Lasagne met andijvie, spekjes en scamorza kaas

Lasagne met andijvie en spekjes tijdens voorbereiding

Ik was al fan van het recept ‘Lasagne met andijvie’ uit het boek Mari plukt de dag zelfs nog voordat het überhaupt in de oven stond. De reden? Deze lasagne is ontzettend makkelijk te maken, ziet er feestelijk uit en zit bomvol verse groenten. Er kwam zelfs geen koken aan te pas en was in een half uurtje voorbereid. Wat wil je nog meer?!

De geur die uit de oven kwam loog er ook niet om; verrukkelijk! Toch was het eindresultaat de eerste keer niet helemaal zoals gehoopt of verwacht. De lasagnebladen waren namelijk niet helemaal gaar. Een kwestie van iets te weinig ei gebruikt en niet voldoende andijvie op de bovenste laag. Het is echt belangrijk in dit recept dat de lasagnebladen voldoende vocht op kunnen nemen. Om de lasagne met andijvie de tweede keer te perfectioneren gebruikte ik een tip die ik van mijn moeder kreeg (en zij weer van haar buurvrouw); haal de lasagnebladen voor gebruik even door heet water.

Deze voorjaarslasagne met andijvie verdiende hoe dan ook een tweede poging. Dit keer met de toevoeging van nog wat extra smaakmakers; uitgebakken spekjes en champignons. Waardoor er wel een klein beetje koken aan te pas komt. Maar je kunt dit ook ruim van te voren doen. In plaats van de heerlijk geurende Tomme de Savoie kaas uit de eerste poging koos ik nu voor plakjes rokerige scamorza kaas (verkrijgbaar tijdens de Italiaanse weken van de Lidl). Kun je geen van beide krijgen? Vervang dan door een belegen Hollandse kaas.

Het resultaat; een heerlijke voorjaarslasagne die mooi stevig uit de oven komt. Hij is sjiek genoeg om tijdens een etentje op tafel te zetten maar ook prima te maken op een doordeweekse avond.

Lasagne met andijvie, spekjes en scamorza kaas

Hoofdgerecht voor 4 personen

  • 1 flinke krop andijvie, gewassen en fijngesneden
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • 3 eieren, losgeklopt
  • 2 à 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • lasagnevellen (haal ze voor gebruik even door heet water!)
  • 125 gram gerookte spekreepjes (of een restje gerookt buikspek in blokjes)
  • 1 bakje kastanjechampignons, in plakjes
  • ca. 120 gram Scamorza kaas (of gebruik een Franse Tomme de Savoie kaas, of andere mooi smeltende kaas, zoals Provolone, of een belegen Hollandse, of Cantal)
  • stuk Parmezaan

Bereidingswijze

1. Bak eerst de champignonplakjes in een koekenpan zonder boter. Bewaar als ze gaar zijn even op een bord en bak vervolgens de spekreepjes uit in de pan.

2. Meng de crème fraîche en zoveel ei door de andijvie dat het een ‘kneedbare’ maar niet vloeibare massa wordt.

3. Voeg de knoflook, zout en flink peper toe.

4. Beleg de bodem van een (recht)hoekige ovenschaal met lasagnevellen die je eerst even kort door heet water haalt. Bedek met een laag andijviemengsel van 1 centimeter en de champignonplakjes.

5. Leg er weer vochtige lasagnevellen op. Maak weer een laagje met andijvie en de uitgebakken spekreepjes. Nu de de laatste laag lasagnevellen en zorg ervoor dat de bovenlaag goed bedekt is met het andijviemengsel.

5. Dek af met de plakjes scamorza (of andere kaas) en zet circa 30 minuten in een oven van 180 °C, tot de groentelaag gestold is, en de pasta gaar.
Haal uit de oven, rasp er Parmezaan over en zet nog een paar minuten terug om de kaas te gratineren (eventueel onder de grill).

Bron: gebaseerd op het recept ‘Lasagne van andijvie’ uit Mari plukt de dag van Mari Maris.

Lasagne met andijvie en spekjes tijdens voorbereiding

Lasagne met andijvie, spekjes en scamorza

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.