De 10 must-have kookboeken voor op je Sint & Kerst verlanglijstje

Collage kookboeken verlanglijstje foodies Sinterklaas en Kerst

Het is weer zover; de feestdagen staan voor de deur!
Over het ultieme kerstcadeau voor foodies hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken. Check hieronder mijn 10 favoriete kookboeken die op geen enkel Sinterklaas- of Kerst verlanglijstje mogen ontbreken:

1. Het Groot Culinair Croquetten Kookboek

Ik wilde eigenlijk alleen maar nog goed verkrijgbare kookboeken in dit Sint & Kerst verlanglijstje zetten maar ‘Het Groot Culinair Croquetten Kookboek’ van Edwin Kats is een zoekslag op Marktplaats of tweedehands via Bol.com meer dan waard. Het is misschien niet het eerste boek waar je aan denkt bij een kookboek maar voor iedereen die net zo gek is op bitterballen als ik (want ik draai er geen kroketten van maar bitterballen) mag dit boek niet in de verzameling ontbreken. Ik heb er al vele recepten uit gemaakt, het is waarschijnlijk een van mijn meest gebruikte kookboeken, en allemaal met succes. De recepten kloppen en zelfs als ik een eigen smaakvariatie verzin, zoals deze chorizo-paprika bitterballen, dan houd ik nog steeds het basisrecept van Edwin Kats aan. Wacht vooral niet te lang met een exemplaar van deze klassieker te bemachtigen; zelf heb ik jaren gewacht tot hij werd herdrukt.

Het Groot Culinair Croquetten Kookboek is alleen nog tweedehands verkrijgbaar.

Cover Het Groot Culinair Croquetten Kookboek voor foodie verlanglijstje

2. De Wijn-Spijs Bijbel

Nog maar enkele weken in mijn collectie en al vaak geraadpleegd. Een topcadeau voor iedereen die graag wijn & spijs combineert. Niet alleen leuk om in te lezen maar vooral om te gebruiken. Het staat vol met praktische, passende en verrassende wijn-spijs combinaties. Mijn recensie over dit fijne naslagwerk lees je hier.

De Wijn-Spijs Bijbel is voor € 34,99 verkrijgbaar via Bol.com en boekhandels.

Cover De Wijn Spijs bijbel voor foodie verlanglijstje

3. Het Vuur De Baas

Dit boek had ook gerust de BBQ Bijbel kunnen heten maar ik ben bang dat die titel al vergeven was 😉 Het vuur de baas is sinds het verschijnen daarvan in ieder geval mijn BBQ Bijbel. Dit boek koop je niet zozeer voor de recepten, al zijn die ook top, maar vooral om alle tips & trucs die je wilt weten over BBQ’en. Interessant voor zowel beginnende als gevorderde BBQ’ers. Meer weten over dit boek; lees dan ook de recensie die ik daar over schreef.

Het vuur de baas kost € 25,- .

Cover Het vuur de baas voor foodie verlanglijstje

4. De Moestuin van Mme Zsa Zsa

Het boek dat ik het meeste raadpleeg bij moestuin perikelen, de planning van de moestuin qua wisselteelt, wanneer ik groenten het beste kan oogsten en hoe ze te bewaren. De Belgische schrijfster en blogster Kim Leysen is een echte creatieve duizendpoot. Met een grote moestuin dus en ontzettend veel tips en trucs. Het boek wordt compleet gemaakt door de toevoeging van recepten van Dorien Knockaert met groenten uit de moestuin. Mijn favorieten zijn de super eenvoudige geroerbakte snijbiet en de wortel & bieten hummus recepten. Zeker de moeite van het kopen waard voor iedereen met een moestuin of foodies op zoek naar vegetarische recepten.

De Moestuin van Mme Zsa Zsa is te koop voor € 29,99.

Cover De moestuin van Mme Zsa Zsa voor kookboeken verlanglijstje

5. De man die koken kan

Alleen al om de titel van dit boek, behorende bij de gelijknamige blog, van foodblogger Walther Luitwieler vind ik dit het perfecte cadeau voor alle mannen die beweren dat ze niet kunnen koken. Geloof me, ik ken er een paar en ik ben vast niet de enige. Maar losstaand van de leuke titel bevat het ook gewoon veel leuke recepten. Je leest er alles over in de recensie die ik daar eerder dit jaar over schreef.

Cover De man die koken kan voor foodie verlanglijstje

6. Smokey Goodness & Smokey Goodness 2

Beide BBQ boeken van Jord Althuizen staan prominent op de boekenplank in mijn keuken. Mijn eerste ingeving zou zijn om te zeggen dat dit boeken zijn voor de meer gevorderde BBQ’er maar in beide boeken staan ook wat minder ingewikkelde recepten voor beginnelingen. Smokey Goodness is geschreven op de Amerikaanse BBQ en Smokey Goodness 2 is gefocust op Zuid Amerika. Mijn recensie over deel 2 lees je hier terug.

Smokey Goodness & Smokey Goodness 2 kosten € 24,99 per stuk. Leuk weetje; beide delen zijn achtereenvolgens uitgeroepen tot Kookboek van het jaar.

Cover Smokey Goodness voor kookboeken verlanglijstje

7. Veg! of Veggie!

Zelf heb ik Veggie!; een kleinere en goedkopere uitgave van het groentenkookboek Veg! van Hugh Fearnley Whittingstall. En die wordt letterlijk helemaal stukgekookt in huize Worstenbrood & Wijn sinds ik een moestuin heb. Er staan gewoon zo ongelooflijk veel lekkere groenterecepten in met evenzoveel variaties dat ik er maar uit blijf koken. Vooral de maiskoekjes met raita staan regelmatig op tafel. En soms gebruik ik het als inspiratie om met groenten en kruiden uit de moestuin aan de slag te gaan zoals deze quiche met bladgroenten. Een echt must-have kookboek voor vegetariërs & flexitariërs. Maar ook voor carnivoren die op zoek zijn naar nieuwe ideeën voor groentegerechten bij hun stukje vlees.

Cover Veg! voor foodie verlanglijstje

Veg! is tijdelijk in prijs verlaagd en kost nu slechts €19,99.
Veggie! kost € 14,95.

8. Hoe te eten van Nigella Lawson

Tijdens de Kookboeken7daagse verscheen er een nieuwsbericht op Nu.nl waarin werd gesteld dat er nog maar weinig echte kookboek klassiekers worden gemaakt. Daar kan ik me wel in vinden. Voor mij is Hoe te eten van Nigella Lawson echter zo’n klassieker. Een boek dat ik regelmatig tevoorschijn haal om gewoon lekker in te lezen, inspiratie op te doen of uit te koken. Niet alleen geschikt voor in de keuken dus maar doet het ook goed op het nachtkastje van elke foodie.

Hoe te eten is nog steeds verkrijgbaar en kost € 34,99.

Cover Hoe te Eten Nigella Lawson kookboeken verlanglijstje

9. My Paris Kitchen

Ik heb een zwak voor alle boeken van David Lebovitz. Hij schrijft zo ongelooflijk verhalend over gerechten dat ik altijd spontaan zin krijg om ze te maken en al bijna kan proeven hoe het eindresultaat zal smaken. Deze van oorsprong Amerikaanse patisserie chef (check ook meteen zijn boek ‘The Perfect Scoop’ voor de lekkerste ijsrecepten) woont al ontzettend lang in Parijs en de recepten in dit boek zijn een mooie afspiegeling van wat hij daar allemaal eet en kookt. Ik maakte al verschillende recepten uit  My Paris Kitchen waarbij de linzensalade met geitenkaas een terugkerende favoriet is.

My Paris Kitchen is momenteel alleen nog in het Engels verkrijgbaar voor € 24,95. Mocht je hem niet in de (kook)boekwinkel aantreffen dan is op tijd bestellen het advies want er zit een paar weken levertijd op.

Cover My Paris Kitchen van David Lebovitz voor op het foodie verlanglijstje

10. Home Sweet Home Xmas

Mijn recensie over dit net uitgebrachte kookboek komt pas na Sinterklaas online. Maar ik kan je verzekeren dat er ongelooflijk veel handige tips en fijne recepten in staan om zo stressvrij mogelijk het kerstdiner door te komen. Ik had ook niet anders verwacht van Yvette van Boven; in huize Worstenbrood & Wijn zijn veel van haar recepten favorieten in het repertoire.

Home Sweet Home XMAS is te koop bij de boekhandel en Bol.com voor € 29,95

Cover Home Sweet Home XMAS voor foodie verlanglijstje

Mijn eigen verlanglijstje

Voor familie die meeleest en denkt mij blij te maken door een van bovenstaande kookboeken aan te schaffen voor Sinterklaas of Kerstmis; niet doen! Deze heb ik namelijk al in mijn bezit. Benieuwd welke boeken ik zelf nog graag aan mijn kookboekenverzameling zou willen toevoegen? Deze 3 staan op mijn verlanglijstje 😉

Heel veel Veg!  (update; dit boek kreeg ik van Sinterklaas en is echt een must-have voor de liefhebbers van deel 1)

Sinds kort is er een vervolg op Veg! namelijk  ‘Heel veel Veg!’ van Hugh Fearnley Whittingstall. Ik heb het boek nog niet in kunnen kijken maar het zou me verbazen als hier niet net zoveel lekkere groentegerechten in te vinden zijn als in deel 1.

Cover Heel veel Veg! voor foodie verlanglijstje

Home Sweet Home

Net voor Home Sweet Home XMAS bracht Yvette van Boven dit boek uit met recepten uit de Ierse keuken. Nou heb ik niet echt een goed beeld van de Ierse keuken maar het feit dat ik eigenlijk al Yvette’s recepten lekker vind maakt dat ik toch nieuwsgierig ben naar dit comfort food. Met name naar de brandnetelrecepten want het lijkt me geweldig om iets lekkers te maken met wat ik toch zie als onkruid.

Cover Home Sweet Home Yvette van Boven Kerst verlanglijstje

Disclaimer; bovenstaand artikel bevat affiliate links naar Bol.com, mocht je via deze links iets kopen dan ontvang ik daar een klein percentage over.  Het maakt voor jouw aankoop qua prijs geen verschil, je betaalt zelf niet meer dan wanneer je via mijn affiliate link iets koopt. Van de opbrengst betaal ik de hosting kosten om deze blog sponsor- en reclamevrij online te houden.  De keus om naar een artikel te linken word altijd door mijzelf gemaakt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.