Rucola recepten voor moestuiniers #2

rucola in de moestuin
Doorgeschoten rucola in de moestuin

Nog meer rucola recepten

Ik wijdde al eerder een hele blogpost aan recepten met rucola vanwege een rucola ontploffing in mijn moestuin. Nu, nog geen 4 weken later, is er een vervolg daarop. Ik zit namelijk nog steeds met een rucola overload. In maart en april ben ik iets te enthousiast geweest met zaaien en nu zie ik door de bomen het bos niet meer. Of eerder gezegd; door de doorgeschoten rucola zie ik de rucolablaadjes niet meer. Het is één grote rucola wildernis in moestuinbak 3 (elke bak heeft zijn eigen nummer met bijbehorende tekening en aantekeningen in mijn bulletjournal ;))

De rucola schiet alle kanten op en daartussen groeien nu ook nog een hoop brandnetels.  Geloof me, op het moment dat ik na een lange werkdag als een vaatdoek uit mijn auto rol, ‘nog éven’ rucola uit de tuin ga halen’ en weer mijn handen prik in de brandnetels denk ik regelmatig ‘waarom wilde ik dit ook al weer?!’ Nou klinkt het weliswaar als kommer en kwel maar eerlijk gezegd geniet ik nog steeds. Ik geniet van het feit dat alle geplante zaadjes zo goed groeien. Ik geniet van het feit dat ik dit jaar al zo ontzettend veel geleerd heb over het onderhouden van een moestuin. En ik geniet zelfs nog steeds van een paar keer in de week rucola eten!

Maar toch vind ik het hele moestuin gebeuren gewoon geweldig. Er is werkelijk niets zo mooi als zaadjes uit te zien groeien tot iets eetbaars. Eten uit eigen tuin is altijd mijn droom geweest en ik durf wel te zeggen dat hij ondanks de nodige moestuin perikelen toch al behoorlijk is uitgekomen.

Heb jij ook een overschot aan rucola in de tuin of ben je gewoon op zoek naar lekkere recepten met rucola? Lees dan vooral verder voor de nodige inspiratie.

Doorgeschoten rucola in de moestuin
Een van de rijtjes doorgeschoten rucola in de moestuin.

Rucola salade met meloen & rauwe ham

Gelukkig heb ik nog steeds voldoende inspiratie om telkens weer iets anders op tafel te toveren met rucola.  Zo begonnen we de week met een salade die ik ooit getipt kreeg door vriendin Judith. Het is een recept van AH van een salade met rucola, stukjes cantaloupe meloen, rauwe ham, een handje walnoten en buffelmozzarella. Er komt geen pan aan te pas; het is gewoon een kwestie van alle ingrediënten in een grote schaal verdelen en besprenkelen met balsamicocrème en lekkere olijfolie. Wij aten er nog een stokbroodje bij met restjes tonijntapenade belegd met radijsjes. De crackers uit het originele recept laat ik weg. Het is een ideaal recept voor een warme zomeravond waarop je geen puf hebt om nog een pan op het vuur te zetten.

Rucola salade met meloen, rauwe ham en mozzarella
Rucola salade met meloen, rauwe ham en mozzarella

Raviolisalade met gerookte kip & rucola

Ook een dag later stond er weer een recept uit Allerhande op het menu; raviolisalade met gerookte kip en rucola.  Een van mijn klassiekers; vooral in de zomer staat deze maaltijdsalade regelmatig bij ons op tafel.

Raviolisalade met gerookte kip en rucola

Rucola & Zalm

Dat rucola en zalm prima samengaan blijkt wel uit de recepten die we later in de week maakten. Al bladerend door het boek ‘Joie de Vivre’ van Beatrice Peltrice (een van mijn favoriete kookboeken voor zomerse gerechten) viel mijn oog op het recept van Risotto met rucola, basilicum en citroen. Het recept daarvan is online te vinden via deze link.  Wij aten er nog zalmfilet met bacon uit de oven bij.

Risotte met rucola, basilicum en citroen
Risotto met rucola, basilicum, citroen & zalmfilet met bacon uit de oven

Dat de Allerhande hier in huis vaak een inspiratiebron is blijkt wel uit het feit dat we de week afsloten met nóg een recept dat zijn oorsprong vind in de Allerhande. Op zondag maakten we daarom Kikkererwtensalade met zalm, peultjes en rucola. Aangepast aan het gebruik van een stoomoven. Al met al ben ik behoorlijk tevreden over wederom een gevarieerd weekje met veel rucola 😀

Kikkererwtensalade met zalm, peultjes en rucola

Rucola pesto ontbreekt nog in mijn rucola recepten

Het enige rucola recept wat ik nog steeds niet heb geprobeerd is dat van rucola pesto. Het zal nog even moeten wachten want inmiddels heb ik alle woekerende rucola gerooid. Zo blijft er in ieder geval nog iets om naar uit te kijken voor de volgend rucola oogst 😉

Nog meer rucolarecepten?!

Voor degenen die op zoek zijn naar nóg meer rucola recepten; er staan er nog meer op Worstenbrood & Wijn:

Pasta met tomatensaus, tonijn & rucola  (aanrader!)

Carpacciobonbons met een vulling van rucola, champignons en truffelmayonaise

Hamburger met oesterzwammen, pancetta, rucola, Parmezaanse kaas & truffelmayonaise

 

7 Comments

    • Wacht vooral niet te lang met oogsten; dan schiet hij door en krijg je allemaal harde stengels (zoals bij mij gebeurde…)

1 Trackback / Pingback

  1. Achter de schermen bij Worstenbrood & Wijn #3 - Worstenbrood & Wijn

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.