Courgette recepten; een monsterblog!

collage lekkerste courgette recepten monsterblog

Courgette recepten heb je nooit genoeg

Op zoek naar een hele verzameling met de lekkerste courgette recepten? Dan ben je op precies de juiste pagina belandt! Niet eerder heb ik zoveel verschillende recepten met courgette gemaakt als deze en vorige zomer. Deze courgette monsterblog met daarin de lekkerste courgette recepten moest er daarom wel komen. In het eerste jaar met een moestuin kookte ik me al een slag in de rondte met de vele courgettes die die daar uit kwamen. Ik weet inmiddels uit ervaring; 4 courgetteplanten voor 2 personen is echt veel te veel.

Je zou zeggen dat ik daarvan geleerd had en dit jaar wat minder courgettes zou zaaien. Het tegendeel is waar. Ik was nieuwsgierig naar andere varianten en heb deze zomer maar liefst 5 courgetteplanten in mijn moestuin staan. Twee met ‘gewone’ groene courgettes, twee met gele courgettes en 1 gele bolcourgette plant.

Courgette recepten voor moestuiniers

Ook deze zomer staat er dus bijna dagelijks courgette op het menu. Maar het verveelt me nog steeds niet. Ik heb inmiddels zoveel lekker courgette recepten in mijn kookrepertoire dat ik zo 10 dagen achter elkaar iets anders op tafel kan toveren. Daarnaast geef ik ze ook vaak weg. Er valt namelijk niet tegenop te koken.

Eigenlijk was ik van plan om de 10 lekkerste courgette gerechten die al op Worstenbrood & Wijn staan en mijn 10 favoriete courgette recepten van collega foodbloggers te delen. Toen ik echter op Instagram mijn courgette 10-daagse uitriep kreeg ik ontzettend veel tips voor nóg meer lekkere courgette recepten!

Dus heb ik besloten om naast de 10 recepten van medefoodies die ik zelf al uit had gezocht (en waarvan ik er ook al een aantal heb gemaakt), met een foto en korte tekst er bij, gewoon nog meer links naar inspirerende courgette recepten op te nemen. Ik maar er gewoon een lopend document van. Zo kan ik in ieder geval zelf alle lekkere recepten met courgette in de hoofdrol snel terug vinden op 1 plek.

Beide rijtjes staan overigens in willekeurige volgorde. Ongetwijfeld ben ik nog een hoop fijne recepten vergeten. Laat vooral een reactie achter hieronder als jij een courgette recept hebt dat ik zeker eens moet proberen.

Top 10 lekkerste courgette recepten (van Worstenbrood & Wijn)

1. Pasta Carbonara met courgette

Pasta carbonara met courgette in pan

Al jaren een favoriet als avondmaaltijd voor doordeweeks. Gewoon het ‘originele’ pasta carbonara recept maar dan met blokjes courgette om de nodige groenten binnen te krijgen. Zo klaar en altijd een succes.

2. Gevulde courgetterolletjes met fetakaas

Gevulde courgetterolletjs met fetakaas

Net nieuw op de blog en nu al een favoriet en veelbezocht borrelhapje voor in de zomer. Ontzettend fris door de toevoeging van citroen en basilicum aan de feta.

3. Courgetti Carbonara; courgette als koolhydraatarme pastavervanger

courgetti carbonara op bord met blokjes tomaat

Het kan natuurlijk niet anders dan dat er verschillende courgetti recepten in mijn top 10 staan. Deze versie met spekjes, ei en Parmezaanse kaas is echt super lekker en mega snel klaar. Geen Pasta carbonara met courgette dus maar courgetti met carbonara. Snap je hem nog?

4. Vegan Courgetti met knapperige tofu ; vegan courgette recept

Vegan courgetti met knapperige tofu veganistisch

Een van de weinige vegan recepten op mijn blog maar wel een ontzettend lekkere. Sowieso vind ik courgetti een van de meest geweldige manieren om meteen veel groenten binnen te krijgen.

5. Courgette-pannenkoekjes ; lunch courgette recept

Mijn favoriete meeneemlunch – overigens nog net iets lekkerder thuis als ze nog warm zijn – tijdens het courgette seizoen. Het basisrecept blijft hetzelfde maar er zijn oneindige mogelijkheden om te variëren met de smaakmakers kaas/vlees/specerijen en kruiden.

6. Hartige courgettemuffins

Hartige courgettemuffins

Ik deed vorig jaar al verschillende pogingen om hartige courgettemuffins te bakken maar pas vorig week kwam ik tot het juiste resultaat. Deze zijn gevuld met coburgerham, fetakaas, amandelen en basilicum. Maar het is erg makkelijk om te varieren met andere ingrediënten. Het geheim zat hem niet alleen in de verhoudingen van ingrediënten maar vooral ook in het rechtstreeks – zonder bakpapiertje – bakken van de courgettemuffins in een siliconen muffinvorm.

7. Courgette- chocoladecake ; courgette in zoete gerechten

Courgette-chocoladecake

Nog een nieuwe favoriet uit het courgette repertoire van dit jaar! Ik liet mijn collega’s blind proeven en niemand raadde dat er courgette in zat. De chocolade overheerst maar toch zit er 350 gram geraspte courgette in deze mooie, donkere cake verwerkt.

8. Zoetzuur van courgette

Zoetzuur van courgette in pot

Zoetzuur van courgette is verrassend lekker (vooral bij nasi!) en ideaal als je de courgettes even beu bent. Op deze manier kun je ze namelijk makkelijk een jaar bewaren. Ook erg leuk om cadeau te geven 😉 Foodblogcollega Renate schaaft de courgettes trouwens in dunne linten en maakt er dan haar courgette in zoetzuur van.

9. Courgette recepten: Courgettebrood

Courgettebrood

Een zoete variant van courgettebrood. Hij lijkt eigenlijk meer op een stevige, maar smeuiige courgettecake. Heerlijk met een topping van roomkaas en geroosterde pistachenootjes!

10. Courgette lasagne; courgette recepten als hoofdgerecht

Dit is echt een fantastisch lasagnerecept. Ik gebruik hierin niet de courgette als lasagnebladen wat je weleens ziet maar geraspte courgette door de tomaten vulling. En in plaats van gehakt bak ik saucijzenvlees rul. Verder zit er ook nog wortel en basilicum in verwerkt. Het is even een werkje om te maken maar echt de moeite waard.

courgette lasagne

11. Courgette-paprikasoep met gerookte zalm ; de allerlekkerste courgettesoep in mijn repertoire

Ja ik kan wel tellen 😉 Dit is lekker recept nummer 11 in mijn top 10. Maar ik maak nog elk jaar nieuwe recepten met courgette en dit recept mag niet in dit overzicht ontbreken! Ideaal om in grote hoeveelheden te maken en in te vriezen.

Courgette-paprikasoep met gerookte zalm

Top 10 lekkerste courgette recepten van collega foodbloggers

Onderstaande recepten heb ik of al gemaakt of lijken me super lekker om snel te maken.

1. Culinair courgette recept: Courgetterolletjes met nori en avocadomousse van Annie Pannie

courgetterolletjes-met-nori-en-avocado-Anniepannie

Op de blog van Andrea staan echt ontzettend veel lekkere en originele courgette recepten! Neem zeker ook eens een kijkje bij haar vele andere courgette variaties. Deze rolletjes maakte ze trouwens met courgettes uit mijn moestuin; hoe leuk is dat? Ik ben ook erg benieuwd naar haar courgettespread en de courgetti tonnato.

2. Courgette koekjes met chocolade van Em’s Real Food

Chocolade courgette koekjes ems real food

Ook Emma zie ik veel courgette recepten delen. Ik kon eerlijk gezegd maar moeilijk kiezen tussen deze courgettekoekjes en haar chocoladecake met courgettte waar ook walnoten in verwerkt zitten.

3. Courgette ‘frietjes’ van Da Noi

courgette frietjes van Da Noi

Pauline van de blog Da Noi (Bij Ons) krijgt regelmatig courgettes van haar schoonmoeder en heeft dus ook de nodige courgette recepten op haar blog. Courgette frietjes heb ik zelf nog niet gemaakt maar ze lijken me erg lekker als borrelhapje met een dipje er bij. Verder ben ik erg nieuwsgierig naar een Italiaanse groentestoofschotel met de naam ‘Ciambotta’ waar ik nog nooit van gehoord had.

4. Zucchini slice of Deegloze plaattaart met courgette van Metz Kookt Over

zucchinislice van Metz kookt over

Ik had tot ik het Instagram berichtje van Metz zag nog nooit van een ‘Zucchini slice’ gehoord. Sterker nog; goede vrienden die al enkele jaren in Australië wonen hadden er ook nog nooit van gehoord. Ik maakte deze deegloze plaattaart bomvol courgette al verschillende keren. En serveerde hem zelfs in stukjes gesneden op de verjaardag BBQ van mijn moeder twee weken geleden. Een nieuw favoriet courgette recept bij ons thuis. Inmiddels heb ik er ook een eigen variant op gemaakt en uitgewerkt in dit recept.

5. Courgette hartjes met bacon en geitenkaas van Koken met Anita

courgettehartjes-met-bacon-en-geitenkaas van Anita

Ik ben niet de enige met een grote (moes)tuin! Anita woont in Friesland en heeft echt mega veel pompoenen in haar tuin. Maar ook courgettes dus waar ze onder andere dit leuke courgette borrelhapje mee maakt. Ze zijn echt super lekker kan ik uit ervaring zeggen.

6. Pizza met courgette, ricotta en pesto van Deb’s Bakery

pizza-met-courgette-ricotta-en-pesto-van debbie

Zelf had ik er nog niet aan gedacht om pizza te beleggen met courgetteplakjes. Vorige maand was ik een van de gelukkigen die was uitgenodigd op de pizza party van Debbie. Debbie is namelijk gezegend met een geweldige pizza oven. Nadat we alle heerlijke pizza’s tot de laatste kruimel op hadden maakte Debbie nog heel slim gebruik van de restwarmte van haar pizzaoven. Ze schoof er twee grote schalen vol met groenten (o.a. courgette stukken) in met olijfolie en liet die daar heerlijk garen. Hoe slim is dat?

7. Griekse courgette recepten: Kolokithopita van Koken met Elefteria

kolokithopita van koken met elefteria

In een overzicht met fijne courgette recepten mag een recept voor deze Griekse courgettetaart natuurlijk niet ontbreken. En van wie anders zou ik een Grieks recept moeten delen dan van Elefteria met haar Griekse roots? Verder ben ik heel benieuwd naar haar Griekse courgettekoekjes met de onuitspreekbare naam Kolokithokeftedes.

8. Met couscous gevulde bolcourgette van Oesters en Uien

gevulde courgette couscous oesters en uien

Een blog die ik erg graag volg omdat de Zeeuwse Christien helemaal naar mijn smaak kookt. Met lokale ingredienten (Christien heeft ook een moestuin met veel te veel courgettes) en altijd net even anders. Bovendien vind ik haar blognaam erg leuk 😉

9. Makkelijk recept met courgette: Courgette met sojasaus van Slowfoody

courgette met sojasaus van slowfoody

Een bijgerecht met courgette van Hilde waar ik erg nieuwsgierig naar ben. Geinspireerd op de courgette die je bij een sushirestaurant wel eens op de kaart ziet staan.

10. Snelle courgette recepten: Snelle courgette roerbak van Smitten Kitchen

quick-zucchini-saute smitten kitchen

Het recept wat zeker niet in dit rijtje met lekkerste courgette recepten mag ontbreken is dit Engelse recept dat ik getipt kreeg via Emma van Em’s Real Food. Oorspronkelijk is het recept afkomstig van het Red Cat restaurant in New York. Waar het op de menukaart staat voor maar liefst 14(!) dollar. Het recept, kortgebakken reepjes courgette met amandelen en pecorinokaas, is echter geniaal en te makkelijk om niet zelf te maken. Ook een nieuwe favoriet dit jaar in mijn collectie courgette recepten als bijgerecht.

En dan hieronder nog een overzicht van alle courgette recepten die ik getipt kreeg na aanleiding van mijn courgette 10-daagse op Instagram:

Nog meer lekkere courgette recepten!

Heb jij na het lezen van deze blog een van de recepten hierboven gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je hieronder een reactie achter laat! Staat jouw favoriete courgette recept er niet bij? Laat vooral een reactie achter met een linkje naar het recept.

En last but not least; neem eens een kijkje op mijn Pinterest bord met courgette recepten.

collage lekkerste courgette recepten monsterblog

11 Comments

  1. Wat een heerlijke en uitgebreide verzameling Ilona! Met recht een monsterblog, haha. Love it! Courgette is een van mijn lievelingsgroenten. Super veelzijdig!

    • Graag gedaan hoor 🙂 Volgens mij krijg ik tegenwoordig ook geen melding meer als mijn blog ergens wordt gelinkt.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.