Mijn ideale kerstetentje; met borrelhapjes op de bank

Houtkachel met pannetje soep erop tijdens kerstetentje

Ik schreef al eerder over het feit dat ik geen fan ben van verplichte feestdagen en al maanden van te voren opzie tegen Kerst.  Terwijl ik het hele jaar door met liefde uren in de keuken doorbreng moet ik daar tijdens de Kerstdagen juist niets van weten. Het zal ongetwijfeld te maken hebben met mijn hoogsensitiviteit; iets waar ik me nog niet zo lang bewust van ben en waar pas recentelijk meer over in de media verschijnt.
Ik geniet van de lichtjes, van de sfeer die in de stad hangt en ik luister zelfs graag naar foute kerstliedjes op Sky Radio 😀

Maar wat me zo onrustig maakt zijn de overvolle winkelstraten en de nog veel vollere supermarkten. Man oh man het lijkt wel alsof de hongerwinter voor de deur staat zo ontzettend veel eten wordt er ingeslagen. Iedereen gaat schijnbaar ineens uitgebreid koken en dat maakt dat ik daar spontaan geen zin meer in heb. Iets waar ik vroeger al last van had; als iedereen links ging wilde ik het liefst rechts. En dan natuurlijk de hooggespannen verwachtingen over het kerstmenu en het verplichte samenzijn; niet iets waar ik blij van word.

Kortom; met Kerst trek ik me het liefst terug in mijn eigen huisje. Met manlief op de bank, een tafel vol borrelhapjes en een flesje wijn voor de open haard.
Officieel gezien is het trouwens een houtkachel bedenk ik me nu, maar open haard klinkt net wat romantischer ; )

Vanaf het moment dat we op de bank neerstrijken wil ik ook niks meer opwarmen, afbakken, garneren of andere kookhandelingen verrichten in de keuken. Ik wil überhaupt die dag niet alsnog iets gaan koken of in elkaar draaien wat langer dan 5 minuten duurt of waar ik teveel pannen voor vies moet maken.
Alle borrelhapjes worden van te voren afgebakken, opgewarmd of klaargezet. Het enige wat ik vanaf dat moment nog doe is hooguit een tweede fles wijn opentrekken.

Naast brunchen met onze families is dit het menu van hoe mijn ideale kerstetentje er uit ziet. Toch in ieder geval voor dit jaar; volgend jaar zien we maar weer of ik besluit een ‘echt’ Kerstmenu te koken.

Kerstmenu 2017

Bitterballen

Een portie zelfgemaakte bitterballen om mee te beginnen. Het ligt er een beetje aan welke smaken ik nog in de vriezer heb liggen maar de kans is groot dat dit in ieder geval de bitterballen met kippenlever gaan zijn. Bitterballen zijn bij uitstek geschikt om al maanden van tevoren te maken en in te vriezen Het frituren daarvan vindt uiteraard pas helemaal last-minute plaats. Pas als alle andere onderdelen zijn voorbereid en op tafel staan.

Soep

We vervolgen met een klein kommetje soep. Vorig jaar Kerst maakte ik deze venkelsoep met ham-basilicumcrème. Maar de knolselderijsoep met makreel uit ‘Soep bij Janneke thuis’ is ook altijd een succes en daarvan ligt nog een bakje in de vriezer. Dat is alleen een kwestie van laten ontdooien en opwarmen in een pannetje. Dat wij gewoon op de houtkachel zetten, dat werkt perfect. Nog een extra recept tip; deze pastinaaksoep met salieboter van Uit Pauline’s Keuken is ook heerlijk. En vegetarisch als je de kippenbouillon vervangt door groentebouillon.

Warme hapjes

Dan is het tijd voor wat warme hapjes, ook al afgebakken voor we op de bank ploffen, ze koelen echt niet meteen af. Dat worden waarschijnlijk kleine saucijzenbroodjes of deze bladerdeeghapjes met gerookte zalm. Ook een schaaltje met gevulde dadels zal niet ontbreken.  De bladerdeeghapjes zijn ver van te voren klaar te maken en kunnen recht vanuit de vriezer worden afgebakken (zet ze er dan al in als de oven aan het opwarmen is). En ook de gevulde dadels kunnen een tot twee dagen eerder worden klaargemaakt en afgedekt in de koelkast worden bewaard. Het is dan alleen nog een kwestie van even in de oven schuiven.

Koude hapjes

En tot slot het koude gedeelte. Naast een uitgebreide kaasplank met een lik appel-perenstroop, noten van de kaasboer, misschien een zelfgemaakte tapenade en vers afgebakken stokbrood, worden dat ook nog twee koude borrelhapjes. Ik ben er nog niet aan uit welke dat gaan worden. Maar zodra ze getest zijn deel ik dat zeker op deze plek.

Niet alleen voor met z’n tweetjes

En nu ik dit allemaal heb opgeschreven bedenk ik me ineens dat dit voor veel gezinnen waarschijnlijk ook een ideaal Kerst etentje is. Zet er nog wat olijven (om mij onbekende redenen vinden de meeste kleine kinderen die heerlijk), snoeptomaatjes en komkommerplakjes bij en iedereen kan rondrennen, naar een Kerstfilm kijken of iets lekkers eten.

Een Kerst dessert ontbreekt in dit menu. Mezelf kennende eet ik veel te veel van de kaas en het stokbrood om nog ruimte over te hebben voor een nagerecht. Maar ik sluit niet uit dat er nog lekkere bonbons in de koelkast staan (mijn favoriet zijn die van La Bohème uit Breda) of misschien zelfs wel een paar Tony’s Chocolonely zeezout karamel truffels. Die overigens ook al ver van te voren gemaakt kunnen worden en in de diepvries bewaard.

Kortom dit is hoe mijn ideale, stress-vrije kerstetentje eruit ziet en gaat zien dit jaar. Ik ben erg benieuwd naar hoe mijn bloglezers de Kerstdagen beleven en wat er op het menu staat; elk jaar een traditioneel menu of toch de gourmetpan aan? Laat het vooral weten in een reactie onder deze post.

Houtkachel met pannetje soep erop

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.