Lasagne met snijbiet, mortadella en taleggio

Lasagne met snijbiet, mortadella en taleggio in ovenschaal

Ik maakte deze lasagne met snijbiet, mortadella en taleggio laatst op goed geluk toen ik eters kreeg. En met ‘ op goed geluk ‘ bedoel ik dat ik het recept puur op gevoel maakte. Met alleen een idee wat ik in mijn hoofd had. Zoals wel vaker gebeurt was dat idee gebaseerd op groenten uit de moestuin. Want als ik vrienden uitnodig om te komen eten heb ik of al een menu in mijn hoofd zitten. Of heb ik een overschot van het een of ander in mijn moestuin dat op moet. Dat laatste was dus het geval met de snijbiet.

Alhoewel de snijbiet het dit jaar niet zo goed doet als eerdere jaren was er toch een flinke hoeveelheid klaar om geoogst te worden. Maar ja, wat serveer je nou tijdens een etentje met snijbiet? Manlief vond dat de clafoutis met snijbiet en blauwe kaas – die ik regelmatig op doordeweekse avonden maak – niet feestelijk genoeg was voor een etentje op zaterdagavond. Aangezien snijbiet in Nederland niet echt een goed verkrijgbare groente is (waarom is me een raadsel trouwens) ging ik op zoek naar Italiaanse recepten. In Italie wordt snijbiet, daar bekend als bietole, namelijk wel veel gebruikt.

Het idee om deze bladgroente te verwerken in een lasagne was al snel geboren. En na een half uurtje snuffelen in mijn Italiaanse kookboeken – o.a. deze klassieker – en met mijn beste Italiaans op Google had ik bedacht dat het een lasagne met snijbiet, mortadella en taleggio zou worden. Een lasagne waarbij het wassen van de snijbiet de meeste tijd in beslag neemt. Je hoeft er niet urenlang een saus voor te laten pruttelen.

Deze lasagne met snijbiet, mortadella en tallegio is zeker voor herhaling vatbaar durf ik wel te zeggen. Ik vind lasagne sowieso ideaal om te serveren tijdens etentjes. Je maakt het helemaal van tevoren klaar en hoeft de schaal op de avond zelf alleen nog maar in de oven te schuiven. En last-minute een groene salade door elkaar te mengen met wat olijfolie, balsamico, peper, zout, Parmezaan en pijnboompitten.

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Lasagne met snijbiet, mortadella en taleggio in ovenschaal

Lasagne met snijbiet, mortadella en taleggio

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews

Omschrijving

Hoofdgerecht voor 4 personen


Ingrediënten

Scale
 • lasagnebladen
 • 800 gram snijbiet, inclusief stelen
 • 1 ui, gesnipperd
 • 1 teentje knoflook, fijngesneden
 • 200 gram mortadella, in dunne plakken (snijwaren)
 • 250 gram ricotta
 • 150 gram taleggio, in dunne plakken gesneden
 • peper & zout

Extra nodig: ingevette ovenschaal van  20  x 28 cm 


Bereidingswijze

1. Zorg dat de snijbiet grondig gewassen is en verwijder het blad van de stelen. Snijd het blad grof en houdt even apart. Snijd de stelen in fijne stukjes en stoof die samen met de ui en knoflook zachter in een grote koekenpan met boter.

2. Voeg als de steeltjes wat zachter zijn de bladeren toe en laat ze slinken. Breng op smaak met peper en zout en meng er nog 100 ml slagroom door. 

3. Maak nu laagjes van afwisselend: lasagnevellen* (hier begin je dus mee op de bodem), plakjes mortadella, snijbiet, ricotta, peper & zout, lasagnevellen etc. Eindig met de taleggio en zorg dat alle lasagnevellen goed bedekt zijn. Verdeel ook het extra vocht uit de pan met snijbiet erover.

Bak 30 minuten in de oven op 200 graden (of volgens de aanwijzigen op de verpakking lasagnevellen).


Notities

* haal de lasagnevellen even door water voor je ze gebruikt

3 Comments

 1. Jaaa ik had hier een hele reactie getypt en toen stopte internet ermee en was alles weg, grrrr…
  Anyway, taleggio love it! Maar zal een variant met mozzarella moeten maken want dat krijg ik er bij vriendlief niet in🤣
  Plus ik wil natuurlijk graag de bitterballen postzegels winnen voor jouw #4jaar bestaan!!! En hopelijk tot snel in het echie weer Ilona.
  Zo’n strekking had het vorige bericht ongeveer😄

  • Oh neeeee. Ik alle ingredienten gehaald uit je lijstje. Zie ik bij de bereiding dat er nog slagroom doorheen moet……aaaarch!!!! #terugnaardewinkelofgewoonmaarmelkgebruiken?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.