De favoriete kookboeken van… Gereon de Leeuw

Hij noemt zichzelf Bourgondier met een hoofdletter B en als ik het me goed herinner heeft Gereon de Leeuw, van de blog Gereon’s Keuken Thuis, ook Brabantse roots dus is dat helemaal logisch 😉 Deze culinaire duizendpoot schrijft over eten, geeft kookworkshops en organiseert wijnproeverijen. Daarnaast is zijn kookboekcollectie net zo bijzonder als Gereon zelf; met uitzondering van ‘De grote Kleyn’ ken ik niet 1 van zijn favorieten. Het meest bijzonder is nog wel dat hij uit zijn megacollectie van 500 kookboeken zelden kookt! Lees het hieronder zelf maar:

Gereon de Leeuw van Gereon’s Keuken Thuis

1. Wat zijn je 3 favoriete kookboeken? En wat maakt deze kookboeken tot jouw favorieten?

Cuisine du Terroir, the lost domain of French cooking

Moderne Kookkunst van Henri-Paul Pellaprat

De grote Kleyn van Onno Kleyn &

Ricette i ricordi van Sophia Loren

2. Welke recepten of welk recept zou iedereen zeker eens moeten maken uit deze boeken?

Eigenlijk kook ik nooit recepten uit kookboeken. Ik gebruik deze alleen ter inspiratie of als lesmateriaal. Ik vind dat iedere foodblogger bepaalde klassiekers moet leren maken, zoals een goede Boeuf Bourguignon, Coq au vin (Cuisine du Terroir) en Scaloppine al limone (Ricette i ricordi) Daarnaast vind ik dat je zelf veel basisrecepten moet leren maken, zoals een goede bouillon, een roux, bechamelsaus etc. Daarvoor is het Pellaprat boek erg geschikt. Als naslag gebruik ik De grote Kleyn vaak, ik ben namelijk dol op achtergronden en feitjes.

3. Uit hoeveel kookboeken bestaat jouw verzameling? En waar staan of liggen die boeken?

Ik denk momenteel zo’n 500, waarvan de helft in een boeken kast en de andere helft in een kisten/dozen opgeborgen of in mijn flat in Zandvoort. En elk jaar komen daar zo’n 80 à 100 recensie exemplaren bij. In 2017 heb ik 120 recensies geschreven. Ik kan deze boeken niet allemaal bewaren. Dat is de reden, dat ik eens in de zoveel tijd opruiming houd en veel kookboken weggeef aan liefhebbers..

4. Wat maakt dat jij een kookboek koopt?

Ik heb niet zoveel met plaatjes, die vind je op internet ook wel, net als recepten. Kookboeken moeten voor mij verhalend zijn, kennis bevatten of heel origineel. D.w.z. een origineel thema, land of product. Momenteel verdiep ik me veel in fermentatie, prachtige boeken daarover zijn Tsukémono van Peter van Berckel en het fermentatieboek van NOMA.

5. Heb je ook bijzondere exemplaren in je kookboekencollectie?

Twee heel bijzondere boeken In Gereons kookboekenhoek zijn Les diners de Gala en Les vins de Gala, van Salvador Dali en zijn vrouw Gala. Ik heb de eerste druk met daarin origineel werk van de kunstenaar. Een paar jaar geleden heb ik deze boeken uitgeleend aan Dick Soek, die er een lunch uit kookte in zijn restaurant Piloersemaborg in Den Ham.

6. Maak je aantekeningen in je kookboeken?

Meestal niet, wel tref je in veel kookboeken ansichtkaarten en briefjes met notities aan of krantenknipsels.

7. E-book of fysiek kookboek?

Wat denk je? Ik vind fysieke boeken het fijnst om te lezen. Zit gedurende de dag al genoeg achter scherm van PC. Dat is de reden, dat ik geen boeken meer recenseer, waarvan de uitgever mij een PDF stuurt. Een fysiek boek wordt in behandeling genomen een PDF niet. Soms leidt dat ertoe, dat ik een boek dat ik graag had besproken, niet op mijn blog opneem. Jammer! Ik ben daar tegenwoordig strenger in. Je steekt toch moeite en tijd in een recensie. Dan vind ik een fysiek exemplaar of uitnodiging voor de presentatie een minimum.

8. Wat is het laatste kookboek dat je hebt aangeschaft?

Een kookboekje over de keuken en gerechten uit Noord Holland. Kan het niet laten zien het ligt in Zandvoort.

9. En welk kookboek of kookboeken staan nog op je verlanglijstje?

Mag raar klinken: Niet één. Maar ik weet nu al dat er dit voorjaar weer zoveel mooie titels uitkomen, dus daar zit zeker weer wat bij. In ieder geval ga ik aan de slag met het nieuwe boek van mijn vriendin Joke en het Italië boek van Onno Kleyn.

10. Heb je verder nog leuke weetjes of dingen die je wilt delen over jouw kookboekenverzameling?

Wat ik heel vaak doe is kringloopwinkels afschuimen. Vaak vind ik daar echte pareltjes, zoals De makkelijke maandag, een kookboek van Raya Lichansky, gekke wijnboekjes, het Franse Elle kookboek uit 1952, een Duitstalig kookboek van het vermaarde restaurant Gundel in Boedapest. Of het geweldige kookboek van de gebroeders Troisgros uit Roanne, een echte klassieker. Kan nog wel uren doorgaan.

3 Comments

  1. Heel leuk om te lezen! Grappig dat hij juist niet zoveel met plaatjes heeft in een kookboek, terwijl ik daar juist zo van geniet. Ik kan me trouwens erg goed vinden in Gereon’s mening dat we allemaal bepaalde klassiekers moet leren maken. I love classics!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.