Kookboekrecensie: Smokey Goodness 3

Smokey Goodness 3 cover

Na het succes van Smokey Goodness 1 & 2 kon Smokey Goodness 3 natuurlijk niet uitblijven. Aangezien ik uit Jord’s eerste 2 boeken nog regelmatig recepten gebruik was ik dan ook erg benieuwd naar deel 3. Waar deel 1 zich concentreerde op de Amerikaanse BBQ en deel 2 (waarvan je mijn recensie hier leest) op die van Zuid Amerika is Jord voor dit deel naar Zuid Afrika afgereisd waar hij zich liet inspireren door de braaicultuur.

Zelf ben ik een aantal jaar geleden in Zuid Afrika op vakantie geweest en het lezen van Smokey Goodness 3 deed me weer herinneren aan de geweldige taal; het Afrikaans. Het klinkt als een soort van oud, kinderlijk Nederlands en is gewoon te grappig om te lezen. Ook in de recepten wordt regelmatig verwezen naar de Zuid Afrikaanse namen zoals vuurvarkie, roosterkoek, soetpatat en vonkelwijn. Ik heb zelfs nog een heel kookboek in het Afrikaans meegebracht, gewoon omdat ik het zo grappig vind om die taal te lezen 😉

Smokey Goodness 3 recepten

Maar even terug nu naar Smokey Goodness 3. Wat voor recepten kun je hierin vinden? Ook in deel 3 komt dezelfde indeling terug als in de eerste delen. De bijpassende wijn & biersuggesties om mee te beginnen evenals cocktails en limonades. Daarna komende er verschillende sauzen, bijgerechten en snacks aan bod. Die laatste worden hier trouwens peuselhappies en voorsmakies genoemd en bevat o.a.  Gegrilde mosselstokkies met butterbaste (oftewel; mosselen omwikkeld met ontbijtspek en ingesmeerd met verse kruidenboter), Bacon oepsies en een braaibroodjie van Afrikaanse steak sandwich.

Het boek gaat verder met de echte braai gerechten zoals een Gegrilde struisvogelcarpaccio met een Aziatisch tintje en Wilde eend met een sinaasappel-rooibossaus. Gevolgd door visgerechten, een avontuurlijk hoofdstuk met BBQ avonturen uit het Grote Karoo gebied  (denk aan Schapenrib en Lamshart) en ‘Fiery Veggies’. Want in tegenstelling tot de eerdere Smokey Goodness boeken staat er in deel 3 voor het eerst een groentenhoofdstuk.  Met daarin een Grilled Veggie Feast met crispy kappertjes en citroen-dragonaioli en de Cape Malay Cauliflower. Die laatste is een gepocheerde bloemkool die in zijn geheel indirect wordt geroosterd en daarna overgoten met een Malay currysaus en gegarneerd met geroosterde amandelen.

Voordat het boek afsluit met soetigheid zoals een Vonkelwijn infused bowl of goodness, Malva pudding met bourbon cream sauce en Sweet potato rolls met amarula creme is er nog het Bigger, Better BBQ hoofdstuk voor de echte BBQ grillmeesters. Nou zie ik mezelf nog niet in de weer met een struisvogelbout van 12 kilo of een heilbot van 30 kilo maar voor de liefhebber zijn de recepten wel in het boek opgenomen.

Cape Malay cauliflower uit Smokey Goodness 3
Cape Malay cauliflower uit Smokey Goodness 3

Verbrande saus

Zelf ging ik aan de slag met de iets meer toegankelijke recepten uit Smokey Goodness 3. De South African Sosaties, een heerlijke BBQ specialiteit van lamsvlees en abrikozen op spiezen, is hier inmiddels een grote favoriet in huis. De kruiden roosteren is eigenlijk nog het meeste werk. Nadat de stukken lamsbout en kippendij daarmee gemarineerd zijn is het grillen de sosaties zelf in 10 minuten klaar. Het gerecht is erg mooi van smaak door de combinatie van de kruidige specerijen, het malse lams- en kippendij vlees en het zoet van gedroogde abrikozen en gele paprika. Het recept van de sosaties deelde ik al eerder op Worstenbrood & Wijn en vind je hier. Als je het op zondag al in de marinade zet heb je op maandagavond super snel een heerlijke BBQ spies op tafel.

Ook de Cherry Coke Ribs stonden hier al twee keer op het menu. Nou ja, uiteindelijk stonden er twee keer gewoon Ribs op tafel want de eerste keer liet ik de heerlijke zoete Cherry Coke BBQ saus die er bij hoort aanbranden. Omdat de temperatuur van onze BGE iets lager stond duurden de spareribs wat langer dan gepland. Ik dacht slim te zijn en de saus alvast op een laag pitje op te warmen binnen terwijl manlief en ik buiten alvast een biertje open trokken…

Tegen de tijd dat de blauwe rook door de kieren naar buiten kwam was de saus natuurlijk niet meer te redden. En de steelpan trouwens ook niet. Na flink te hebben gebaald van het laten verbranden van die heerlijke saus was het leed snel vergeten toen we aan de spareribs begonnen. Dat is dan ook precies de reden dat ik de saus de tweede keer weg liet. Na het insprayen met een mengsel van appelsap, appelciderazijn en whisky worden de ribs na 2 uur ingepakt in aluminiumfolie met een sausje van vloeibare margarine (die ik verving door gesmolten roomboter), bruine basterdsuiker, chipotle tabasco en kersensap. Het resultaat was zo lekker dat we de saus niet eens misten.

Wat hoog op mijn to-cook lijstje staat zijn de al eerder genoemde Gegrilde mosselstokkies. Maar ik ben sinds het verschijnen van Smokey Goodness 3 nog steeds geen verse mosselen tegengekomen in de winkel of op de markt. Dat zal gelukkig niet lang meer duren nu het mosselseizoen inmiddels van start is. Het resultaat daarvan zul je ongetwijfeld op mijn Instagram account voorbij zien komen als je me daar volgt. Update september 2018: die gegrilde mosselstokkies zijn echt geweldig en gaan zeker vaker op de BBQ komen! 

Loades fries uit Smokey Goodness 3

De conclusie

Te denken dat Smokey Goodness 3 vooral op Zuid Afrikaanse invloeden is gebaseerd klopt echter niet. Zo zie ik geen Afrikaanse invloeden bij bijvoorbeeld de Tomahawk steak Smokin’ Diane style, de Koudgerookte zalm met bietenmarinade en doperwtencreme (die me trouwens wel ontzettend lekker lijkt!) en de Artichoke-spinach dip. Ook bij de Loaded fries met pulled pork & cheesy beersauce ontgaat mij de link naar Zuid Afrika. Dat laatste gerecht ziet er trouwens niet normaal zo lekker uit. (zie foto)

Voor de Zuid Afrikaanse recepten hoef je Smokey Goodness 3 niet perse te kopen. En ook niet voor de beginnende BBQ’er. Wel als boek met mega veel BBQ inspiratie voor de BBQ fanatiekeling. En voor iedereen die een reis naar Zuid Afrika in de planning heeft staan en zich alvast wil verlekkeren bij Jord’s verhalen over zijn reis door dit prachtige land.

De eerdere review die ik schreef over Smokey Goodness 2 vind je via deze link. Ondertussen wacht ik alvast vol smacht op Smokey Goodness deel 4 dat zich richt op de Winter BBQ en verschijnt in oktober 2018. Ik voel zelfs al een Kerst BBQ aankomen. En dat terwijl ik zo midden in de zomer eigenlijk nog helemaal niet aan Kerst wil denken 😉

SMOKEY GOODNESS 3 is een uitgave van Kosmos uitgevers en verkrijgbaar bij boekhandels en via Bol.com voor de verkoopprijs van € 24,99.

Disclaimer: Dit boek is op mijn verzoek ter recensie toegezonden door de uitgeverij maar volledig geschreven vanuit mijn eigen enthousiasme. Door de uitgever of auteur is geen enkele invloed uitgeoefend op het schrijven hiervan. De link naar het boek is een affiliate link. Voor meer informatie hierover klik hier

Smokey Goodness 3 cover

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.