Moestuinkoken: Rucola

Rucola overschot in de moestuin

De beginnende moestuinierder & ontplofte rucola

Omdat ik niet gehinderd door enige kennis dit jaar ben begonnen met een moestuin van 130m2 is de planning daarvan nog niet optimaal…  Zo kwam het dus dat de twee rijtjes rucola die ik gezaaid had ineens ontploft waren na een paar dagen van regen en warmte. Eten weggooien komt niet in mijn woordenboek voor en gelukkig maakt niets me zo creatief als een overschot van het een of ander dat op moet.

Carpaccio van rode biet met rucola

Rucola dus. Veel! En vooral niet twee dagen achter elkaar hetzelfde klaar gemaakt. We begonnen op zaterdag als voorafje met een carpaccio van rauwe, rode biet met geitenkaas, walnoten en rucola. Afgemaakt met een druppeltje oude balsamicoazijn en een flinke scheut Italiaanse olijfolie.

Rodebietencarpaccio met geitenkaas en rucola
Rodebietencarpaccio met geitenkaas, rucola en walnoten

Asperges uit de oven met rucolacreme

De volgende dag stond er een aspergegerecht uit de oven op het menu met geitenkaas, ei, plakjes rauwe ham en rucola crème. Het recept vond ik toevallig de dag ervoor op de Belgische foodblog Een lepeltje lekkers. Altijd fijn van die zuiderburen met dezelfde liefde voor witte asperges.  Al heb ik nog steeds geen flauw idee welke hoeveelheid ze in het Vlaams bedoelen met ‘een bot asperges‘. Wij maakten het volledige recept met 1 kilo asperges en aten het met z’n tweetjes als hoofdgerecht. Ik moest de oventijd overigens wel flink aanpassen voordat het eiwit gestold was maar het resultaat was om te smullen. Reken, afhankelijk van je oven, op bijna een half uur.

Foto van asperges uit de oven met rucolacreme
Asperges uit de oven met geitenkaas, ei, plakjes rauwe ham en rucolacreme

Stamppotje van rucola

Op maandagavond sloten we ons rucolaweekend af met de tip van vriendin Judith; een eenvoudig rucola stamppotje met geitenkaas en zongedroogde tomaatjes. En een verdwaalde rookworst die ik nog in de inbouwkast tegenkwam.

Overigens valt het me nu pas op dat we behalve 3 dagen rucola ook 3 dagen geitenkaas hebben gegeten!  Maar dat is geen straf; ik ben gek op geitenkaas. Zo gek zelfs dat ik in datzelfde weekend een workshop geitenkaas maken volgde bij Jeroen Vonk in Uden. Maar daarover in een volgende post meer.

Rucolastamppotje met geitenkaas, zongedroogde tomaat en rookworst

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Kikkererwtensalade met zalm, peultjes en rucola - Worstenbrood & Wijn
  2. Moestuinkoken: Rucola recepten #2 - Worstenbrood & Wijn
  3. Wijn & Spijs; De Linie Wit 2016 & Pastasalade met langzaam geroosterde tomaten, geitenkaas en rauwe ham - Worstenbrood & Wijn

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.