De favoriete kookboeken van… Berbera (Le Moulin Malin)

Disclaimer vooraf: deze blog bevat een jaloersmakende hoeveelheid aan kookboeken en kan nadelige gevolgen hebben voor de bankrekening van elke kookboekenliefhebber…

Een hele tijd geleden zag ik op Instagram eens een foto voorbij komen van de kookboekenkast van Berbera aka @lemoulinmalin. WOW! Ik stuurde haar meteen een berichtje met de vraag of ze het misschien leuk zou vinden om wat vragen te beantwoorden voor deze rubriek op mijn website. Maar liefst 575 kookboeken heeft Berbera. En daar kookt ze uit voor gasten op Le Moulin Malin; haar chambre d’hôtes in Frankrijk. Op basis van haar kookboeken lijkt het mij in ieder geval heerlijk om daar eens te vertoeven. Dan kan ik vast meteen ook even door die ontzettend bijzondere lesboeken van het cateringcollege in Bombay snuffelen 😉

Lees snel verder om te zien wat Berbera haar persoonlijke favorieten zijn:

1. Wat zijn je 3 favoriete kookboeken? En wat maakt deze kookboeken tot jouw favorieten? 

We wonen in de bergen met de grote supermarkten op een uur rijden. Bakker en slager zitten in het dorp maar goede kwaliteit groenten moeten van ver komen. Daarom zijn we druk bezig met de aanleg van een eetbare tuin. Ik grijp vaak naar kookboeken over groenten om inspiratie op te doen en te kijken wat handig en praktisch is in de moestuin en met niet teveel handelingen geserveerd kan worden aan de gasten. Niet alles is daar geschikt voor. Het eerste jaar had ik bijvoorbeeld doperwten en het kost gewoon te veel tijd om die voor 10-12 personen te plukken, te doppen en te koken.   

Er wordt hier in de Auvergne veel vlees gegeten en geserveerd. Met onze table d’hôtes streven we ernaar gerechten met meer groenten en dan op creatieve manier bereid en minder vlees te serveren. Een beetje volgens het 80/20 principe. 

Uiteraard Ottolenghi’s Nopi en Flavour zijn favoriet, Sergio’s Smaakmakers van Sergio Herman en Niven 80/20

2. Welke recepten of welk recept zou iedereen zeker eens moeten maken uit deze boeken? 

De soep van aardpeer en hazelnoot uit Nopi van Ottolenghi. De hazelnoten-dragon pesto van dat recept is zo lekker. Wortelgroenten en varkenswang uit 80/20.
En gegrilde tomaat met ricotta en dragon van Sergio Herman.

3. Uit hoeveel kookboeken bestaat jouw verzameling? En waar staan of liggen die boeken? 

575, in boekenkasten in de eetkamer en in de woonkamer. Naast de bank ligt altijd een stapel die ik aan het lezen ben. 

4. Wat maakt dat jij een kookboek koopt?

Vaak vind ik de weg ernaartoe net zo boeiend en leerzaam als het eindresultaat en probeer te begrijpen wat er in de pan of in het bakblik gebeurt. Ik zoek meer dan een lijst met ingrediënten en volgorde van in de pan doen, maar ook beschrijvingen van processen en technieken zoals fermenteren of temperen. Ook als ik me wil verdiepen in een bepaalde keuken zoek ik niet niet alleen recepten maar ook uitleg over hoe/waarom.

Het leukste vind ik om technieken uit bijvoorbeeld de Aziatische keuken toe te passen op lokale ingrediënten. 

We hebben regelmatig gasten met een gluten en of lactose intolerantie. Ik ben me aan het inlezen in de Mexicaanse keuken – uiteraard met kookboeken – omdat in die keuken niet veel zuivel en bloem wordt gebruikt.  

5. Heb je ook bijzondere exemplaren in je kookboekencollectie?

Ik ben grote fan van Rick Stein en sommige van zijn boeken heb ik helemaal uitgekookt. Hij heeft de behoorlijk beduimelde exemplaren gesigneerd en moest erg lachen toen ik mij verontschuldigde voor de staat van de boeken. 

Verder heb ik een hele mooie speciale editie gebonden uitgave van Escoffier en de lesboeken van het cateringcollege in Bombay. Ooit voor mij uit India meegenomen toen ik me eind jaren 80 in Indiase keuken ben gaan verdiepen. 

6. Maak je aantekeningen in je kookboeken?

Eigenlijk nooit, wel post-its. 

7. E-book of fysiek kookboek? 

Fysiek

8. Wat is het laatste kookboek dat je hebt aangeschaft? 

East van Meera Sodha. Vind haar boeken leuk met niet te ingewikkelde recepten met een aparte twist. Ook staan in elk boek bijzondere Aziatische broodrecepten die zover ik ze geprobeerd heb allemaal kloppen en goed uit te voeren zijn. 

9. En welk kookboek of kookboeken staan nog op je verlanglijstje? 

Ik ben heel benieuwd naar het boek Glacerie van Hidde de Brabander wat binnenkort uitkomt. Ik hoop dat er ook uitleg over hartige ijsrecepten gegeven wordt. (update nu het boek uit is: die staan er in!) ben ik bezig gerechten te ontwikkelen voor het nieuwe seizoen. Een van de ideeën die ik aan het uitwerken ben is een voorgerecht van een salsa van aardbeien en tomaat met parmezaanse kaas ijs maar ik krijg de structuur van het ijs niet goed. Zoet ijs gaat eigenlijk altijd goed, maar hartig ijs kan een uitdaging zijn. 

10. Heb je verder nog leuke weetjes of dingen die je wilt delen over jouw kookboekenverzameling?

In de boekenkasten in de eetkamer staan de (kook)boeken op kleur gesorteerd. Ooit gedaan op advies van een vriendin voor de interieurfoto’s voor de website. Het geeft rust en daarom heb ik dat zo gelaten. 

 Mijn eerste kookboek heb ik gekocht toen ik een jaar of 12 was omdat mijn ouders een paar dagen weg gingen en ik zelf wilde koken. Dat was een Indonesisch kookboek en dat heb ik nog steeds. 

Heb jij ook een mooie kookboekverzameling en vind je het leuk om daarmee in deze rubriek te staan? Stuur een mailtje naar ilona@worstenbroodenwijn.nl.

Meer kookboekinspiratie? Luister dan zeker eens naar de Kookboekenpodcast.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.