De favoriete kookboeken van… Susan Aretz (Smulpaapje.nl)

Kookboeken van Susan Aretz

Susan Aretz is een van de weinige foodbloggers die ik al heel lang volg via Instagram. Ik denk zelfs uberhaupt de eerste foodblogger die ik volgde op Instagram! Wat best bijzonder is want ik pas helemaal niet in de doelgroep van haar blog Smulpaapje.nl met de ondertitel -Goed eten met kinderen – . Toch heeft Susan me altijd aangesproken door haar oprechte blogs. Ik ben nogal kritisch over kookboekrecensies maar die van Susan lees ik altijd erg graag. Ik zie haar namelijk ook echt koken uit die boeken en dat is voor mij wel een belangrijk criterium.

Inmiddels heeft ze trouwens ook een blog waarbij ik wel in de doelgroep pas: CarpeFckndiem.nl. Met super veel leuke chef interviews, traveltips (check zeker even haar tips over onze gezamenlijke liefdes Tel Aviv & Lille) en recepten voor grote mensen. Update augustus 2020: beide blogs zijn inmiddels samengevoegd tot SusanAretz.nl. Dat Susan een enorme collectie kookboeken heeft vermoedde ik al. Ik vind het dan ook ontzettend leuk dat we een kijkje krijgen in haar verzameling 🙂

De favoriete kookboeken van Susan Aretz

Susan Aretz foto door Rinze Vegelien uit Wat lunchenwevandaag
Foto credits: Rinze Vegelien

1. Wat zijn je 3 favoriete kookboeken? En wat maakt deze kookboeken tot jouw favorieten?

Dat is bijna als vragen heb je een favoriet kind hahahaha (gelukkig heb ik er daar maar eentje van, hoef ik niet te kiezen!) maar ik heb zeker favoriete auteurs. Nigel Slater, Jamie Oliver, Yvette van Boven staan denk ik wel in de top 3. Ik heb álle boeken van ze in huis en het zijn de eerste boeken die ik pak als ik inspiratie zoek of een recept wil waarvan ik zéker weet dat het lukt

2. Welke recepten of welk recept zou iedereen zeker eens moeten maken uit deze boeken?

Nigel Slater heeft, in Keukendagboek 2, een recept voor pruimen in marsala, dat echt goddelijk is. Van Jamie maak ik met regelmaat momenteel een ontbijtje uit Super Foods en van Yvette is eigenlijk alles lekker!

3. Uit hoeveel kookboeken bestaat jouw verzameling? En waar staan of liggen die boeken?

Ik krijg ook veel kookboeken om te reviewen, dus de kasten staan redelijk vol maar ik heb ze niet geteld moet ik zeggen. Toch heb ik afgelopen kerstvakantie ook een hele krat oude kookboeken weggegeven omdat ik weer ruimtegebrek kreeg en er geen kast meer in de woonkamer bijpast…

4. Wat maakt dat jij een kookboek koopt?

Boeken van Nigel Slater koop ik blind. De combinatie van hoe hij verhalen vertelt, met heerlijke recepten vind ik bij hem echt altijd fantastisch. Liefst koop ik die dan ook in het Engels, zodat er niets verloren gaat in de vertaling

5. Heb je ook bijzondere exemplaren in je kookboekencollectie?

Mijn eigen kookboeken! Het blijft een bijzonder iets dat er inmiddels twee van mijn eigen boeken in de kast staan. Daarnaast heb ik heel veel gesigneerde kookboeken, daar ben ik ook extra zuinig op.

6. Maak je aantekeningen in je kookboeken?

Soms.  In de kookboeken die ik veel gebruik zitten vaak wel kookvlekken. Het beste compliment vind ik dat altijd. Ook als het op mijn eigen boeken aankomt. Als mensen het gebruiken wordt een boek vies. En zo hoort het eigenlijk ook.

7. E-book of fysiek kookboek?

Absoluut papier!

8. Wat is het laatste kookboek dat je hebt aangeschaft?

The Christmas Chronicles van Nigel Slater (in het Engels)

9. En welk kookboek of kookboeken staan nog op je verlanglijstje?

Ik denk dat ik de enige ben in Nederland die geen Ottolenghi adept/fan is en toch twijfel ik of ik zijn boeken niet moet kopen. Het is namelijk wel een keuken waar ik dol op ben. Alleen kook ik nu dan uit het boek TLV van Jigal Krant. Daar staat zó veel lekkers is en is voor mij toch wel het boek waar ik het afgelopen jaar het meest uit heb gekookt.

10. Heb je verder nog leuke weetjes of dingen die je wilt delen over jouw kookboekenverzameling?

Mijn eerste kookboek in 2015 heette ‘Wat eten we vandaag?’ Een titel die ook gebruikt werd voor het tweede boek van Raya Lichansky in 1996! Raya was een van de eerste vrouwen die op de Nederlandse televisie live kookte. Ik heb haar uiteindelijk leren kennen en ze was er ook toen mijn Wat eten we vandaag? werd gelanceerd. Zó leuk! Beide boeken staan nu trouwens naast elkaar in mijn boekenkast. Cirkeltje rond!

Boekenkast met kookboeken van Susan Aretz

10 Comments

 1. Zó leuk om te lezen weer! Ik moet eerlijk bekennen dat ik Nigel Slater niet kende en Smulpaapje nog niet volgde (ben een foodblogger van niks). Daar is nu allebei verandering gekomen, thanx!

  • En dat je dat dan openlijk durft te bekennen 😉 Ik heb zelf helaas maar 1 boek van Nigel in mijn verzameling. Precies de reden dat ik zo jaloers ben op Susan’s verzameling. Er is trouwens ook een mooie film over Nigels jeugd gemaakt ‘Toast’. Volgens mij is hij zelfs op Netflix te zien.

 2. Leerzame rubriek 😉
  Ottolengwie kende ik tot voor kort ook niet, weet ook niet of ik zelf een kookboek daar van aan zou schaffen. En Nigel Slater ken ik ook niet.. En dat terwijl mijn verzameling best groot is. Ach het is net als met mode, daar doe ik ook niet aan mee en als de hype geweest is komt Esther ineens om de hoek haha. Ben benieuwd naar de volgende!

  • Ik lees ook steeds weer nieuwe namen van kookboekauteurs en titels die ik nog niet ken. De volgende aflevering is ook weer super leuk; die is met Jeanette van de Lindt van Culinette en het platform Kookboekennwz

 3. Dit is een erg leuke rubriek! Zo leer ik ook weer bij. Alleen voor mijn portemonnee is het wat minder. Na het lezen van de eerste twee blogs heb ik namelijk al twee kookboeken aan mijn verzameling toegevoegd. 🙂

  • I know! 🙈 Die ‘klacht’ hoor ik vaker over deze rubriek. Gaat ook op voor mijn eigen portemonnee maar een hobby mag ook geld kosten zeg ik altijd 😉 En ik word gewoon zo blij van fijne kookboeken; hoe meer pareltjes hoe beter.

 4. Weet je dat ik dacht dat ik Susan al volgde? Misschien omdat ik het toch zo vaak bij anderen zie langskomen, geen idee. Dus bij deze wel. Wat een leuke weer vandaag! Maar eigenlijk is deze rubriek verrotte slecht voor mij. Nou ja, voor mijn portemonnee dan…

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.