Mexicaanse hamburger met jalapenosaus en nachos

Mexicaanse hamburger met jalapenosaus en nachos

De directe aanleiding om met dit recept voor een Mexicaanse hamburger aan de slag te gaan kwam door het zien van een foto op Instagram van ‘De man die koken kan’. Ik had al besloten dat we die avond de BBQ aan zouden steken voor een lekker broodje hamburger maar had nog niet bedacht wat voor hamburger het dan zou worden. Het werd er dus een met een Mexicaanse twist. Het originele recept van Walter vind je hier.

Ik verving de zongedroogde tomaat en kidneybonen door mijn eigen snelle versie van ‘frijoles refritos’;  in het Engels ‘refried beans’ genoemd. Het is een bonenpuree van zwarte bonen die ontzettend veel gegeten wordt in Mexico en andere landen in Midden Amerika.

Verder gebruikte ik verse jalapenopepers in plaats ingemaakte en voegde een flinke hand koriander toe. Want dit is een belangrijke smaakmaker in de Mexicaanse keuken en ik ben er gek op. Hoe meer koriander hoe beter. Val jij nou in de categorie die koriander naar zeepsop vindt smaken dan laat je het uiteraard gewoon weg.

Ik waarschuw alvast; dit is een mega hamburger die prima dienst doet als hoofdgerecht. Een ietsiepietsie lastig eten maar dat hoort er nu eenmaal bij.

Mexicaanse hamburger met jalapenosaus en nachos

Voor 2 grote burgers als hoofdgerecht voor 2 personen

Ingrediënten

Voor de hamburger:

  • 300 gram rundergehakt of half-om-half gehakt
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 portie zwarte bonenpuree*, afgekoeld

*Je maakt zwarte bonenpuree door een fijngesnipperd uitje samen met een teentje knoflook te bakken en daar 1 klein blikje gepureerde zwarte bonen aan toe te voegen.

Voor de saus:

  • 100 gram creme fraiche
  • 1 teen knoflook
  • 2 a 3 verse jalapeno pepers
  • 1/2 avocado, gepeld
  • 1 theelepel honing
  • Sap van 1/2 limoen
  • handvol verse koriander

Verder nodig:

  • 2 lekkere hamburgerbroodjes
  • 2 grote schijven tomaat
  • 4 plakken gerookt ontbijtspek, uitgebakken
  • 1 bol mozzarella, in plakjes
  • Handje nachochips

Bereidingswijze 

1. Maak eerst de saus door de crème fraîche, knoflook, jalapeños, avocado, honing, limoensap, koriander en een snuf zout te pureren. Proef en voeg eventueel nog wat limoensap toe.

2. Maak de zwarte bonenpuree, als je dit nog niet eerder hebt gedaan, en meng door het gehakt met de rest van de ingredienten. Vorm er 2 burgers van.

3. Verwarm een (houtskool) BBQ voor of verhit wat olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Als je een BBQ gebruikt kun je ook de opengesneden broodjes eerst even grillen op het snijvlak.

4. Grill de burgers voorzichtig op het rooster of in de pan. Draai ze niet te vaak om want dan bestaat het risico dat ze uit elkaar vallen.

5. Beleg de broodjes met de plakken tomaat, mozarellakaas, het spek, de Mexicaanse hamburger, een flinke lepel van de jalapenosaus en tenslotte een handje nachos. En probeer het vervolgens zonder knoeien op te eten 😉

Op zoek naar meer lekkere hamburger recepten voor op de BBQ? Kijk dan ook eens naar deze BBQ bierblik burgers (lekker!) of deze hamburger met oesterzwammen.

Mexicaanse hamburger

Mexicaanse hamburger met jalapenosaus en nachos

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.