Alles over mijn nieuwe BBQ-boek Grillen & Chillen!

Yes hij is er! Mijn BBQ-boek Grillen & Chillen waar ik de laatste maanden zo ontzettend hard aan heb gewerkt. Nou ja, hij is er bijna. De cover is definitief en als je even naar beneden scrolt of hier klikt kun je alvast door het inkijkexemplaar bladeren om een indruk te krijgen van het eindresultaat. Sinds vorige week is Grillen & Chillen te bestellen (via deze link) en het fysieke exemplaar valt dan in april bij je in de brievenbus.

Waarom ik Grillen & Chillen schreef (uit een stukje frustratie…) terwijl er al zoveel BBQ-boeken zijn

Ik schreef dit BBQ-boek in eerste instantie vooral voor mezelf. Ontstaan uit een stukje frustratie op alle zomerse dagen met tropische temperaturen (toen nog in Tilburg) waarop manlief al lekker met een biertje buiten naast de barbecue zat en ik binnen in de keuken stond te stressen om dat wat erop moest voor te bereiden. Ik wilde ook veel liever buiten naast die barbecue zitten om te genieten van het avondzonnetje en de geur van brandende kooltjes. Dat ik zo stond te stressen lag uiteraard vooral aan mezelf en de lat die ik daarbij nogal hoog leg. Telkens als Nils zei ‘laten we gewoon iets makkelijks van de BBQ eten’ dan bleek dat een soort van onmogelijke opdracht voor mij.

Er moesten dan eerst nog tig websites en BBQ-boeken worden afgespeurd naar marinades, sausjes, bereidingswijzen en kerntemperaturen. Waarbij het me dan frustreerde dat een hoop van die zogenaamde ‘makkelijke’ BBQ-recepten veel te veel handelingen bevatten. Wie wil er nu met tropische temperaturen eerst nog specerijen roosteren en fijnvijzelen? Ik in ieder geval niet. En ik wil ook geen kip vlinderen, vis fileren of zelf worsten draaien als ik zo snel mogelijk buiten naast die BBQ wil zitten. Een andere frustratie was dat veel van de ingrediënten helemaal niet zo makkelijk verkrijgbaar waren en ik echt niet na een werkdag nog langs de groothandel of een slager wil. Dan wil ik na een korte stop bij de supermarkt zo snel mogelijk naar huis om te genieten van het mooie weer.

Elke dag is BBQ-dag op Curaçao

Onze emigratie naar Curaçao zorgde ervoor dat de BBQ nog veel vaker aanging dan in Nederland het geval was. Qua temperatuur is het hier echt elke dag BBQ-dag. En alhoewel ik gek ben op low & slow barbecueën op onze Big Green Egg werd de kleine Smokey Joe die we kochten voor op het strand al snel onze meestgebruikte barbecue. Want toen was de keus ‘grote BGE of klein Smokey Joe’ op alle doordeweekse avonden steeds snel gemaakt. Hij is weliswaar iniminie, maar met z’n tweetjes hebben wij meestal niet meer nodig aan grilloppervlak. Het lukt prima om hele maaltijden op dat kleine BBQ-bolletje te bereiden.

Omdat het hier niet een paar weken per jaar tropisch warm is, maar het hele jaar door werd ik min of meer gedwongen om het mezelf makkelijker te maken qua recepten voor op- en bij de barbecue. Het is namelijk echt véél te warm om lang in de keuken te staan ploeteren en ingewikkelde recepten klaar te maken. Ik besloot dat ik dan misschien maar zelf een barbecueboek moest maken met makkelijke BBQ-recepten, voor alle dagen van de week en met ingrediënten waar je niet eerst stad en land voor af hoeft te rijden… En de rest is geschiedenis 😉

Wat ga je vinden in Grillen & Chillen?

Vanaf april zijn al mijn favoriete makkelijke BBQ-recepten terug te vinden in Grillen & Chillen! Voor een enkel recept heb je een BBQ met deksel nodig maar voor de meesten niet. En afgezien van wat basistools (zoals een tang en een borstel om je rooster mee schoon te maken) heb je er ook geen fancy (dure, onnodige) BBQ-gadgets voor nodig. Ik reken verder af met de mythe dat barbecueën lang duurt (als je er geen tijd voor hebt, kun je hem beter niet aansteken 😉) en dat het lastig is om de BBQ aan te maken (kwestie van oefenen en vaker de barbecue van stal halen dan die twee weken per jaar in de zomer).

Qua recepten zijn het niet alleen recepten voor op de barbecue (zoals borrelhapjes, bijgerechten, spiesen, burgers, hotdogs en desserts) maar ook recepten voor bij de barbecue (zoals dips, salades en frisse cocktails & mocktails). Ik denk dat 95% van de recepten te maken is met ingrediënten die in elke supermarkt te vinden zijn of die je prima op voorraad kunt hebben. En last but not least: alle recepten zijn ofwel goed voor te bereiden of juist last minute in elkaar te flansen. Zo hoef je voor de satésaus die in Grillen & Chillen staat niet eerst in een pannetje de saus te maken en ook niks te fruiten of bouillon te bereiden. Je mengt alle ingrediënten even met een vork door elkaar en opwarmen doe je in een bakje op de BBQ. Grillen én chillen dus. En zo staan er nog veel meer makkelijke recepten en tips in voor een relaxed BBQ-avondje.

Heb jij al zin gekregen om de BBQ aan te steken met Grillen & Chillen als basis?

Een beperkte oplage van mijn BBQ-boek

Ik heb – met een beetje pijn in mijn hart – besloten dat Grillen & Chillen een limited edition uitgave wordt. Dus een eenmalige oplage in een redelijk groot formaat (19 x 24,5cm), met prachtig mat papier en een hardcover omslag. Waarom ik de keus maak om er maar een beperkt aantal te laten drukken en het boek alleen in de voorverkoop te verkopen? Nou, dat is zeker geen verkooptrucje en financieel gezien ook helemaal niet handig. Want wie haalt het nu in zijn hoofd om een paar duizend euro (en evenzoveel uren) te investeren in het maken van een kookboek om er vervolgens maar een beperkte oplage van te laten drukken? Terwijl ik ze moet zien te verkopen in de Nederlandse winter als niemand nog aan BBQ denkt….

Dat is een beslissing die ik puur heb genomen door naar mijn gevoel te luisteren. Ik weet vanuit mijn ervaring met Het Bourgondische Bitterballenboek dat er na publicatie nog héél veel werk komt kijken bij het verkopen van een kookboek. Niet alleen het continu promoten daarvan, maar vooral bij de distributie van de boeken. Een grote oplage boeken sla je ook niet zomaar even bij iemand in huis of in de schuur op. Het idee om dat vanuit Curaçao – met in de zomer een tijdsverschil van 6 uur – en met mijn perfectionisme allemaal uit handen te moeten geven en tegelijkertijd op afstand aan te sturen bezorgde me behoorlijk wat stress en slapeloze nachten.

Wanneer is Grillen & Chillen een succes?

Nu kan ik best wat geregel en stress hebben, maar ik weet op dit moment niet hoelang we nog op Curaçao kunnen blijven wonen. Stel dat dit ons laatste hele jaar op Curaçao wordt, heb ik dan zin om die tijd vooral bezig te zijn met de promotie, verkoop, distributie (en misschien nog wel de grootste stressbezorger) administratie en financiële rompslomp van mijn BBQ-boek? Het antwoord daarop was een heel duidelijke NEE.

Ik vroeg me af wanneer dit kookboek voor mij een succes zou zijn en kwam tot de conclusie dat het dat al was. Alleen al door het plezier dat ik heb beleefd bij het maken ervan en alle skills die ik op het gebied van foodfotografie en vormgeving heb geleerd. Zelfs als ik maar één exemplaar laat drukken zou het al het geld, tijd en energie die er in zit waard zijn geweest. Zodra ik de beslissing had genomen om alleen de boeken te laten drukken die ik vóór de definitieve bestelling bij de drukker kan verkopen viel er een enorme last van mijn schouders. Niet zomaar een last, ik voelde me daarna meteen 10 kilo lichter. Het was dus de enige juiste beslissing.

Dus als jij ook maar een klein beetje het vermoeden hebt dat je mijn boek komend BBQ-seizoen goed kunt gebruiken of iemand weet die je daar blij mee kunt maken wacht dan niet te lang met bestellen. De gegarandeerde voorverkoop loopt t/m 1 maart 2024. Ik bestel daar bovenop nog 100 extra exemplaren voor last minute beslissers en ook bij Kookboekwinkel 63Graden in Tilburg zullen er na publicatie enkele tientallen exemplaren verkrijgbaar zijn. Grillen & Chillen verschijnt verder als e-book. Want het is natuurlijk een ideaal kookboek om mee te nemen op je smartphone, tablet of e-reader op vakantie.

Heb jij nog vragen over Grillen & Chillen? Stel ze gerust!

Neem hier een kijkje in het inkijkexemplaar:

Bestel in de voorverkoop en verzeker jezelf van een exemplaar:

Of neem eerst nog een kijkje op deze pagina voor meer informatie en een paar korte reviews.

2 Comments

  1. Hallo Ilona, Allereerst leuk dat je weer een boek hebt geproduceerd. Jammer dat je daarvoor helemaal aan de andere kant van de wereld gaat wonen. Sommige mensen gaan dan gewoon met vakantie. Die komen weer terug om hier gewoon wat te werken of zo. Dus ik hoop dan ook dat je weer terug komt. En dan nog een paar boeken schrijft. Ik maak nog steeds bitterballen, maar dan wel met je boek ernaast. Ik experimenteer volop, maar wel met goede verhoudingen. En iedereen vindt ze heerlijk. Dus ik heb alle vertrouwen in dit boek. Ik zal wel weer gaan smullen, en jij hartstikke bedankt voor het bedenken en schrijven.

    • Wat ontzettend leuk om te lezen! Dankjewel voor je bestelling en ik kom zeker weer terug. Zelf hoop ik weer wat vaker zelf bitterballen te maken als de deadline van mijn BBQ-boek achter de rug is.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.