Oma’s gehaktballetjes met ketjap en uitjes

Oma's gehaktballetjes met ketjap en uitjes

Nou zou ik hier natuurlijk een heel romantisch verhaal op kunnen hangen over dat deze gehaktballetjes met ketjap en uitjes een oud familierecept zijn. Maar dit is niet het recept van mijn oma. De enige reden waarom ik het ‘Oma’s gehaktballetjes’ noem is omdat ik het zo’n lekker ouderwets recept vind waarvan ik zeker weet dat mijn oma het had kunnen maken. En lekker had gevonden ­čÖé

Het gehakt haal ik het liefst bij de slager maar ook met gehakt uit de supermarkt zullen ze nog steeds in de smaak vallen. Zelf gebruik ik vaak half-om-half gehakt. Je zou natuurlijk zo’n ouderwets braadpannetje kunnen gebruiken maar in een simpele koekenpan gaat het ook prima.

Ik heb verschillende recepten van gehaktballetjes met ketjap – vaak Indische gehaktballetjes genoemd- geprobeerd en dit is mijn uiteindelijke versie ervan. Je kunt er nog van alles aan toevoegen maar dit is echt zo’n recept dat simpel en super lekker is en waarbij ik dacht ‘niets meer aan doen!’

Oma’s gehaktballetjes met ketjap eet ik het liefst met ouderwetse rode kool en gebakken aardappeltjes. Of bij boerenkoolstamppot. Ik maak meestal meteen een dubbele portie en vries de helft in.
Dit is super makkelijk om op doordeweekse dagen alleen nog even op te warmen. Koud zijn ze trouwens ook perfect voor bij de borrel of op een feestje.

Afdrukken

Oma’s gehaktballetjes met ketjap en uitjes

Oma's gehaktballetjes met ketjap en uitjes

Bijgerecht voor 4 personen (totaal 24 balletjes)

  • Genoeg voor: 4

Ingredi├źnten

┬á– 500 gram (runder) gehakt
– 1 teentje knoflook, geperst
– 1 lente ui, fijngesneden
– 1 eetlepel ketjap
– 1/2 eetlepel sambal
– 2 eetlepels paneermeel
– 1 ui, gesnipperd
– scheut ketjap

Bereidingswijze

1. Meng in een kom het gehakt met de knoflook, lenteui, 1 eetlepel ketjap, sambal en het paneermeel.

2. Meng het met de hand goed door elkaar en verdeel in 24 porties. Rol daar balletjes van zo groot als een bitterbal.

3. Smelt een klont roomboter in een pan en bak de balletjes daarin aan.

4. Als ze een kleurtje hebben kan het gesnipperd uitje en de scheut ketjap erbij. Als het te droog is ook nog een scheut warm water.

5. Gaar de balletjes in ongeveer een kwartiertje.

Notities

Lekker met gebakken aardappeltjes en ouderwetse rode kool. Of bij boerenkoolstamppot met spekjes. Bak in dat laatste geval de balletjes met een beetje boter in het vet van de spekjes

Oma's gehaktballetjes met ketjap en uitjes
Oma's gehaktballetjes met ketjap en uitjes

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.