Kookboek Leafs van Carola Kanters – review

Leafs kookboek

Moestuintips uit Leafs

Ik was erg nieuwsgierig naar het kookboek ‘Leafs’ omdat schrijfster Carola Kanters nog geen 20 kilometer bij mij vandaan in Ulvenhout woont en ook in het bezit is van een moestuin, een kas én fruitbomen. Ik ga er dus vanuit dat fruit en groenten die bij haar groeien het bij mij ook zouden moeten doen. Maar laten we het er op houden dat Carola al wat meer bedreven is in het onderhouden daarvan en dat ik vooral veel uit het boek hoopte te leren. Daarnaast ben ik, met een moestuin van 130m2 die inmiddels behoorlijk in de bloei staat, elke dag weer op zoek naar nieuwe en verrassende recepten om alle groenten en kruiden in te verwerken. En met de ondertitel ‘Vegetarische seizoensrecepten uit de moestuin’ belooft Leafs helemaal aan deze vraag te voldoen.

Die verwachting maakt het boek gelukkig ook waar. Dat begon al op pagina 21 bij de moestuinkalender voor maart, april & mei waar ik onder het kopje ‘Wat je moet weten’ las:
Zaai tomaten eerst binnen, want zelfs in een kas is het nog te koud. Oeps… Dat had ik beter een maandje eerder kunnen lezen want de tomatenzaadjes in de kas zijn inderdaad van miezerige kwaliteit. De eerste les dus om mee te nemen voor volgend jaar.

Een tweede fijne tip is om de bladeren die in het najaar van de bomen vallen niet weg te gooien maar op je moestuinbedden te verdelen in verband met de nuttige insecten die erin zitten. Dat scheelt weer een ritje naar de milieustraat met groenafval uit de tuin

Ook de tips ‘Oogst de pompoenen voor de eerste nachtvorst’ en ‘Zorg dat de stengels van je prei zijn bedekt met aarde. Dit heet aanaarden. Zodoende blijven de stengels zo wit mogelijk‘ zijn ontzettend praktisch en staan niet op de achterkant van het zakje met zaadjes vermeld. En zo staan er tussen de recepten door nog veel meer praktische moestuin weetjes.

De recepten uit Leafs; van simpel tot meer gevorderd

Een van de eerste recepten waar mijn oog op viel was dat van een schitterende foto van  ‘Homemade labneh’.  Die rijkelijk belegd is met plakjes radijs, verschillende kruiden en lente-uitjes. Ik kreeg spontaan zin om het bij de eerstvolgende BBQ als bijgerecht te serveren. En dat heb ik dan ook gedaan. Wat bijzonder is aan Carola’s labneh recept is het gebruik van geitenyoghurt in plaats van de Griekse of Turkse yoghurt. Oftewel; een super simpel recept met net een andere twist. Perfect om allerlei klein spul uit de moestuin te gebruiken als garnering.

Ook het recept voor ‘Pickled onions’ in sushi azijn spreekt tot de verbeelding, en gaat zeker gemaakt worden in huize Worstenbrood & Wijn als de tientallen roze uien in de zomer geoogst worden. Mijn idee daarbij is dat zo’n potje met ingemaakte uien een super leuk ‘homemade’ cadeautje is om weg te geven. Vrienden en familie zijn bij deze dus vast gewaarschuwd; wij nemen geen flesje wijn meer mee maar potjes met ingemaakte uien uit de moestuin.

Overigens zijn niet alle recepten met een enkele handeling en wat groenten uit de moestuin klaar te maken. Sommige vereisen toch wel wat meer van de hobbykok. Zoals het recept ‘Parelgort, gerookte mozzarella, geroosterde groenten en een saus van vadouvan’. Daarbij heb je maar liefst 4 verschillende onderdelen die allemaal apart moeten worden bereid. De gemiddelde thuiskok zal daar niet warm voor lopen. Of überhaupt in het bezit zijn van een rookoventje, maar voor de hobbykok zeker goed te doen.

foto van homemade labneh met geitenyoghurt uit Leafs
De door mij gemaakte ‘Homemade labneh’ van geitenyoghurt uit Leafs

Uit ‘Leafs’ koken

Eén van de recepten waardoor ik echt meteen zin kreeg om te koken was ‘Rijstnoedels, asperges en Japanse dressing’. Net als Carola heb ook ik de luxe van een aspergeboer als bijna-buurman. En dan loont het niet de moeite om zelf asperges te kweken in de moestuin.

Alhoewel ik ze nog elke week met veel liefde en plezier op klassieke wijze klaarmaak in mijn stoomoven, ben ik altijd op zoek naar recepten met net een andere twist.

Het resultaat was niet helemaal zoals verwacht, maar nog steeds verrassend qua smaakcombinatie en de manier waarop de asperges worden klaargemaakt. Pas als je echt uit een kookboek gaat koken blijkt of de recepten duidelijk zijn opgeschreven. En alhoewel ik geen moment twijfel aan de juistheid van de recepten wordt er in Leafs wel iets meer van de lezer verwacht qua basiskennis. Zo had ik geen idee hoe lang de rijstnoedles gefrituurd moesten worden met de aanwijzing: ‘frituur de noedels in gedeeltes‘. Was dat een paar seconden of een paar minuten? Uiteindelijk bleken de 30 seconden die ik ze frituurde te lang; ze waren zó ontzettend knapperig dat we het niet hebben opgegeten.

De Japanse dressing daarentegen was echt heerlijk. Ik maakte hem met 1 eetlepel wit sesamzaad en 2 eetlepels zwart sesamzaad. Dat zorgde voor een mooie gespikkelde saus. Ook was ik erg verbaasd over het feit dat de asperges, ik gebruikte alleen witte, zo mooi gaar werden door ze te bakken in een koekenpan. Zonder ze eerst voor te koken of stomen. Dit recept gaat dus zeker nog vaker gemaakt worden, maar dan met gekookte rijstnoedels in plaats van gefrituurde.

De uitgever was zo vriendelijk om mij de foto van dit gerecht uit het boek te verstrekken en toestemming om het recept te delen. Het recept komt later deze week online; met mijn eigen foto’s en aantekeningen erbij.

Foto rijstnoedels, asperges en Japanse dressing uit Leafs
Foto uit Leafs van het gerecht ‘Rijstnoedels, asperges, Japanse dressing’ gemaakt door Mitchell van Voorbergen

Typisch Brabants?

Wat mij opvalt in Leafs is het regelmatige gebruik van de frituurpan; voor Coeur de boeuf tomatenplakjes, de al eerder genoemde Noodles bij de asperges, Bloemkoolfritters, Witlof met kaas in kataifideeg en de Groene minikroketjes belanden allemaal in de frietpan!

Mayonaise wordt ook veelvuldig gebruikt; misomayonaise voor bij de bloemkoolfritters, dragonmayonaise bij borlottibonen op geroosterd brood. En er staan losse recepten in voor kruidenmayonaise, veganistische mayonaise en cashewmayonaise.

Eerder zag ik het ook al bij het kookboek van Brabanders Guus & Dick; er worden verschillende ingrediënten gefrituurd en mayonaise is een terugkomend ingrediënt waar zelfs een heel hoofdstuk aan wordt besteed!

Bij mijzelf gaat ook wekelijks de frituur aan voor mijn zelfgemaakte bitterballen. Ik durf mezelf wel een mayonaisemonster te noemen; het liefst eet ik bij elke smaak bitterbal namelijk een bijpassende mayo. Stiekem vind ik mayonaise eigenlijk overal wel lekker bij. Zelfs als ik sushi eet ben ik het meest gecharmeerd van die met een gefrituurde garnaal in het midden en Japanse mayonaise erop.
Ik heb me alleen nooit eerder afgevraagd of die voorliefde voor knapperige gefrituurde hapjes en romige mayonaise iets typisch Brabants was. Maar daar begin ik nu toch steeds meer van overtuigd te raken 😉

Wat absoluut niet typisch Brabants is zijn de veelvuldig gebruikte Aziatische ingrediënten uit de toko. Daarmee geeft Carola echt een eigen signatuur aan haar recepten verzameling en een mooie toevoeging van de umami smaak aan de groenten uit haar moestuin.

De foto’s

Ik vraag me bij elk kookboek uit mijn enorme verzameling vaak af wat nou de elementen zijn waar ik enthousiast van wordt. Zijn het de soort recepten? Is het misschien één specifiek recept waar mijn oog op valt? Is het het verhaal achter de schrijver of is het een specifiek onderwerp waarin ik geïnteresseerd ben? In dit geval verdienen de foto’s in Leafs, gemaakt door Mitchell van Voorbergen,  hier wel een aparte vermelding omdat ze werkelijk schitterend zijn. Niet alleen de gerechten zijn puur in beeld gebracht ook de groenten in de moestuin zijn tot in detail gefotografeerd. En eerlijk is eerlijk; bij de zin om te gaan koken uit een kookboek wil het oog ook wat.

De conclusie

Van mij hadden er nog veel meer praktische moestuintips in Leafs mogen staan maar het is geen moestuinboek maar een kookboek. Naast enkele eenvoudige gerechten is het boek vooral interessant voor de enthousiaste hobbyhok die het niet erg vindt wat langer in de keuken te staan om een mooi gerechtje op tafel te toveren.
En helemaal ideaal voor alle hobbykoks met een eigen moestuin, zoals ondergetekende, die op zoek zijn naar uitdagende recepten met ingrediënten die niet altijd in de supermarkt verkrijgbaar zijn.

Leafs is verkrijgbaar bij boekwinkels en Bol.com voor € 29,95.

Disclaimer: Een digitaal exemplaar van dit kookboek is op mijn verzoek ter recensie toegezonden door de uitgeverij. Deze recensie is echter geschreven vanuit mijn eigen enthousiasme over dit boek en door de uitgever of auteur is geen enkele invloed uitgeoefend op het schrijven hiervan.  De link naar het kookboek is een affiliate link. Voor meer informatie hierover klik hier

Leafs kookboek

1 Trackback / Pingback

  1. Rijstnoedels met asperges en Japanse dressing uit 'Leafs' - Worstenbrood & Wijn

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.