Voor bij de borrel: Makreel rillettes

Makreel rillettes met boter

Er viel dit jaar weinig te koken voor mij in aanloop naar Kerst. Precies volgens planning 😉

Maar het jaarlijkse pre-kerst etentje met vrienden ging wel gewoon door. Ik was dit jaar verantwoordelijk voor het voorgerecht en moest rekening houden met 2 zwangere dames aan tafel.
Ik besloot een trio van visgerechtjes te maken als koude gang. Daarvoor werd Hestons vertrouwde garnalencocktail met avocado recept getransformeerd tot een rivierkreeftcocktail.

Mijn rookoventje kwam onder het stof vandaan voor de warmgerookte zalm die bovenop een aardappelsalade met rucolamayonaise ging.

Als laatste gerecht in dit vistrio wilde ik graag makreel rillettes serveren met geroosterd zuurdesembrood. Ik heb verschillende recepten getest waaronder die van Sergio Herman uit zijn boek Just Cook It. Hier zit als extra smaakmaker Ras el Hanout in. Tijdens een doordeweeks etentje met vrienden stond er al een bakje van de makreelmousse uit Voer voor Vrienden op tafel.

Maar ik vind dat iets wat de naam ‘rillettes’ draagt wel wat meer vet mag bevatten dan mayonaise of crème fraiche. Precies zoals omschreven in De Dikke van Dam: ‘Rillettes zijn altijd vet. Dus ook rilletes van vis (… )waarbij vis, al of niet gerookt- gebruikt wordt, met bijvoorbeeld boter als vet.’

Daarom koos ik uiteindelijk voor het recept van ‘Potted smoked mackerel’ uit Tom Aikens kookboek ‘Fish’. In het Nederlands vertaald en uitgegeven als ‘Zilt’. Daarin wordt naast mayonaise ook boter gebruikt.
Het resultaat is een super makkelijk voorgerechtje van gerookte makreel dat heerlijk smaakt op het door Eva Posthuma de Boer gesuggereerde geroosterde zuurdesembrood.

Nog een klein wijntipje; deze makreel rillette smaakt vooral erg lekker bij een glaasje droge, witte wijn of een droge bubbelwijn. Wij aten de restjes de volgende dag met een donker biertje en dat was niet zo’n geslaagde combinatie.

Makreel rillettes

Voor 4 – 6 personen

Ingrediënten

  • 450 gram gerookte makreel filet
  • 4 eetlepels mayonaise
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 25 ml citroensap
  • 1 eetlepel fijngehakte bieslook
  • 2 eetlepels fijngehakte sjalotjes
  • 1 theelepel zeezout
  • flinke snuf versgemalen zware peper
  • 55 gram zachte, ongezouten roomboter

Bereidingswijze

1. Ontdoe de makreelfilets van het vel en eventuele graatjes en pluk het vlees fijn.

2. Meng de makreel met de mayonaise, citroenrasp & sap, bieslook, sjalotjes, peper & zout.

3. Roer er tenslotte de zachte boter doorheen. Ik doe dit met een vork. Let op dat je het niet teveel mixt want dan het mengsel zich weer scheiden volgens Tom.

4. Verdeel over 4 – 6 potjes of doe alles in 1 grote schaal en laat minstens 2 uur in de koelkast staan.

Serveer met geroosterd zuurdesembrood.

Makreel rillettes met geroosterd zuurdesem brood

makreel rillettes in kerstvormpjes

Makreel rillettes met boter

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.