De favoriete kookboeken van … Chantal

Heel wat jaartjes geleden reageerden Chantal en ik allebei op een oproepje op het Viva of Flair forum om een kookclubje te starten. Samen met Linda die dat oproepje plaatste en Nicole koken we sindsdien ongeveer 3 keer per jaar samen. Met steeds een ander thema. Uiteraard worden er dan ook altijd verschillende kookboeken besproken en wordt er in elkaars kookboeken gesnuffeld. Van Chantal wist ik daarom al dat ze net zo’n zwak heeft voor kookboeken van topchefs als ik. Des te knapper vind ik het dat ze daar ook nog steeds daadwerkelijk uit die kookboeken kookt nu ze 2 kleine kinderen heeft! Ik hoor dan ook altijd graag van haar welke recepten ik zeker eens uit moet proberen en welke kookboeken haar favoriet zijn. En het mooie aan een eigen blog hebben met een kookboekenrubriek is dat jij als lezer daar nu ook van mee kunt genieten 😉

1. Wat zijn je 3 favoriete kookboeken? En wat maakt deze kookboeken tot jouw favorieten? 

In willekeurige volgorde:

 • Ontdek het geheim van de chef door Bart van Berkel.
  De recepten uit Ontdek het geheim van de chef – 50 thuisrecepten van Bart geïnspireerd door topchefs in 1 uur te bereiden met verkrijgbare ingrediënten, door Bart van Berkel. Dat vind ik echt een topboek, leuke haalbare en kloppende recepten waarmee je bij een uitgebreid dinertje goed voor de dag komt.
  Onderdelen van recepten worden duidelijk beschreven en uitgewerkt met mooie foto’s. 
 • Grand desserts – 40 voortreffelijke desserts van Christophe Felder
  Het was een lastige keuze voor een dessertboek tussen deze en het boek van Roger van Damme’s Een groot gebaar. Maar uiteindelijk toch voor Grand desserts gekozen omdat het wat minder bekend is en toen ik het kocht dacht ik dat ik er nooit uit zou gaan koken, want de plaatjes zagen er zo ingewikkeld uit. Maar Christophe maakt fantastische desserts die je met een kleine aanpassing vaak prima thuis kunt maken. Hele bijzondere combinaties: gekonfijte paprika met citroen en frambozensorbet of wat dacht je van een smoothie met aardbeien, perzik en tomaat, frisse aardbeiensorbet, rode gavottes met maanzaad. Bij ieder dineetje komt dit boek altijd wel uit de kast als inspiratie voor het dessert. 
 • Sergiology van Sergio Herman
  Heel bijzonder boek, vertelt het verhaal van topchef Sergio Herman. Naast dat het boek geïllustreerd is met prachtige afbeeldingen zit er ook een audiosysteem in die zijn verhaal verteld. Geen boek voor op de aanrecht, maar wel een heel bijzonder boek voor op de bank (nou ja, meer een grote tafel want echt heel handzaam is het niet door het formaat). Collectorsitem, heeft een mooie prominente plek in onze dressoirkast in de huiskamer. 

Uuuh 3, mogen het er ook 4 zijn? Want het is toch wel heel bijzonder dat jij Ilona, met wie ik volgens mij al ruim 15 jaar kook met ons kookgroepje (ontstaan uit het forum van Viva of Flair) een eigen kookboek uitgebracht heeft in eigen beheer. In de 15 jaar dat we elkaar kennen en met elkaar koken hebben we ieder ons eigen pad bewandeld. Het is zo leuk om vanaf de zijlijn jou pad te mogen volgen, met worstenbroodenwijn.nl eerst de blogs, toen het uitbrengen van je bitterballenboek en nu de podcasts over kookboeken. Mooi om te zien hoe je daar je passie, perfectionisme en bevlogenheid in legt. Hoop dat we nog heel lang met z’n vieren blijven genieten van lekker eten, goede wijn, gezellige avonden en elkaars pad en avonturen. 

2. Welke recepten of welk recept zou iedereen zeker eens moeten maken uit deze boeken?

Uit ontdek het geheim van de chef:
De saus bij het recept de Reerug met vanille en kersenbier is meer dan fantastisch! En het dessert Snickers pinda-ijs en caramel geïnspireerd op een recept van Erik van Loon is kinderlijk simpel maar zo ontzettend lekker. Eigenlijk heb ik uit dit boek nog niets gekookt wat niet lekker was, zo’n leuke recepten.
Uit Grand desserts van Christophe Felder:
Hierin staat het dessert ‘Op reis’ een brunoise van komkommer en groene appel, muntsorbet, kokosespuma. De combinatie van groene appel, komkommer en munt is meer dan heerlijk. Ik neem het in vereenvoudigde versie vaak mee als lunchsalade in de zomer. 

3. Uit hoeveel kookboeken bestaat jouw verzameling? En waar staan of liggen die boeken? 

Teveel….. veelsteveel….. ze staan in mooie kasten in de woonkamer, praktisch in de keuken, in een eigen kookboekenkast maar vaak ook op m’n nachtkastje. 

4. Wat maakt dat jij een kookboek koopt?

Sowieso boeken van topchefs, en dan specifiek Hans van Wolde, Sergio Herman en Jonnie Boer. Verder hou ik erg van thematische kookboeken, zoals specifiek een boek over meringue, pizza en natuurlijk bitterballen. 

Wanneer een auteur eerder een heel leuk boek geschreven heeft dan wil ik vaak de serie compleet hebben, zoals bij Forest Feast maar ook de BBQ boeken van Jort Althuizen

Wat ook favoriet is zijn boeken van topchefs waarin ze hun toprecepten vertalen tot recepten voor thuis. En koopjes, via Bol maar nog liever in de boekenwinkel zoals bij van Piere, heerlijk struinen in de koopjeshoek en dan daar een pareltje vinden voor weinig. 

5. Heb je ook bijzondere exemplaren in je kookboekencollectie?

Dat mijn man Sergioloy voor me gekocht heeft is wel heel bijzonder. Desire (ook van Sergio Herman) maakte het compleet. (noot: daar is ook een pocketuitgave van voor 5 Euro) We hebben een verzameling van dit soort bijzondere kookboeken. Zo staat daar ook het boek Puurst van Jonnie Boer, een boek met een kaft van hooi. En Gordon Ramsey’s *** chef in een doorzichtige plexiglas opbergbox. 

6. Maak je aantekeningen in je kookboeken?

Nee nooit. Wel op losse blaadjes die dan in de boeken blijven liggen. 

7. E-book of fysiek kookboek? 

Fysiek, kookboeken moet je voelen. 

8. Wat is het laatste kookboek dat je hebt aangeschaft? 

Karamel van Christophe Adam 

9. En welk kookboek of kookboeken staan nog op je verlanglijstje? 

Sinds de kookboekenpodcast er is is mijn verlanglijstje ineens nog langer geworden. Het leuke is dat Ilona vaak internationale boeken reviewt terwijl ik voornamelijk naar Nederlandse en Belgische kookboeken kijk. Belgische kookboeken zijn trouwens echt heel erg leuk! 

Ik heb nog geen boeken van Rutger van den Broek, terwijl ik regelmatig online recepten van hem gebruik, dus de Bakbijbels gaan zeker nog wel eens in de boekenkast komen.
Kaneel & Kardemon van Anne Shooter lijkt me een erg mooi boek. Net als Vet van Bas Robben. En het gouden kookboek 2020 Home made basics van Yvette van Boven zal zeker ook nog in de kast komen. Hoewel ik het niet heel erg leuk vind om hele populaire kookboeken te kopen, ik koop dan meestal als de hype overgewaaid is. 

Maar het boek wat ik echt graag nog wil kopen is Bijdendijk van Joris Bijdendijk, prachtig boek van jonge inspirerende chef, eigenlijk wel erg prijzig, maar wel een mooie aanvulling op onze collectie.
Verder hoop ik dat Hans van Wolde nog eens een Brut kookboek uit gaat geven (dat hoop ik ook!) want Moods met een korreltje zout is echt zo’n boek wat ik heel regelmatig erbij pak en waar ik altijd goede zin van krijg. 

10. Heb je verder nog leuke weetjes of dingen die je wilt delen over jouw kookboekenverzameling?

Mijn man is een fanatiek boekenliefhebber en verzamelaar. Toen we net iets met elkaar kregen kwam hij steenvast aanzetten met een stapeltje kookboeken, toen nog alles door elkaar. Samen hebben we in de loop van de tijd een smaak ontwikkeld voor mooie kookboeken, hij is daarin misschien nog wel fanatieker dan ik. En mooie kookboeken hebben ook echt een plek in ons interieur.
Voor mij is het belangrijk dat kookboeken ook functioneel zijn, dus ondanks ons jonge gezin met kindjes van 2 en 4 jaar, probeer ik elke week minstens 1 keer een nieuw recept uit een kookboek te koken. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.