Mijn groene shakshuka

Al sinds we terug zijn van ons tripje naar Israël liep ik met het idee rond om thuis zelf eens groene shakshuka te maken. Voor wie niet weet wat shakshuka (spreek uit als sjaksjoeka) is; een eenpansgerecht uit Israël waarbij eieren worden gestold in het vocht van groenten. Traditioneel wordt shakshuka vaak gemaakt met paprika’s en tomaat en is dus rood van kleur.

Een groene shakshuka bevat eigenlijk altijd uit spinazie en prei. En aangezien ik spinazie in mijn moestuin heb geplant naast de snijbiet maakte ik in gedachten al enkele keren een groene shakshuka met die beide groenten.

Nou ben ik niet bepaald gezegend met een portie geduld en die spinazie en snijbiet groeien me niet snel genoeg… Omdat ik niet wilde wachten maakte ik daarom onderstaande versie met spinazie uit de diepvries. Erbij nog wat fetakaas, za’atar kruiden en een flinke lepel tahina en het feestje op mijn bord was compleet 😉

Onderstaand recept is voor 1 persoon, maar shakshuka is een eenpansgerecht en die pan kun je zo groot maken als je zelf wilt. Gewoon een kwestie van de hoeveelheden verdubbelen. Het is trouwens een erg vergevingsgezind recept; gebruik gerust andere groenten als dat beter uitkomt.

Groene shakshuka met spinazie en feta

Voor 1 persoon

Ingredienten

  • 250 gram diepvriesspinazie (zonder room)
  • 1/2 groene paprika, in stukjes gesneden
  • 1 jalapenopeper, van zaadlijst ontdaan en in stukjes gesneden
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • 2 eieren
  • peper & zout
  • Voor de garnering; fetakaas, za’atar of verse kruiden als munt en peterselie en tahina (sesampasta aangemaakt met wat citroensap en water). En varieer ook eens met geitenkaas.

Bereidingswijze

1. Snijd de groenten in stukjes als je dat nog niet hebt gedaan en warm de spinazieblokjes op in een pannetje.

2. Verwarm wat olie of boter in een kleine koekenpan (afhankelijk dus van hoeveel je maakt) en bak hierin op middelhoog vuur de paprika, jalapeno en ui. Voeg als die licht zijn gekleurd de verwarmde spinazie toe en meng door elkaar. Of voeg op dit moment de verse bladgroenten, zoals snijbiet, toe en stoof ze gaar met eventueel wat extra vocht.

3. Maak 2 holletjes in het groentemengsel en gaar hierin de eieren. Dit gaat het makkelijkst met een deksel op de koekenpan. Als je een gietijzeren koekenpan gebruikt kun je de pan ook in zijn geheel in de oven zetten om de eieren te laten stollen.

4. Breng op smaak met peper en zout en garneer op het bord (of als je uit de pan eet in de pan) met verbrokkelde stukjes fetakaas, za’atar kruiden (of verse kruiden) en tahina.

Lekker met Turks brood of challah brood maar ook prima zo te eten als koolhydraatarm gerecht.

Op zoek naar andere versies van shakshuka? Check dan ook eens dit recept van Domaine Malpas Kookt waarin veel verschillende groenten gebruikt worden of deze rokerige sjaksjoeka uit het TLV kookboek met kip en aubergine.

1 Reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.