De favoriete kookboeken van … Renate (FoodLoveLifeBeing)

Er is altijd baas boven baas! En qua kookboekenverzameling zit Renate van de blog FoodLoveLifeBeing bij de eindbazen; 491 stuks telde ze er op het moment dat ze mijn vragen beantwoordde. Ik weet dat de teller inmiddels op zijn minst op 492 staat want Het Bourgondische Bitterballenboek heeft ook een plekje in haar boekenkast gekregen. En nog wel een heel bijzonder plekje; naast onze favoriete chef Hans van Wolde! Renate en ik delen niet alleen onze liefde voor de kookkunsten van Hans maar ook voor kookboeken. Wat heeft ze een mooie exemplaren in haar verzameling, het lijkt me heerlijk om daar eens een keertje tussen te snuffelen. En wat een hoeveelheid gesigneerde exemplaren, niet door de minste chefs. Welke dat zijn lees je hieronder.

1. Wat zijn je 3 favoriete kookboeken? En wat maakt deze kookboeken tot jouw favorieten?

Wat is dit nu voor lastige vraag, ze zijn allemaal favoriet. De eerste drie boeken die in me opkomen zijn; De zilveren lepel blijft mijn favoriete kookboek, toen de Nederlandse vertaling van dit, van oorsprong Italiaanse kookboek, eindelijk uitkwam maakte ik een vreugdedansje. Het is zo’n fijn boek het leuke eraan vind ik dat er een index op zowel gerecht als ingredient is. Heb ik iets in huis en geen kook inspiratie dan kijk ik altijd in de zilveren lepel wat ik ermee zou kunnen maken. Verder heeft het boek Bourke Street Bakery, the ultimate baking companion een speciaal plekje in mijn hart; de passie van deze mannen heeft mijn liefde voor maken van desembrood aangewakkerd.  Als laatste Momofuku van David Chang met de lekkerste pork buns ever die ik niet alleen regelmatig maak maar ook in New York in zijn eerste Momofuku restaurant heb gegeten,

2. Welke recepten of welk recept zou iedereen zeker eens moeten maken uit deze boeken?

Jeetje Ilona wat doe je me aan. Hmmm dan kies ik uit De zilveren lepel de lasagne omdat dit het eerste gerecht is dat ik eruit maakte, Bourke Street Bakery een desembrood natuurlijk maakt niet uit welk brood ze zijn allemaal lekker. Uit Momofuku the steamed pork buns, what else?  

3. Uit hoeveel kookboeken bestaat jouw verzameling? En waar staan of liggen die boeken?

Op dit moment heb ik 491 boeken en die hebben een eigen kamer, ik heb een soort van mini kookboeken bibliotheek. Hier kan ik in alle rust nieuwe recepten bedenken, inspiratie opdoen of gewoon lekker door de boeken bladeren en relaxen. 

4. Wat maakt dat jij een kookboek koopt?

Ik word bij het kopen van kookboeken steeds kieskeuriger, kocht ik vroeger nog weleens een boek ongezien, tegenwoordig doe ik dat nog zelden. Voor Het Bourgondische Bitterballenboek maak ik natuurlijk een uitzondering; 491 boeken in de kast en niet eentje over bitterballen. Wanneer ik nu een boek koop gaat dat meestal over een voor mij nog onbekende keuken waar ik meer over wil leren of over een bepaalde techniek of een product. Al zijn er ook altijd weer boeken die ik gewoonweg niet kan weerstaan vanwege mooie foto’s en dat zijn dan vaak boeken met de Italiaanse keuken in de hoofdrol, de Aziatische keuken en bakboeken. 

5. Heb je ook bijzondere exemplaren in je kookboekencollectie?

Zeker ik heb oude kookboeken van mijn oma waar zelfs nog gesproken wordt over de kolenoven. De serie kookboekjes die ik van mijn moeder kreeg van het merk Blue Band, al een eeuwigheid niet in gekeken tot vandaag, wat leuk was dat zoveel herinneringen aan. En natuurlijk alle gesigneerde examplaren van chefs van over de hele wereld zoals, Margo Reuten, Hans van Wolde, Jonnie en Therese, Rick Stein, Neil Perry, George Calombaris, Jordi Rocca, Donna Hay het zijn stuk voor stuk gesigneerd boeken waar ik heel mooie herinneringen aan heb. 

6. Maak je aantekeningen in je kookboeken?

Ja hoor en vlekken in mijn boeken dat mag ook. Kookboeken zijn er om gebruikt te worden, lekker mee aan de slag te gaan in de keuken en dan kan het gewoon niet dat zo’n boek schoon blijft. Althans niet in mijn keuken en wanneer ik iets naar eigen smaak aanpas bij een recept schrijf ik dat erbij, onzin om het hele recept over te schrijven toch? 

7. E-book of fysiek kookboek? 

Fysiek boek, ik kan helemaal niets met een E-book. Heb een tijd een abonnement gehad op de Australische Donna Hay omdat ik dat zo’n mooi tijdschrift vond maar dat is niet aan mij besteed. Ik moet een pagina kunnen omvouwen, er iets op kunnen schrijven, de boekenlegger ertussen kunnen leggen. Een papieren boek, basta!

8. Wat is het laatste kookboek dat je hebt aangeschaft?

Dat is het boek Chocolaterie van Hidde de Brabander. 

9. En welk kookboek of kookboeken staan nog op je verlanglijstje? 

Strudel + Knödel van Anja Dunk, Chocolade ja nog een boek over chocolade deze is van Pierre Marcolini en het boek Kerst van Donna Hay.

10. Heb je verder nog leuke weetjes of dingen die je wilt delen over jouw kookboekenverzameling?

Ja het boek Mangiare! Dat gaf mijn moeder jaren geleden mijn neef cadeau met de kerst. Je had mijn gezicht moeten zien toen hij dit boek uitpakte. Tijdens het kerstdiner is dit elk jaar weer het gesprek terwijl we smullen van de pannacotta die mijn neef sindsdien maakt voor het familiediner en je raadt natuurijk al uit welk boek dit recept komt. Het boek staat hier inmiddels ook in de boekenkast maar om mij een beetje te pesten heb niet ik het boek gekregen maar kreeg Henk dit voor zijn verjaardag. Ik heb de liefste en leukste mama.

De kookboekenverzameling van Renate van FoodLoveLifeBeing

15 Comments

 1. Wat leuk om te lezen Ilona en Renate. En herkenbaar, de Bleu Band boekjes heb ik ook. En ik heb als zoek criteria voor een huis in Frankrijk een eigen kamer op de beneden verdieping. Daar wil ik mijn kookboeken hebben staan, mediteren, creëren van recepten etc.

 2. Ben ik gek als ik zeg dat ik ga watertanden van die kast? Mijn droomkeuken heeft een boekenwand, met genoeg plek voor alle kookboeken die nog op mijn lijstje staan.

  • Nee hoor, ik ga er ook van watertanden! Niet alleen van de hoeveelheid maar ook van de mooie titels. Die boekenwand in de keuken was ook mijn droom maar daar heeft manlief een stokje voor gestoken 😉 Ze staan nu in mijn werkkamer. Met een kleine selectie in de keuken.

 3. Toch maar weer gaan lezen (je kent me te goed), en stiekem een klein beetje jaloers op de gesigneerde boeken van Renate. Ik dacht dat ik veel boeken had en hoewel ik al lang niet meer heb geteld, 491 haal ik niet 😉

 4. Een eigen kookboekenkamer! Da’s zoiets als een inloopkast voor kookboeken dus. Maar Renate (en haar garderobe) kennende heeft ze die inloopkast ook. En een schoenenkamer…
  Geweldig interview weer, ga er alsjeblieft mee door! En de zilveren lepel staat nu op mijn lijstje 😊

 5. Oh wat leuk lezen weer! Ik dacht dat ik veel kookboeken had, maar Renate wint het dik van me. Gelukkig is het geen wedstrijdje. 🙂 Toevallig heb ik sinds kort ook Mangiare! in mijn collectie staan. Ik heb het op de kop getikt in een tweedehands winkeltje. Nu ben ik alleen geen zoetliefhebber (niet dat ik geen pannacotta lust hoor), dus als je nog andere tips voor me hebt uit dit boek, dan hoor ik het graag.

  • Zeker de pagina in mijn boek vol met vlekken is pagina 166 dé lekkerste tomatensaus die je ooit maakte, ik maak hem elk jaar weer zonder de suiker vind ik niet nodig. Deze saus is goddelijk ! Groetjes, Renate

 6. Zeker de pagina in mijn boek vol met vlekken is pagina 166 dé lekkerste tomatensaus die je ooit maakte, ik maak hem elk jaar weer zonder de suiker vind ik niet nodig. Deze saus is goddelijk ! Liefs Renate

 7. Wat leuk! De zilveren lepek is ook een van mijn favorieten en dan ook nog eens het Lasagne-recept. Plus ben nu helemaal in de David Chang fase, gisteren nog de pork belly buns gemaakt. Zijn boek heb ik nog niet… Dat wordt vast en zeker mijn volgende aanschaf.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.