De favoriete kookboeken van…Myreen Minnaar (Ontroerendlekker.nl)

Kookboeken in boekenkast van Myreen Minnaar

Als je naam door Guus Teurlings van kookboekwinkel 63Graden wordt genoemd als zijnde iemand met een kookboekenverzameling om jaloers op te zijn dan wil dat wel wat zeggen 😉 Ik had Myreen’s naam dus eerder gehoord dan dat ik haar ontmoette. Maar aangezien we dezelfde passie voor kookboeken hebben liep ik haar toch een keer tegen het lijf in diezelfde kookboekwinkel. Ze heeft inderdaad een indrukwekkende verzameling en we blijken ook nog eens dezelfde smaak te hebben. Iemand die haar kookboeken ook echt gebruikt en ze niet alleen heeft om naar te kijken. Myreen is te volgen op Instagram en via de blog Ontroerend Lekker die ze samen met vriendin Yvonne vult met lekkere recepten en favoriete foodie-adresjes.

1. Wat zijn je 3 favoriete kookboeken? En wat maakt deze kookboeken tot jouw favorieten?

Over deze vraag heb ik geprobeerd na te denken maar is eigenlijk onmogelijk te beantwoorden. Hangt ook erg af van de periode van het jaar, mijn ‘mood’ en vaak kan ik ook heel enthousiast zijn over een kookboek wat ik net heb gekocht. Maar er zijn altijd blijvertjes, en dat zijn voor mij:

  • ‘Vegeterranean’ van Alberto Musacchio & Malu Simões (in diverse talen uitgegeven, ook in het Nederlands) Een heerlijk boek om op culinair niveau vegetarisch te koken.
  • Alle kookboeken van Yvette van Boven met als favorieten ‘Home Made’ en ‘Home Sweet Home XMAS’. Laatstgenoemde hele jaar door uit te koken dus niet enkel rondom de kerstdagen.
  • Bijna alle kookboeken van Hugh Fearnley-Whittingstall.
  • ‘Sous Vide thuis’ van Lisa Q. Fetterman.
  • ‘Sensationele Salades’ van Peter Gordon.
  • En natuurlijk ‘Smaakvrienden’ van Angelique Schmeinck, geen kookboek met recepten maar een grote culinaire mindmap met inspiratie voor de beste smaakcombinaties. Ik pak dit boek graag om verrassende combinaties te maken.

2. Welke recepten of welk recept zou iedereen zeker eens moeten maken uit deze boeken?

Uit ‘Vegeterranean’ de courgettetorentjes gevuld met doperwten-geitenkaascrème en de Italiaanse soesjes gevuld met paddenstoelencrème.

Uit ‘Home Sweet Home XMAS’ de pastinaak-appelsoep met kerrie, peterselieolie en gerookte amandelen en de garnalenbisque & romige rouille van ansjovis. En uit ‘Home Made Winter’ natuurlijk de kardemomcake met hele peren & witte chocolade die op de voorkant van dit kookboek staat!

Uit ‘Veg’ maak ik heel vaak de paddenstoelen-risoniotto, heerlijk!

3. Uit hoeveel kookboeken bestaat jouw verzameling? En waar staan of liggen die boeken?

De laatste keer dat ik ze geteld heb is zo’n anderhalf jaar geleden, toen waren het er om en nabij de 400. Daar zitten ook veel oudere boeken tussen die ik nooit meer inkijk maar ik kan ze niet wegdoen. In mijn keuken heb ik twee kookboekenkasten laten maken, daar staan de exemplaren die ik het meest gebruik, die een ereplaats verdienen 😉 De rest staat in m’n servieskamertje (andere verslaving) en ook nog een deel in een rommelkamer.

4. Wat maakt dat jij een kookboek koopt?

Ik val absoluut voor een mooie vormgeving en goede foto’s die uitdagen om een gerecht te maken. Van een aantal favoriete schrijvers (naast bovengenoemd ook Sabrina Ghayour, Anna Jones, Bas Robben, Janneke Vreugdenhil, Janneke Philippi en Eke Mariën) koop ik bijna standaard de nieuwe boeken maar ik blijf wel kritisch. Soms is het meer van hetzelfde en voegt het niet veel meer toe. Ik heb een allergie voor bekende Nederlanders die opeens kookboeken gaan schrijven, en auteurs die vooral foto’s van zichzelf plaatsen. Die vind je dus niet terug in mijn kast. En verder vaar ik altijd blind op het advies van Guus Teurlings van de kookboekenwinkel ‘63 Graden’ in Tilburg. Hij weet inmiddels exact in te schatten waar ik warm voor loop dus ik wandel daar geregeld met een stuk of zes boeken de winkel uit.

5. Heb je ook bijzondere exemplaren in je kookboekencollectie?

Dan noem ik ‘Koken con amore’ van Sofia Loren, een van de weinige kookboeken die ik heb van mijn 37 jaar geleden overleden moeder. Dit boek is vorig jaar nog opnieuw uitgegeven. Ik heb er eerlijk gezegd nog nooit iets uit gekookt maar neem me nu voor dit op korte termijn te gaan doen!

6. Maak je aantekeningen in je kookboeken?

Nee nooit… Ik weet dat het gebruiksartikelen zijn maar ben erg zuinig op mijn boeken. Ik maak wel aantekeningen maar gebruik er post-its voor.

7. E-book of fysiek kookboek?

Slechts één antwoord mogelijk: fysiek.

8. Wat is het laatste kookboek dat je hebt aangeschaft?

Dat waren er drie: ‘Bazaar’ van Sabrina Ghayour’, ‘We love groenten’ van Janneke Vreugdenhil en het prachtig vormgegeven boek ‘Smaak van de Sawa’ van Nico Jouwe, Inge van der Helm, Allard Sieburgh en Betty van Enst.

9. En welk kookboek of kookboeken staan nog op je verlanglijstje?

Uhhhh, ik heb eigenlijk geen verlanglijstje. Ik ben geen verzamelaar die in tweedehands winkeltjes op zoek is naar dat ene boek. In Kopenhagen zag ik een paar weken geleden in een kookwinkel een prachtig ‘Sous-vide 2.0’ kookboek van Karsten Tanggaard, echter alleen in het Deens. Hopelijk komt deze nog eens in het Nederlands uit!

10. Heb je verder nog leuke weetjes of dingen die je wilt delen over jouw kookboekenverzameling?

Nee ik geloof van niet. Behalve dan dat het wellicht opvalt dat ik veel vegetarische boeken heb genoemd. Ik eet niet 100% vegetarisch maar eet weinig vlees en ben dan ook nog kieskeurig. Kookboeken met enkel vlees heb ik niet veel of ik moet ze ooit kado hebben gekregen.

Kookboeken in muur van Myreen Minnaar
Boekenkast met kookboeken van Myreen Minnaar
Kookboeken in boekenkast van Myreen Minnaar

2 Comments

  1. Zo leuk weer om te lezen. Gelukkig niet echt iets nieuws voor op mijn verlanglijstje, want ze staan er al op: Heel veel Veg van Hugh Fearnley-Whittingstall en ik wil sowieso nog een sous-vide kookboek, twijfel nog welke (of beter: welke ik als eerste koop), dus die tip hier neem ik zeker mee.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.