De favoriete kookboeken van… Jeanette van de Lindt (aka Culinette)

De favoriete kookboeken van Jeanette van de Lindt

Voor wie haar nog niet kent; Jeanette van de Lindt blogt al sinds 2005 over eten en wijn op de blog Culinette.nl. Maar de reden dat ik extra enthousiast ben dat Jeanette mee wilde werken aan deze rubriek is het feit dat ze ook een van de gezichten is achter de website Kookboekennieuws.nl waarvoor ze heel veel kookboeken onder ogen krijgt en recenseert. Daarnaast is ze in te huren voor het redigeren van kookboeken. Je snapt inmiddels waarschijnlijk wel waarom ik ontzettend benieuwd ben naar haar kookboekfavorieten. Ook in deze aflevering heb ik weer heel veel nieuwe inspiratie opgedaan en mijn verlanglijstje met kookboeken is weer een stukje langer geworden. Jeanette is online te volgen via Twitter en Instagram onder de gebruikersnaam @culinette .

1. Wat zijn je 3 favoriete kookboeken? En wat maakt deze kookboeken tot jouw favorieten?

Het is onmogelijk om favorieten te noemen. Er komen zoveel kookboeken uit dat een favoriet al snel weer vervangen wordt door een nieuwe favoriet. Ik kan wel drie series noemen die uit meerdere boeken bestaan. Als eerste de Culinaire reis-reeks uit de begin jaren negentig. (alleen nog tweedehands verkrijgbaar) Die grote boeken vol met prachtige verhalen over het desbetreffende land en schitterende foto’s. De recepten zijn allemaal even goed en authentiek. Ik heb alle zeventien delen. Niet alleen de in Nederland uitgegeven exemplaren maar ook de Amerikaanse die hier nooit uitgegeven zijn.

Als tweede de vier culinaire klassiekers van Kosmos. Er staan geen foto’s in maar als je de serie van vier compleet hebt dan heb je ook wel iets in huis. Vier dikke pillen van grote namen in de culinaire wereld.

Als derde, en dat is eigenlijk geen serie, alle kookboeken van Karin Luiten. De recepten zijn origineel en door iedereen te maken. Ze test alle recepten meerdere keren uit en de foto’s laten dan ook eerlijk het eindresultaat zien.

2. Welke recepten of welk recept zou iedereen zeker eens moeten maken uit deze boeken?

Uit de boeken van Karin eigenlijk alles. Als je geen inspiratie hebt dan kijk je wat je in huis hebt en zoek je op haar website in haar kookboeken waar het staat (ja, dat kan).

3. Uit hoeveel kookboeken bestaat jouw verzameling? En waar staan of liggen die boeken?

Dat valt nog reuze tegen. Ik ken mensen die alle boeken die ze krijgen ook houden. Zo ben ik niet. Ik neus regelmatig door de oudere boeken heen om te kijken wat er weg kan. Nieuwe boeken hou ik wel een tijdje in huis. Er staan vijf boekenkasten met kookboeken. Eentje in de keuken en de rest in de werkkamer. Maar een kookboek over babyvoeding bijvoorbeeld, dat hou ik echt niet zelf.

4. Wat maakt dat jij een kookboek koopt?

De naam van de schrijver. Er zijn er die ik koop zonder vooraf te kijken wat erin staat. Die zijn gewoon altijd goed.

5. Heb je ook bijzondere exemplaren in je kookboekencollectie?

Ik verzamel kookboeken met daarin de tekeningen van Rein van Looy. Vaak zijn dat van die oude van Dishoek boekjes. Hij was bekend als Nederlands kunstenaar en illustrator van kinderboeken. Zijn tekeningen zijn geweldig en alleen dat al maakt deze boekjes de moeite waard.

6. Maak je aantekeningen in je kookboeken?

Heel soms. Maar met pijn in het hart.

7. E-book of fysiek kookboek?

Fysiek. Een e-book is prima maar niet als het een kookboek is. Je krijgt dan absoluut geen goede indruk van het boek.

8. Wat is het laatste kookboek dat je hebt aangeschaft?

Als recensent krijg ik over het algemeen kookboeken toegestuurd. Maar af en toe gaat er een boek dat ik erg graag wil hebben naar een collega-recensent en dan koop ik het alsnog zelf. En oudere boeken schaf ik ook nog weleens aan. De laatste is Floyd on Britain and Ireland uit 1988.

Keith Floyd was uitermate populair in de jaren 80 met zijn kook/reisprogramma op TV. Hij stond over het algemeen een beetje aangeschoten te koken. Helaas zijn er geen DVD’s van maar YouTube heeft er nog wel wat die je kunt zien. Echt eens doen!

9. En welk kookboek of kookboeken staan nog op je verlanglijstje?

Alles van Karen Solomon. Engelstalig.

10. Heb je verder nog leuke weetjes of dingen die je wilt delen over jouw kookboekenverzameling?

Mijn verzameling is me dierbaar. Ik kan uren bladeren in kookboeken, kooktijdschriften of kookvideo’s bekijken. Dan is de dag zo om!

Kast met kookboeken van Jeanette van de Lindt
Een van de 5 kasten met kookboeken van Jeanette van de Lindt a.k.a. Culinette
Kookboeken van Jeanette van de Lindt

8 Comments

  1. Wat leuk weer om te lezen. Ik ken de boeken van Karin Luiten niet. Ik denk dat daar nu snel verandering in gaat komen. De nieuwe Franse keuken van Paul Bocuse heb ik onlangs ontdekt in de boekenkast bij mijn ouders. Raad eens waar deze nu staat?

    • Thanks! En van sommige keukens kun je geen naslagwerken genoeg hebben. Ik heb dat nog steeds met de Italiaanse keuken; daar heb ik echt al mega veel van en toch…

    • Jouw lijstje wordt ook steeds langer 😜 Ik wil alle 4 die klassiekers nog aan mijn verzameling toevoegen. Is het al Sinterklaas?

  2. Oeh, weer heel wat nieuwe dingen voor mij. Karin Luiten staat bij deze op de lijst! Zucht… zie je wel, had niet moeten lezen. Hoor nu het commentaar alweer: waar laten we al die boeken? Ach, zo gaat dat ook met bordjes, schaaltjes… hij moet er maar mee leren leven 😉

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.