Lasagne met courgette en saucijzenvlees

Lasagne met courgette en saucijzenvlees

Vorig jaar maakte ik voor het eerst deze lasagne met courgette en saucijzenvlees. Ik werd op het idee gebracht door een recept uit een oude zomer special van het tijdschrift GoodFood. Vervolgens krabbelde ik er zoveel aantekeningen bij dat het een totaal ander gerecht werd. Ik wilde hem voor de zekerheid nog eens maken en goed uitwerken voordat ik hem online zou delen.

Het weekendje weg met mijn familie naar de Panne (België) was daar een mooie gelegenheid voor. Een grote schaal lasagne is altijd een goede keus voor een gezelschap en ik kon er meteen nog een hoop courgettes uit mijn moestuin in kwijt. De courgettes worden samen met een paar wortels geraspt, kort gebakken en gemengd met ricotta en Parmezaanse kaas. De uiteindelijke opbouw met laagjes lasagnevellen, rul gebakken saucijzenvlees en tomatensaus vormen een goedgevulde lasagne bomvol groenten. En bomvol smaak ook trouwens.

De stukjes zachte geitenkaas op de lasagne deed ik er de eerste keer op omdat ik toevallig nog een restje geitenkaas in huis had. Je zou ze dus weg kunnen laten maar ik vond het ook bij de laatste versie toch net dat beetje extra toevoegen.

Het recept is heel eenvoudig te verdubbelen. Of je kunt een grotere schaal lasagne maken voor 6 personen door wat meer saucijzenvlees en courgette toe te voegen. Heb je, net als ik tijdens ons weekendje weg, geen verse basilicum bij de hand? Geen nood; hij smaakte net zo lekker zonder. Wel mengde ik nog een flinke eetlepel kruidenroomkaas (die over was van de Nachos met spekjes, kruidenroomkaas en tomatensalsa) door de geraspte groenten.

Lasagne met courgette en saucijzenvlees

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 4 courgettes (ongeveer 1 kilo), gewassen, zachte binnenkant verwijderd bij grote exemplaren en grof geraspt
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 250 gram ricotta
  • 50 gram Parmezaanse kaas + extra ter garnering
  • 2 lente-uitjes, fijngesneden
  • 75 gram wortel, geschild en grof geraspt
  • 50 gram zachte geitenkaas
  • 4 saucijzenworstjes, ontdaan van vel
  • 500 ml tomatensaus (uit fles)
  • lasagnevellen
  • olie om te bakken
  • Evt. handvol basilicum

Bereidingswijze

1. Rasp de courgette en wortel als je dit nog niet hebt gedaan. Laat de courgetterasp even uitlekken in een vergiet.

2. Verhit olie in een hapjespan en bak hierin het worstvlees (zonder velletje dus) rul door het met een houten spatel uit elkaar te drukken. Haal het daarna uit de pan en zet weg.

3. Verhit nogmaals wat olie in de pan en bak hierin de fijngesnipperde ui, knoflook, lente- ui en de geraspte courgette en wortel even aan. Dit duurt niet lang want alles is al klein en zo gaar.

4. Haal de pan van het vuur en meng hierin, of in een grote schaal als je dat makkelijker vindt, de gebakken groenten met de ricotta en Parmezaanse kaas. Breng op smaak met peper en zout.

5. Maak nu 3 tot 4 dunne laagjes in een ingevette ovenschaal en begin met lasagnevellen, een laagje groenten, saucijzenvlees, tomatensaus en eventueel wat blaadjes basilicum als je die gebruikt. Dek weer af met lasagnevellen en eindig met tomatensaus waar je nog wat Parmezaanse kaas en verkruimelde geitenkaas over verdeelt.

6. Bak 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C tot de lasagnevellen gaar zijn en de kaas gesmolten.

Courgette menu?

Serveer voor deze lasagne met courgette en saucijzenvlees nog de courgette tonnato van gegrilde plakje courgette met tonijnsaus.  Als dessert de courgette-chocoladecake en je hebt een geweldig 3-gangen courgette menu 😉

lasagne met courgette en saucijzenvlees uit oven

 

Lasagne met courgette en saucijzenvlees

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.