Mari plukt de dag; kookboek waardoor je zin krijgt om te koken

Mari plukt de dag cover

Wie herinnert zich niet een boek met 365 verhaaltjes voor het slapengaan als kind?
Mari plukt de dag is daarvan de versie voor volwassenen. Meer precies voor volwassenen die dromen over een huisje op het Franse platteland met een enorme moestuin waaruit je het hele jaar rond kunt koken. Leesvoer om de dag mee af te sluiten, inspiratie op te doen en heerlijk bij weg te dromen.

Het is dan ook niet alleen een kookboek waardoor je zin krijgt om te koken. Het is vooral een boek waardoor je zin krijgt om een moestuin aan te leggen, alleen nog maar uit eigen tuin te eten, werkelijk alles ‘from scratch’ maken en naar Frankrijk te verhuizen. Dat dus. Geheel in lijn met mijn eigen dromen. Op dat naar Frankrijk verhuizen na.

Eerlijk gezegd weet ik voor de eerste keer sinds ik kookboekrecensies ben gaan schrijven niet goed waar te beginnen. Ik weet zelfs niet eens of dat nou positief of negatief is. Want Mari plukt de dag telt maar liefst 848(!) pagina’s en is daarmee een behoorlijk dikke pil. Die wellicht beter past op je nachtkastje als op je aanrecht.

De schrijfster

Mari Maris was kok in Amsterdam toen ze acht jaar geleden besloot zich in Noord-Frankrijk te vestigen. Daar beheert ze sindsdien chambre d’hôtes Jardin des Étoiles, waar ze haar eigen groenten verbouwt, kookt en gasten ontvangt.

Vier jaar geleden verscheen van haar hand de Groentebijbel, een standaardwerk over de bereiding van groenten waarvan maar liefst 25.000 exemplaren werden verkocht. Geen onbekende dus. Aan alles in Mari plukt de dag is te merken dat het is geschreven door iemand die verstand van zaken heeft. Mari is dan ook niet te flauw om een hoop tips uit de restaurant keuken te delen.

Spruitjes risotto uit Mari plukt de dag
Door mij gemaakte spruitjes risotto uit Mari plukt de dag

Beginnen bij het begin

Aangezien ik niet wist waar ik moest beginnen in Mari plukt de dag koos ik maar gewoon voor 1 januari. En dat is geheel toevallig ook meteen de titel van die dag ‘Beginnen bij het begin’.
Waarin Mari het heeft over de ingrediënten, dat alles begint met zaad en een zaaiplan. Een goed begin zeg maar.

In februari schrijft ze over de houtkachel als bezigheidstherapie. ‘Het is reuzeromantisch ; stoken en koken op hout, maar een hoop meer gedoe dan de thermostaat hoger draaien’. Dit is ontzettend herkenbaar voor iedereen die, net als ondergetekende, ook zijn of haar huis warm stookt op hout. Maar Mari maakt van de nood een deugd en gebruikt, door het boek heen, de houtkachel regelmatig om in te koken! Kachelgestookte gerechten noemt ze dat. Ik voel een nieuwe titel voor een volgend kookboek aankomen.

Naast 607 recepten staan er vooral ook veel praktische (moestuin)tips in. Zo bespreekt Mari de composthoop ‘die wordt opgebouwd als een lasagne’, hoe je een woelrattenval maakt en dat je nooit een gerecht met een excuus moet serveren. ‘Serveer het niet, óf presenteer met een stalen smoel uw ingezakte soufflé, brood met zwarte randjes, aardbeienijs zonder aardbeien en doe of het zo hoort. Zet het met trots, en eventueel een mooi verhaal over het ontstaan ervan, op tafel.’   

Het is naast een kookboek ook een handboek voor de moestuin; een gids die vertelt wanneer en waarom je snoeit, wat je hoe, waar en wanneer zaait. Zaadjes opkweken in een plastic fles, het bestaan van een ‘worteldag’, een kiemplantjeskalender en een uitgebreid zaaiadvies per maand. Het staat er allemaal in beschreven.

De recepten

Had ik al gezegd dat ik niet goed wist waar te beginnen met het bespreken van Mari plukt de dag? Dat geldt eerlijk gezegd ook voor de recepten. Het zijn er gewoon te veel.
Het bijzondere aan dit boek is dat er echt voor elke dag recepten in staan. Dus niet alleen een hoofdgerecht waar je zelf nog iets bij moet verzinnen, daar heeft Mari al over nagedacht.

Op 25 december werkt ze zelfs een heel kerstmenu uit met maar liefst 14 recepten.
Van amuse tot friandises! Met tips erbij om alles goed voor te bereiden en wat je makkelijk weg kunt laten om de kerststress te verminderen. Zo’n compleet boek om het jaar rond (vegetarisch) te koken heb ik nog niet eerder gezien.

Het is ook best een beetje imponerend; ze maakt namelijk werkelijk alles zelf. Van Pindakaas tot Mozzarella, van Pasteideeg tot Groentebouillon en van Pastadeeg tot Saliebonbons. Die laatste en de Rabarcello heb ik voorlopig op mijn to-cook lijstje geparkeerd.

Andere recepten uit Mari plukt de dag zijn bijvoorbeeld ‘Kweeperen met rozemarijn, geroosterde bietjes en Maroilles-taart’,  ‘Dragon-tabouleh met licht gerookte bloemkool en venkel’ en ‘Licht gerookte spaghettipompoen met kruidige linzen’. Stuk voor stuk gerechten waar ik spontaan trek van krijg en niet eens in de gaten heb dat er geen vis of vlees aan te pas komt.

Wortel tatin uit Mari plukt de dag
Wortel tatin uit Mari plukt de dag.

Wat ik kookte uit Mari plukt de dag

Uit elk kookboek dat ik recenseer maak ik altijd minstens 3 recepten. Ik koos dit keer voor de Spruitjesrisotto die Mari maakt met een mengeling van kort gebakken spruitjes en rauwe spruitjes. Beide heel fijn gesneden. Ik dacht eerst nog dat 100 gram rijst voor 2 personen veel  te weinig was maar het bleek precies genoeg. Als voormalig chef en iemand die nog steeds regelmatig voor gasten kookt heeft de schrijfster een perfect gevoel voor de juiste hoeveelheden.

Ook was ik erg benieuwd naar de Worteltatin die Mari in het kerstmenu heeft opgenomen.
Recent maakte ik namelijk een worteltatin uit ‘Home Sweet Home XMAS’ van Yvette van Boven.
Daar miste ik wat suiker. Maar sowieso was deze wortel tatin net iets anders omdat Mari de wortel in dunne plakjes snijdt. Hij kwam perfect uit de oven en was goed in punten te snijden. Ook ideaal om vooraf te maken dus en alleen nog even op te warmen in de oven. En ja, dat beetje suiker in het recept hoort wat mij betreft bij een tarte tatin.

Tenslotte maakte ik de Lasagne van andijvie. Mijn nieuwe favoriet! Er komt geen saus maken aan te pas en de lasagne komt stevig uit de oven. Mari geeft verschillende alternatieven voor kaas. Aangezien onze kaasboer geen Maroilles had kwam manlief thuis met Tomme de Savoie.
Een verrukkelijk rauwmelks Frans kaasje dat goed smelt.

Geen twijfel mogelijk dat de recepten zijn geschreven door een chef. Zo fijn als je kunt vertrouwen op de juistheid van de receptuur.

Andijvielasagne uit Mari plukt de dag
Andijvielasagne met Tomme kaas uit Mari plukt de dag voordat hij de oven in ging.

Kritische noot

Zelf had ik alleen de digitale versie van Mari plukt de dag. Die was al niet heel overzichtelijk om doorheen te scrollen. Maar het feit dat het fysieke exemplaar zo’n dikke pil is maakt het er vast niet veel beter op. Onpraktisch ook zo’n groot boek op je aanrechtblad.

Wat ik stiekem ook een beetje mis zijn foto’s van de gerechten. Maar die pasten er onmogelijk bij.
Ik zie Mari plukt de dag dan ook vooral als ultiem culi-leesvoer voor op de bank of in bad.
Of zoals al eerder gezegd voor op je nachtkastje. Door het lezen van de korte verhalen over het dagelijkse leven in Frankrijk waan je jezelf even op het Franse platteland.

Mari plukt de dag is een prachtig en bijna overcompleet boek bomvol verhalen, moestuintips en vegetarische recepten voor elke dag van het jaar. Na het schrijven van de Groentebijbel heeft Mari zichzelf wat mij betreft overtroffen. Wat nog ontbreekt? Ik kijk nu al uit naar haar volgende boek waar ze hopelijk de restaurantmenu’s in deelt die niet meer in Mari plukt de dag pasten.

En tenslotte; wat zou ik graag eens aanschuiven aan haar Franse keukentafel. Wie weet dat ik dat ook gewoon ga doen dit jaar. Want als je in het zuiden van Nederland woont rij je daar in 3 uurtjes naar toe 🙂

De hardcover uitgave van Mari plukt de dag is verkrijgbaar bij boekwinkels en Bol.com voor 45 Euro. Er is ook een E-Book versie voor € 9,99. Ook fijn om te weten; het boek is beschikbaar in Kobo Plus.

Disclaimer: Een digitaal exemplaar van dit kookboek is op mijn verzoek ter recensie toegezonden door de uitgeverij. Deze recensie echter is geschreven vanuit mijn eigen enthousiasme over dit boek en door de uitgever of auteur is geen enkele invloed uitgeoefend op het schrijven hiervan.  De link naar het kookboek is een affiliate link. Voor meer informatie hierover klik hier

Mari plukt de dag kookboek cover

3D Cover Mari plukt de dag kookboek

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.