Nachos uit ’t Hart; Nachos met spekjes, kruidenroomkaas en tomatensalsa

Als geboren Bredanaar ben ik natuurlijk niet onbekend met café ’t Hart van Breda midden op de Grote Markt. Ik heb daar tijdens mijn tiener en begin-twintiger jaren menig avond op het terras doorgebracht tot in de vroege uurtjes. Waar ik echter niet mee bekend was zijn hun beroemde nachos. De ‘Nachos uit ’t Hart’, zoals ze op de kaart staan, zijn mega populair. Het zijn nachos met uitgebakken spekjes, kruidenroomkaas, rode ui, bieslook, tomatensalsa en jongbelegen kaas.

Pas toen ik afgelopen voorjaar bij toeval met mijn moeder op hun terras belandde zagen we om ons heen de ene na de andere nacho bestelling langskomen. En die roken me toch een partijtje lekker! Maar wij hadden net een portie bittergarnituur besteld en zouden thuis gaan eten. Er was dus niet echt ruimte meer voor nog zo’n grote schaal nachos. Pas later hoorden we dat je ook een halve portie kunt bestellen…

Vanaf dat moment ben ik in de ban van nachos en heb al heel wat versies geprobeerd. Ik kocht zelfs het boek ‘Buenos Nachos’ voor nog meer inspiratie en maakte daaruit meteen de verrukkelijke Pulled Pork nachos met peterseliesaus en fontinakaas. Maar terug naar de Nachos uit ’t hart; ik beloofde mijn moeder dat ik ze zou maken als we in september een weekendje met de familie in België zouden zijn. En zo geschiedde.

Ik had thuis al wat geëxperimenteerd en besloot voor de uiteindelijke versie een zelfgemaakte tomatensalsa te gebruiken; met rijpe tomaten uit de moestuin. Gebaseerd op het recept zoals ik dat vond op Culy.nl. Vind je dat iets teveel werk? Gebruik dan een pot kant-en-klare tomatensalsa.

Overigens heb ik tot op de dag van vandaag nog steeds de nachos uit ’t Hart niet bij het Hart van Breda zelf geproefd! Onderstaand recept is mijn interpretatie van hoe ik denk dat ze zouden smaken 😉 Ik ga ze volgend voorjaar echt daar op het terras bestellen.

Nachos uit ’t Hart

Voor 2 -3 personen als snack

Ingrediënten

  • 1 zak tortilla chips naturel = 150 gram
  • 100 geraspte, jongbelegen kaas
  • 100 gram kruidenroomkaas (ik gebruikte Paturain #nospon ;))
  • 1 bakje spekreepjes = 125 gram
  • fijngesnipperde rode ui, niet te veel
  • paar sprietjes verse bieslook fijngehakt
  • 1 x recept tomatensalsa

Voor de tomatensalsa

  • 1 grote rijpe tomaat, fijngesneden
  • 1/2 rode ui, fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngesnipperd
  • Sap van een 1/2 limoen
  • Paar takjes verse peterselie, fijngehakt
  • Peper & zout

Bereidingswijze

1. Meng alle ingrediënten voor de tomatensalsa door elkaar en laat het vocht eruit lekken in een fijne zeef.

2. Bak de spekreepjes knapperig in een koekenpan.

3. Verhit de oven voor op 200°C en verdeel 1/3 van de tortillachips over een platte ovenschaal die bekleed is met een velletje bakpapier. Verdeel vervolgens steeds 1/3 van de overige ingrediënten over de nachos; de uitgebakken spekjes, kleine lepeltjes tomatensalsa, dotjes kruidenroomkaas, wat fijngesnipperde rode ui & bieslook en tenslotte de geraspte jongbelegen kaas. Je maakt zo 2 of 3 laagjes, afhankelijk van hoe je de tortilachips hebt verdeelt.

4. Schuif de nachos een minuut of 8 in het midden van de voorverwarmde oven tot de kaas gesmolten is.

Serveer meteen omdat de nachos snel zacht worden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.