Kookboek recensies Voorjaar 2019

Kookboekboekrecensies voorjar 2019

Aan het begin van dit jaar laste ik een korte blogpauze in. Om me te bezinnen over waar ik met Worstenbrood & Wijn naar toe wilde. Om even stil te staan bij waarop ik wil dat mijn blog gevonden wordt. En (niet geheel onbelangrijk) waar ik zelf blij van word en energie van krijg. Een van de topics waar ik altijd blij van word zijn kookboeken! Naast de razendsnel populair geworden rubriek ‘De favoriete kookboeken van…‘ is er vanaf nu dus ook een monsterblog met kookboekrecensies in het voorjaar en het najaar. Of ik helemaal geen losse kookboekrecensies meer ga schrijven durf ik nog niet te zeggen. Maar vooralsnog vind je ze overzichtelijk en iets beknopter bij elkaar in dit overzicht met kookboeken.

Onderstaande kookboekrecensies zijn van kookboeken die ik de laatste maanden zelf kocht of als recensie-exemplaar kreeg toegestuurd, Dit staat er netjes bij vermeld. Uiteraard wordt er nog steeds zoveel mogelijk uit gekookt en getest voor ik mijn mening met jullie deel.

Ik mag ook 2 van deze fijne kookboeken weggeven! Welke dat zijn en hoe je hierop kans kunt maken lees je onder aan deze blog.

In willekeurige volgorde en absoluut niet uitputtend hierbij een lijstje met fijne kookboeken die dit voorjaar in de winkel liggen. En wees niet ongerust; tegen de tijd dat Sinterklaas weer in het land komt liggen ze er vast ook nog 😉

1. De Kookbijbel van Niki Segnit

Wat een ongeloofelijke topper is dit weer! Voor wie Niki Segnit nog niet kent; ze publiceerde eerder De Smaakbijbel. Wat mij betreft een must-have voor iedereen die graag kookt en experimenteert met smaakcombinaties. Ik gebruik de Smaakbijbel zelf regelmatig voor het bedenken van nieuwe recepten of het finetunen van mijn bitterballen. De Kookbijbel is een soort van logisch vervolg daarop. Nu met recepten. Nog dikker en met nog meer fijne verhalen waar je ongelooflijk trek van krijgt. Ik had bijvoorbeeld instant zin om de BBQ aan te steken bij het lezen van haar suggestie bij Maïsbrood met flespompoen, feta & rode peper:

“Meng terwijl de kooltjes wit worden het beslag voor het maïsbrood, en zet het in de oven. Spoel een of twee blikken zwarte bonen af en meng ze met fijngehakte tomaat, rode ui en gehakte koriander. Maak het mengsel aan met een vinaigrette van limoensap en olijfolie. Doe je schoenen uit, trek een biertje open en laat je tenen lekker luchten terwijl je maïsbrood in de oven staat, de smaken van je salade op elkaar inwerken, en het vet uit de lamskoteletten op de kooltjes druppelt en verdampt. Een eenvoudig, kleurrijk en heerlijk maaltje, dat je snel even kunt maken als je uit je werk komt. “

Dat is dus ook precies wat ik een paar weken terug, toen de zon scheen, gedaan heb. Dat het maïsbrood een beetje tegenviel (ik vond het nogal droog maar heb eerlijk gezegd niet echt vergelijkingsmateriaal) maakte helemaal niets uit. Dit boek nodigt uit om te koken en dat is precies wat een kookboek moet doen.

De Kookbijbel is wat mij betreft dan ook geen receptenboek. Het is een boek om uren in te lezen en je te laten inspireren door Niki’s verhalen. Opgebouwd uit 12 hoofdstukken die beginnen met een basisrecept en daaropvolgend ontzetttend veel smaken en variaties om mee aan de slag te gaan. Stuk voor stuk omlijst met prachtige verhalen. Geïnspireerd door één van die verhalen maakte ik onlangs bitterballen van bacalao en serveerde die met venkelmayonaise. Dat recept staat niet in de Kookbijbel maar bedacht ik na het lezen van deze zin:

Croquetas de bacalao zijn vaste prik in tapasbars, maar bij Roux at Landau in Londen pakken ze het een paar tikkeltjes deftiger aan, met zwart paneermeel van inktvisinkt, en een schepje heerlijke venkelpuree.

Ik snap niet hoe Niki het voor elkaar krijgt om weer zo’n veelzijdig boek af te leveren maar het klopt gewoon. Deze schrijfster reist de wereld over en beschrijft de smaken zo goed dat je gewoon een beetje mee reist.

De Kookbijbel van Niki Segnit is een uitgave van uitgeverij Podium en voor € 45,00 verkrijgbaar bij boekhandels en via Bol.com.

2. Mooncake – Het Bakboek van Jonneke de Zeeuw

In dit boek blijf je lezen. En krijg je zin om te bakken! Zelfs ondergetekende, die helemaal niet zo’n bakmuts is, krijgt van dit boek spontaan zin om van elke dag een #zondagbakdag te maken. Dat komt vooral door de verhalen achter de bakrecepten die Jonneke heeft opgeschreven. En hoe ze die op geheel eigen wijze beschrijft waardoor de recepten gaan leven en je ze zelf wilt proeven.

Ja, wat kan ik zeggen? Wie heeft dit bedacht? (over het recept voor Halawat El Jibn) En mag ik zijn of haar handtekening? Een soepel deeg maken met griesmeel en mozzarella. En dat dan vullen met frisse room en oranjebloesemwater, oprollen en in de pistache dippen. De mensheid is tot prachtige dingen in staat.

Jonneke, die online door het leven gaat als Mooncake, ging voor Het Bakboek de keuken in met 17 verschillende Nederlandse thuisbakkers. Niet zomaar thuisbakkers natuurlijk. Geheel in lijn met de culinaire pareltjes die ze voor haar blog opzoekt zocht ze nu Nederlandse huishoudens op met allemaal hun eigen bakcultuur.

Zo maakte ze Gujarati Handvo (een Indiase ontbijtcake) met drie soorten dahl samen met de leuke Paulami die ik toevallig vorig week ontmoette. Proefde ze Gremzelisj (Joodse Pesach koekjes) bij Esther van Esther’s Cookery. En ben ik vooral jaloers op de goddelijk uitziende Kunafeh van de Syrische Karima. Man, man, man het is maar goed dat ik dit boek niet zelf geschreven heb want ik had ongetwijfeld mijn hele kledingkast kunnen vervangen voor kleding in 2 maten groter.

Wel ging ik samen met mijn nichtjes de keuken in om de Fantacake van Elisabeth te bakken. Dat was een groot succes. Mijn oudste nichtje raakte er maar niet over uitgepraat dat er sinas in de cake zat en dat ik het recept toch vooral aan haar moeder door moest geven. Mijn jongste nichtje was minder geïnteresseerd in de cake maar vroeg of ze het jongetje op de foto (Elisabeth’s zoontje) er bij kreeg 😉

De rauwe en huiselijke foto’s in Mooncake- Het Bakboek zijn trouwens ook nog een aparte vermelding waard.

Mooncake- Het Bakboek is een uitgave van Rose Stories en voor € 24,95 verkrijgbaar bij boekhandels en via Bol.com.

3. Mezze van Salma Hage

Het is geen geheim dat ik al jaren fan ben van de Midden-Oosterse keuken. Toen dit boek uitkwam met als ondertitel ‘De lekkerste gerechten uit het Midden-Oosten’ was ik echter nog een beetje sceptisch. Want die keuken heeft zo’n enorme toevlucht genomen de laatste jaren dat er te pas en te onpas nieuwe kookboeken op de markt komen. Lang niet altijd met écht goede en authentieke recepten.

Ik ontving dit boek net voordat we naar Libanon, het geboorteland van auteur Salma Hage, op vakantie gingen. Eenmaal daar had ik een leuke discussie met de gids van onze foodtour. In Mezze staan namelijk 2 recepten voor grote kibbeh; een met lamsgehakt en een met kip, abrikozen en rode biet. Die laatste intrigeerde me meteen qua smaakcombinaties. Maar volgens onze gids mag er in Kibbeh (groot of klein maakt niet uit) absoluut geen gevogelte zitten maar alleen lamsgehakt. Ik hou wel van dat soort foodpuristen maar tegelijkertijd vind ik het ook leuk om te experimenteren met traditionele gerechten. Salma Hage ook dus. Dit is een mooi voorbeeld van een recept dat invloeden heeft uit haar huidige woonplaats in Londen.

Bij thuiskomst maakte ik dus toch die Grote kibbeh met kip en abrikozen. Dat was niet alleen een topper om te zien maar ook super makkelijk te maken. Ideaal ook als je eters krijgt. Ik had in Libanon geïnformeerd hoe ze zo’n grote kibbeh serveren en kreeg te horen dat dit vaak met een salade van kool is. Dat kwam goed van pas want in Mezze staat ook een fijne salade voor Gesneden spruitjes met walnoten en granaatappelmelasse. Wij hebben er 2 dagen van zitten smullen als hoofdgerecht. Tip: met een likje aioli smaakt de kibbeh nog net iets lekkerder.

Ook het recept voor Pompoen met cavolo nero en freekeh kwam bij ons op tafel. En tenslotte maakte ik (met de laatste boerenkool van vorig seizoen) de Boerenkoolrolletjes met chilipeper als borrelhapje. Dit recept mag ik met jullie delen en vind je deze week nog op de blog.

Conclusie; Mezze is niet het zoveelste boek dat een graantje mee probeert te pikken van de Midden-Oosten hype. Het is een boek met onzettend veel fijne recepten die je meteen wil maken; zowel meer traditioneel als met een westerse twist.

Mezze van Salma Hage is een uitgave van uitgeverij Spectrum en vekrijgbaar voor 29.99 bij boekhandels en via Bol.com. Ik kreeg dit boek toegestuurd als recensie-exemplaar van de uitgever.

4. De Vegabijbel van Isabel Boerdam

De Vegabijbel is mijn eerste ‘bijbel’ uit de populaire kookbijbel reeks van Carrera Culinair. Zelf ben ik meestal niet zo’n fan van kookboeken in een reeks maar ik moet toegeven dat de kookbijbels in deze serie stuk voor stuk door auteurs met een bepaalde autoriteit op het onderwerp zijn gemaakt. Ze zijn ook nog eens fijn vormgegeven en in een handig formaat. Met Meatless March en de Week Zonder Vlees voor de deur vond ik dit wel een mooie gelegenheid om een recensie-exemplaar van De Vegabijbel aan te vragen bij de uitgever.

De schrijfster, Isabel Boerdam, eet al vanaf haar vroege jeugd vegetarisch en blogt onder de naam ‘De Hippe Vegetariër’. De juiste persoon om deze bijbel te schrijven dus. In De Vegabijbel vind je genoeg inspiratie om niet slechts een week zonder vlees te eten maar een heel jaar. Op mijn to-cook lijstje om nog te maken uit dit boek staan in ieder geval de Libanese pompoenkibbeh met spinazie, Hartige bietentaart met rabarber, Plaattaart met walnootpesto en aardpeer en het Paddestoelenbrood met pecannoten en tijm. Wel maakte ik al de Linguine met spruiten, vijgen en gorgonzolasaus; een fijn pastagerecht dat super snel klaar is. En ook de Zoete-aardappelpizza met vijgen en gorgonzola was een groot succes.

De Vegabijbel is echt een fijn naslagwerk voor iedereen die vaker vegetarisch wil koken en daar fijne recepten voor zoekt. Er staan makkelijke en iets minder makkelijke recepten in, recepten voor doordeweeks en recepten voor een feestelijke etentje. Er staan vegetarische recepten in zonder vleesvervangers maar ook enkele met. Die laat ik zelf echter voor wat ze zijn maar dan nog blijft er nog ruim genoeg vega-inpiratie over.

De Vegabijbel van Isabel Boerdam is een uitgave van Carrera Culinair en tot 13 mei voor € 26,99 verkrijgbaar bij boekhandels en via Bol.com. Daarna gaat de prijs omhoog naar € 31,99 Ik kreeg dit boek toegestuurd als recensie-exemplaar van de uitgever.

5. The Curry Guy Easy van Dan Toombs

The Curry Guy Easy van Dan Toombs

Vraag me niet waarom maar op de een of andere manier zie ik de Indiase keuken de laatste tijd overal voorbij komen. Nou ben ik al jaren een enorme fan van Indiase gerechten maar ik maak ze zelden thuis. Waarom niet? Omdat ik het vaak toch ontzettend veel werk vind en ook nog eens tijdrovend. Over het eerste boek van Dan Toombs, The Curry Guy, had ik al verschillende goede verhalen gehoord. Toen ik ‘The Curry Guy Easy’ voorbij zag komen kon ik het dan ook niet laten om me er toch maar eens aan te wagen.

Toch viel het boek me een beetje tegen. Niet qua recepten hoor! Die zijn dik in orde. Maar ik had gehoopt dat Dan met ‘easy’ ook ‘snel’ bedoelde 😉 En dat is helaas niet zo. Wie met de Indiase keuken aan de slag wil (en dat wil ik) moet de waarheid onder ogen zien en er wat meer tijd voor uit trekken. In veel van de recepten in The Curry Guy Easy wordt gebruik gemaakt van de basiscurrysaus. Maar die moet je dus wel eerst maken. Overigens staat zowel het basisrecept als een versie met smokkelmethode beschreven.

Hoog op mijn to-cook lijstje om snel eens te maken staat de Speciale Kip Biryani met kippendijen, allerlei kruiden en (waardoor ik erg benieuwd ben naar dit gerecht) flink veel gebakken uitjes. Afgelopen weekend gingen er Lamskoteletjes met citroen-ansjovisboter op de BBQ. Waarbij ik wel wat kruiden wegliet die ik niet in huis had maar het resultaat was nog steeds ontzettend lekker.

Er is overigens 1 uitzondering op al die Indiase gerechten uit The Curry Guy Easy die wat meer tijd vragen en dat is Saag Paneer. Een van mijn favoriete vegetarische curries met spinazie en paneer. Ik heb het inmiddels al meerdere keren op een doordeweekse avond gemaakt met wat rijst erbij. Daarbij stoom ik de spinazie in de stoomoven in plaats van dat ik eerst een pan water aan de kook breng. Dat scheelt weer. Dan’s recept voor Saag Paneer uit The Curry Guy Easy vind je nu online op de blog.

En mocht je nou denken; ‘een Indiaas kookboek van een blanke Europeaan, zou dat wat zijn?’ (dacht ik namelijk wel ). Wees gerust. Als ze, na India neem ik voor het gemak maar even aan, ergens goed zijn in Indiase curry’s maken dan is het wel in Groot Brittanie. Uit alles blijkt ook dat Dan Toombs (van de blog www.greatcurryrecipes.net) bevriend is met zo’n beetje alle Indiase chefs in de UK. Waar hij de fijne kneepjes van het vak heeft geleerd. Ik zag trouwens op zijn site dat er in de Engelse uitgave ook al een derde boek van zijn hand is verschenen inmiddels: The Curry Guy Veggie. Drie keer raden welk boek er nu op mijn verlanglijstje staat…

The Curry Guy Easy van Dan Toombs is een uitgave van Good Cook en voor € 20,95 verkrijgbaar bij boekhandels en via Bol.com. Ik kreeg dit boek toegestuurd als recensie-exemplaar van de uitgever.

6. Zoet, zuur & zout van Diana Henry

Dit is weer zo’n gevalletje ‘als Guus van Kookboekwinkel 63 Graden in Tilburg het zegt dan koop ik het blind’. Al was ik al veel langer fan van de boeken van Diana Henry. Deze Britse schrijfster is in Nederland niet zo bekend als in haar geboorteland maar dat is geheel onterecht. De recepten van Diana Henry zijn ongelooflijk origineel en goed. Uit dit boek heb ik nog niets gekookt. Vooral omdat een hoop van de recepten die ik er uit wil maken om seizoensingrediënten of meer tijd vragen.

In dit boek vind je recepten voor het conserveren van fruit, groente, vlees en vis. Een boek wat voor Diana staat voor ‘het goede leven’.

Maar voor mij is het kunnen genieten van kleine dingen een van de aspecten van een goed leven. ’s Ochtends een goede jam op de boterham. Een chutney die is gemaakt van in de herfst geplukte appels. Gezouten rundvlees dat u zelf heeft gemaakt en aan uw vrienden kunt serveren. Die dingen lijken onbelangrijk en ze zullen de wereld niet veranderen, maar het geluk in het leven wordt vaak bepaald door zulke details.

Ik geloof niet dat ik het meer met haar eens kan zijn. Er is niets zo fijn als het beste uit seizoensingrediënten halen en hun smaken vasthouden of versterken. Vooral met een moestuin die soms ineens een overvloed aan bepaalde groenten of fruit produceert is het niet verkeerd om gewoon wat in te maken en er later in het jaar van te genieten.

Op mijn to-cook lijstje staan inmiddels de Zoete Vijgenazijn, Kweeperensharbat, Kweeperengelei met steranijs, Drooggepekelde bacon en Varkensrillettes.

Nou begreep ik van Guus wel dat dit boek niet meer bijgedrukt wordt. Dus als je jezelf dit kookboek cadeau (wilt laten) doen dan is het misschien verstandig om daar niet te lang mee te wachten. Bij kookboekwinkel 63 Graden hebben ze in ieder geval nog een aantal exemplaren. (#nospon)

Zoet, zuur & zout van Diana Henry is een uitgave van Veltman Uitgevers en verkrijgbaar bij boekhandels en via Bol.com voor de verkoopprijs van€ 21,95.

7. Salade van Janneke Philippi

Ik vind het echt super knap dat Janneke Philippi keer op keer weer kookboeken weet uit te brengen die uitmunten door simpelheid. En dat bedoel ik dus echt in de meest positieve zin van het woord. Een leek zou kunnen denken dat een boek met de titel ‘Salade’ vast niet veel voorstelt. En hoeveel saladeboeken zijn er al niet? Maar al Janneke’s boeken zijn gewoon echt ontzettend goed. Juist door te focussen op 1 thema en daar dan zowel klassiekers als meer vernieuwende variaties in op te nemen.

Van haar eerdere boeken heb ik bijvoorbeeld ‘Soep bij Janneke thuis‘ helemaal stukgekookt en sla ik nog regelmatig na als ik met soep aan de slag ga. Bij boeken van haar hand durf ik er gewoon op te vertrouwen dat de recepten kloppen. Ik maakte uit ‘Salade’ de Waldorfsalade met appel, rozijnen en walnoten. En serveerde die als bijgerecht bij de eerst BBQ van dit jaar met Perzische kippenvleugeltjes. Na een erg late lunch op een doordeweekse dag maakte ik manlief blij met de Rodecurry-linzensalade met kikkererwten en garnalen (en manlief is normaal niet zo fan van linzen). Op mijn to-cook lijstje staan nog de Couscoussalade met geroosterde zoete aardappel en artisjok. En de Aspergetartaar met zalm en kruidencreme. Al is die laatste eigenlijk niet echt een salade.

Mocht je nog niet overtuigd zijn dat dit boek een aanwinst is in je kookboekencollectie dan is een blik op de foto’s in ‘Salade’ genoeg. Die zijn werkelijk schitterend gemaakt door Janneke’s echtgenoot Serge Philippi. Ik zou willen dat mijn man zulke mooie foto’s voor me maakte 😉 Voor een ieder die met foodfotografie bezig is is dit echt een bron van inspiratie voor saladefoto’s.

Salade van Janneke Philippi is een uitgave van Nijgh & Van Ditmar en verkrijgbaar bij boekhandels en via Bol.com voor de verkoopprijs van € 24,99. Ik kreeg het boek als recensie-exemplaar toegestuurd.

8. Vegetarisch het jaar door van Anna Jones

Anna Jones is een kookboekauteur die, net als Diana Henry, niet zo heel bekend is in Nederland. Maar wel ontzettend goede (vegetarische) kookboeken maakt. Als de titel van het boek anders was geweest had ik in eerste instantie waarschijnlijk niet eens in de gaten gehad dat het een vegetarisch kookboek is. Dat doe jij toch ook niet als je recepten leest als:

Bietenbeignets met mosterdzaad en kardemonyoghurt

In miso gebakken pompoen en aardappels met amandelen en boerenkool

Geroosterde radijsjes met zuring, krokante linzen en karnemelkdressing?

Dat zijn stuk voor stuk mooie gerechtjes waarbij je het vlees helemaal niet mist.

In Vegetarisch het jaar door staan seizoensingrediënten centraal. Anna deelt het jaar echter niet op in 4 seizoenen maar in 6 seizoenen. Voor moestuiniers zoals ikzelf is dat ontzettend fijn koken. Het is gewoon een kwestie van kijken wat er in de moestuin staat en het boek bij het juiste seizoen open slaan voor fijne en originele recepten.

Zo wacht ik vol spanning tot de eerste courgettes uit mijn moestuin komen om Anne’s recept voor Courgette-Skordalia te maken:

“Als er één dipsaus tegen hummus op kan is het wel skordalia . Traditiegetrouw is dit een Grieks gerecht van gepureerde en geklopte aardappel met knoflook, citroen en een flinke scheut olijfolie. Ik maak de mijne met boterzachte, langzaam gegaarde courgette. Dit maakt hem nog romiger en voegt meteen wat groente toe. “

Ik kreeg ook spontaan zin om met 1 van de 9 tartines uit haar boek aan de slag te gaan als eenvoudige lunch of avondmaaltijd. Ze geeft 9 smaakcombinaties om dikke sneden brood mee te beleggen zoals de ‘Cheddar Club’ met gerookte tofu (!) en Cheddar. En een variatie met Geraspte rauwe bieten, zachte geitenkaas, geroosterde amandelen, zwarte olijven & sinaasappelrasp.

Zonder het courgetteseizoen af te wachten ging ik al wel aan de slag met Farinata met langzaam gegaarde courgettes. In dit recept worden de courgettes een klein uurtje gebakken tot ze zacht en papperig zijn. Dat is weer eens een andere bereidingswijze om toe te passen in aanvulling op mijn vele courgetterecepten.

Wat mij opviel in het boek zijn de foto’s. Die zijn, in tegenstelling tot in veel andere kookboeken, niet overdreven gestyled. De gerechten zoals je ze op de foto ziet lijken ook echt op de gerechten zoals ze uit je eigen keuken komen. Dat was bij mij in ieder geval het geval bij het recept voor Gegratineerde bieten, rabarber & aardappel dat inmiddels ook op mijn blog staat.

Vegetarisch het jaar door van Anna Jones is een uitgave van Fontaine uitgevers en verkrijgbaar bij boekhandels en via Bol.com voor de verkoopprijs van € 37,00. Ik kreeg een PDF-bestand van dit boek toegestuurd van de uitgever.

Koop je een van bovengenoemde kookboekboeken via de linkjes op deze pagina? Dat zou ik heel tof vinden want jij betaalt hetzelfde en Bol.com betaalt mij 6% commissie.

Winactie kookboeken Mezze & Vegabijbel

Wil jij het kookboek Mezze van Salma Hage of de Vegabijbel van Isabel Boerdam winnen? Dat kan! Laat t/m donderdag 2 mei een leuke reactie achter op mijn blog (maakt niet uit onder welk bericht) en gebruik daarin de hashtag #mezze of #vegabijbel zodat ik weet dat je meedoet en naar welk boek je voorkeur uitgaat. De boeken worden alleen naar een adres in Nederland verstuurd.

Kookboekboekrecensies voorjar 2019

111 Comments

 1. Ik zag je winactie voorbij komen op instagram en ik dacht ik wil graag het kookboek Mezze van Salma Hage winnen, recepten uit het middenoosten lijken mij namelijk echt super lekker en daarom doe ik graag mee!!
  Groetjes Sanne

 2. Wat een mooi artikel weer Ilona. Het is dat ik even een kookboeken koopstop heb ingelast haha. Ik doe graag mee aan de winactie voor het boek #mezze. Al lijkt de #vegabijbel me ook erg tof… Keuzes…

  • Zo grappig om te lezen dat ik niet de enige ben die zichzelf zo nu en dan een kookboekenstop oplegt 😉 Leuk dat je meedoet Esther. En ik loot je gewoon mee voor beide boeken 🙂

 3. Mooi blog en overzichtelijk op deze manier.
  Ik ga uiteraard voor het boek #mezze We delen de liefde voor de Midden-Oosterse keuken.Het recept van
  Grote kibbeh met kip en abrikozen ga ik als eerste uit mijn keuken toveren dan.
  Nu ga ik koffie zetten en duimen tot volgende week……
  Groet van een kookboek verslaafde 😉

  • Ja die Kibbeh van kip en abrikozen is de moeite waard en ook nog eens super makkelijk te maken. Je staat er bij hoor 🙂

 4. Wat een superleuke actie! Heb je recensies weer met veel plezier gelezen en zou heel graag de recepten uit het kookboek #mezze willen uitproberen! Vind de Midden-Oosterse keuken heerlijk en leuk om recepten uit deze keuken te proberen, met name voor de hele familie!

 5. Heerlijk die kookboeken recensies van jou! Zoet, zuur en zout is precies wat ik zoek voor ons eerste jaars moestuintje ☺️ En hier ook fan van de boeken van Janneke, dus dr salade boek gaat ook op mijn verlanglijstje.
  Ik waag graag een gokje voor de #vegabijbel, fijne groenterecepten zoeken we altijd! 🤞🏻

 6. Jeetje Ilona, je hebt jezelf weer overtroffen! Wat een waardevolle blogpost dit. Ik kan eigenlijk maar moeilijk kiezen, maar ik ga dan denk ik toch voor #mezze 😃

 7. Wat heb ik genoten van je kookboekenrecensies! Echt heerlijk om te lezen. Super tof dat er zo’n leuke winactie aan gekoppeld is. Maar nu moet ik KIEZEN? 😉 Ik ga dan toch maar voor #vegabijbel (of toch #mezze).

 8. Wow jij bent flink aan het recenseren geweest, wat tof! Mezze lijkt me heeeeeeel gaaf om te winnen. Ik had nog twijfels, maar na het lezen van jouw recensie niet meer! X

   • En ik zie nu pas dat Emma ‘ Em’ is 😀 Ha ha zo grappig dat ik je alleen ken als ‘ Em’. Ik lees jouw recensies ook super graag. Zal daar eens naartoe gaan verwijzen bedenk ik me nu voor de titels die ik zelf niet heb.

  • Ja dat was een hele klus! Maar ik vind het ook ontzettend leuk om te doen en krijg er veel positieve reacties op. Leuk dat je meedoet! Heb de # hieronder gezien hoor 😉

 9. Ik word toch altijd weer hebberig van jou recensies en blogs. Amper tijd om ze door te spitten😄
  Maar nu ik me meer verdiep in de vega keuken en jou recensie lees wil ik graag de bijbel toevoegen aan mijn collectie🙏

  • Wat een leuke winactie zeg! Ik vind je kookboeken recenties top om te lezen. Ik zou zelf iets meer inspiratie op willen doen met de vegetarische keuken aangezien ik 2 goede vriendinnen heb die geen vlees eten. Soms is het dan best lastig om weer iets nieuws te koken voor ze. De vegabijbel zou dan super goed van pas komen! #vegabijbel
   Fijne dag!

   • Leuk dat je meedoet Mariella en bedankt voor het compliment 🙂 Er staat in ieder geval inspiratie in de vegabijbel waar je mee vooruit kunt. Je staat erbij hoor.

 10. Leuke en toffe actie en jouw recensies zijn tenminste eerlijk en duidelijk!! Dat is niet vanzelfsprekend ;). Ik heb je al vaker lovend gehoord over de keuken uit het midden oosten dus ik ga uiteraard voor #mezze. Die anderen koop ik dan zelf wel … 🤣🤣

 11. Wat een super leuke en toffe actie! Ik heb een aantal van je recensies teruggelezen en ik vind het erg fijn dat ze duidelijk zijn, maar dat je ook de minpunten aangeeft. Dat mis ik vaak in recenties. Hoewel ik een echte bakster ben, sta ik ook graag in de keuken te koken. Over de midden oosterse keuken verschijnt inderdaad steeds meer. Deze kerst heb ik het boek ‘Feasts’ van Sabrina Ghayour gekregen. Dit bevalt me goed, dus voor deze winactie zou ik graag een gooi doen naar het winnen van #mezze.

  • He Dienty wat leuk dat je meedoet! Feasts is ook een van mijn favorieten waar ik eerder een recensie over schreef. Ik schrijf recensies altijd bewust zo eerlijk mogelijk en over het algemeen pas nadat ik er meerdere recepten uit heb gekookt. Dat mis ik vaak bij anderen en dat wilde ik zelf anders doen 😉

 12. Ja zeg, mij hier een beetje (boel) keuzestress bezorgen. Ook ik ben namelijk enorm van van de smaken uit het Midden-Oosten, maar eet ook heel vaak vegetarisch en kan op dat gebied nog wel wat inspiratie grbruiken. Twijfel,twijfel, maar ik ga uiteindelijk toch voor (het hopelijk winnen van) de #vegabijbel. En al die andere boeken zet ik op mijn verlanglijstje, want (en hierbij leen ik jouw eigen woorden even) ‘als Ilona van Worstenbrood en Wijn uit Tilburg het zegt dan koop ik het blind’. 😊

 13. leuk zo’n overzicht! ik ben ook altijd wat sceptisch als t om recepten of kookboeken uit t midden oosten gaat… maar duur is veelbelovend, dus ik waag graag een kansje voor #mezze

 14. Ik ben groot fan van je nieuwe rubriek!! En gelijk over die foto’s in de boeken van Philippi. Ik durf de foto’s van haar gerechten die ik heb gemaakt niet te posten 😉

  Aangezien ik ook al een hoop Midden-Oosterse boeken heb, doe ik graag mee voor de #vegabijbel. Goed basisboek om mee te beginnen lijkt me.

  • Ja dat snap ik; dan ziet zo’n salade er ineens heel anders uit 😉 Al heb ik het wel gedaan met de Waldorfsalade die inmiddels online staat.

 15. Wat een gave winactie en leuk om meer te lezen over verschillende kookboeken! Ik doe ook graag mee! Graag kookboek #mezze want ben niet bekend met recepten uit het Midden-Oosten en het lijkt me leuk om nieuwe recepten uit te proberen! 😁

 16. Wat een leuke winactie! Ik ben op dit moment aan het rondreizen in Zuid Oost Azië en ik kom veel mensen uit het Midden Oosten tegen. Ik vind het heerlijk om met hen te praten over eten en koken. Ik zou het super tof vinden om het #mezze kookboek te winnen!!

 17. Wat een heerlijke boeken weer! Zou ons kookboekenlijstje ooit leeg zijn?? 🤣
  Kiezen tussen Mezze en Vegabijbel is moeilijk omdat ik van beide keukens hou.
  Maar deze keer ga ik voor de Vegabijbel en mezze komt gewoon op het lijstje erbij 😃.

 18. Wat een mooie actie. Je kookboekenrecensie zijn zo leuk om te lezen. Het spaart net als een kookboek zelf een psycholoog uit. Zo relaxed word ik ervan 😉
  Ik win graag #meze omdat me dat dan weer een reis bespaart. Ah nee, dat is niet waar. Ik ga toch wel om in het buitenland op zoek te gaan naar heerlijke gerechten.

 19. #vegabijbel
  Kookboeken: ik kan er geen genoeg van krijgen. Dank voor deze recensies. En ik ding natuurlijk graag mee.

 20. Wat een leerzame blog. Graag zou ik het kookboek #mezze willen winnen. Na het lezen van deze recensies dat ik daar heerlijke recepten van klaar kan maken.

 21. Wat een mooie lijst met boeken; ik word er helemaal hebberig van ….. Bedankt voor de fijne recensies; dat helpt om een shortlist te maken :-). Vanzelfsprekend doe ik graag mee met de winactie #vegabijbel!

 22. Leuk artikel, ik heb bijna dezelfde recepten uit de Curry Guy geprobeerd.
  Maar Mezze’s zijn ook erg leuk om mee te knutselen.

 23. Wat een geweldige diverse boeken, hou ervan om er doorheen te bladeren en inspiratie op te doen en voor benieuwd naar de #mezze!

 24. Wat een geweldige lijst kookboeken. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe recepten maar met de keuken uit het Midden-Oosten ben ik niet zo bekend. Ik ben heel benieuwd naar #mezze. Ik ga zeker het recept met kip en abrikozen uitproberen, want ik ben gek op fruit verwerken in mijn gerechten.

 25. Wat een mooie kookboeken. Krijg al weer zin om in de keuken te gaan staan.
  Het kookboek ‘SALADE’ van Janneke Philippi , die vind ik fijn.
  Ik houd van salades samenstellen, alleen weet niet zo goed wat bij elkaar past.
  Dit boek kan mij daarbij helpen.
  Ik volg sinds kort op Bloglovin en doe graag mee.

 26. Oeeh het kookboek #mezze lijkt mij heel tof om receptjes uit te proberen. Ik maak eigenlijk bijna alleen maar recepten die ik op internet vind zoals op jouw website omdat ik maar een klein aanbod kookboeken in huis heb. Dit lijkt mij daarom echt een heel leuk boek om toe te voegen aan mijn collectie. Heb jij verder nog aanraders qua Aziatische kookboeken waar jij fan van bent? Liefs

 27. Het water loopt me nu al in de mond.Heerlijk,heerlijk,heerlijk.
  Mijn voorkeur gaat uit naar #mezze maar in dit lijstje boeken staan er zeker een paar bij die op mijn verlanglijstje komen.
  (Is het niet binnenkort Moederdag ? hahaha )

 28. Jeetje wat een reacties al! Haha. Ik wil graag mee doen voor #mezze. Dan kan ik zelf ondervinden waar jouw enthousiasme voor de midden oosterse keuken vandaan komt. Ik ben er nog niet zo bekend mee, dus leuk om uit te proberen.

  Ik ben nu ook wel benieuwd naar het salade boek van janneke.

 29. Wat leuke winactie, ik zou erg graag mee willen doen voor #vegabijbel, zou ik graag uit willen proberen deze recepten, heel erg benieuwd…..Groetjes Anneliese

 30. Twee superfraaie en inspirerende boeken! Zelf wil ik graag wat minder vlees gaan eten en kan daarbij wel wat sturing gebruiken. Ik ga daarom voor de #vegabijbel.

 31. Vegabijbel van Isabel Boerdam

  Als gezonde en sportieve meid
  maak ik graag de tijd
  voor het bereiden van een verse, vegetarische en voedzame maaltijd.
  Verse groente, granen en eiwitten vormen de hoofdbestanddelen van een gezond en lekker vegetarisch diner
  en met daar maak ik menig gast erg blij mee.
  Met dit hippe en gezonde kookboek
  hoef ik niet meer naar lekkere en verantwoorde vegetarische gerechten op zoek.
  Dan weet ik zeker dat ik de heerlijkste maaltijden op tafel zet
  en beleven mijn gasten veel eetpret.

 32. graag #mezze. Ben heel benieuwd naar deze gerechten ben pas erachter gekomen dat ik een arabische vader heb. Ik zou hem bij onze eerste ontmoeting graag mezze voorzetten. het is al zo spannend misschien is het ijs gelijk gebroken.

 33. #vegabijbel om graag een goede beurt bij mijn vriendin die vegatarisch is te maken. Ze gelooft dit nooit de VLEESETER maakt lekker vegetarische gerechten met liefde. Alleen ik heb en kan wat hulp gebruiken. De liefde van de vrouw gaat ook door de maag.

 34. leukleukleuk! Vooral de #vegabijbel! Ik ben een te luie koker, dat is niet gezond! Dus ik maak graag kans op een boek vol inspiratie om het beter te doen 😉

 35. Oeilala…heerlijke recensies weer! En gave winactie uiteraard 😉
  Als niet zo’n voorkeur hebbend voor worst mens zou ik graag worden geïnspireerd door #vegabijbel. Variatie ontbreekt hier nogal es 😉

 36. De Kookbijbel van Niki Segnit staat op mijn verlanglijst. Hier staat van A tot Z alles in wat ik als beginnend kookliefhebster nodig heb om me op mijn passie te kunnen gaan storten!

 37. Wat een leuke post, kan ik zeker gebruiken ter inspiratie, zoveel keuze in kookboeken altijd!
  Ik doe graag mee voor de #vegabijbel 🙂

 38. Wow, wat heb je er weer een werk van gemaakt. Maar dat zijn we inmiddels ook wel van je gewend ;). Gelukkig heb ik ‘al’ twee boeken uit het rijtje (Mooncake en The Curry Guy Easy). De rest gaat op het welbekende lijstje. Nou ja, lijst. Door een etentje bij iemand (ik noem geen namen), ben ik ook enorm fan van Midden Oosterse keuken geworden. Ik doe dan ook graag mee met #mezze hoewel de andere ook ontzettend goed klinkt :).

 39. #vegabijbel
  Ik zou deze heel graag winnen, om eens en voor altijd bij mijn man duidelijk te maken dat vega echt lekker is!

  • We zijn aardig op weg om flextarier te worden, maar voor vegetarier hebben we nog iets meer recepten nodig. #vegabijbel is welkom dus voor de broodnodige inspiratie!

 40. Voor de viering van verschillende (feest)dagen kunnen wij van Moeders Met Minder wel een #VegaBijbel gebruiken! We vieren samen met moeders van verschillende culturen en achtergronden, heel veel om rekening mee te houden dus, maar groentes en dan vooral de lekkere variaties daarop gaan als zoete broodjes! Ook leuk oom te boek klaar te leggen voor als er weer een viering aankomt en we de kinderen kunnen laten bladeren en kiezen wat we tijdens de volgende bijeenkomst zullen voorschotelen!

 41. Er staan een hoop boeken tussen die ik wel eens wil doorbladeren. Leuk om zo inspiratie op te doen. Vooral naar de #vegabijbel ben ik erg benieuwd. Deze ontbreekt nog in mijn serie kookbijbels en aaangezien ik de laatste tijd steeds gezonder maar ook bewuster ben gaan eten zou deze perfect zijn. Zeker om mijn familie ook wat vaker vegetarisch te laten eten aangezien zij nog steeds elke dag vlees/vis willen eten 🤣

 42. Hoe maak ik van elke dag ‘n groen feestje? Dat is zonder #Vegabijbel best lastig voor mij. Zonder verantwoordelijk te zijn voor de dood van een lief beestje? Met zo’n maal zijn de kinderen en ik alle drie blij. Graag zou ik met dit kookboek leren hoe ik mijn twee meiden kan verrassen. Ik ken Isabels kookstijl totaal nog niet. De Vega recepten zouden prima bij ons passen! En is er aan tafel niet langer verdriet. Moeders zit ook niet meer met haar handen in der haar. Krijgt niet spontaan een meltdown op leeftijd. Van hoe maak ik verrukkelijk vegetarisch voedsel klaar?! Het wachten of ik geluk heb duurt gelukkig geen eeuwigheid. Dus hoop ik op een verrassende mail. Vandaar dat ik als dichter, hier even mijn hart neer kweel 😉

 43. Koken met groente in de hoofdrol is iets waar ik steeds meer schik in krijg. Ik ben nu al een tijd verantwoordelijk voor het eten dat hier op tafel komt. En dat is iets waar ik minder de “bibberatie” over heb. Het lijkt me heerlijk om het hele jaar door vegetarisch te kunnen koken. En steeds een recept te maken uit een prachtig nieuw kookboek, dus ik doe graag mee voor #vegabijbel !!!

 44. Durf ik het te zeggen, ik ben een fantastische kokkin!!! Met recepten in de hand dat wel, heb ik altijd zin.
  Om mijn piepkleine keuken in te duiken. En het hier ontzettend lekker te laten ruiken.
  Smakelijke kookboeken heb ik niet veel in mijn bezit. Heb wel wat fijne recepten, maar dit…
  Is toch wel een heel aantrekkelijk iets, niet waar?! Zo is het wel dat ik de #vegabijbel ervaar.
  Wil je me dolgelukkig maken met deze prijs? Zodat ik op de ontdekkingstoer ga, ‘n culinaire reis.
  Geweldig zal ik genieten van menig brilliant vega menu. Dat was het zo’n beetje, groetjes en toedeluu!

 45. Eindelijk de tijd genomen je kookboek recencies te lezen. Wat mooi en uitgebreid Ilona. De win actie ik ga voor het boek Mezze juist omdat ik het nooit kopen zou en dit een keuken is die ik graag wil gaan ontdekken.

  • Nog niet bekend met de Midden-Oosterse keuken? Misschien moet ik toch weer eens een huiskamerrestaurant met dat thema organiseren 🙂

 46. Wat een leuke actie! Ben eigenlijk wel benieuwd naar alle boeken! Lekker kokkerellen in de keuken 🙂
  Ik zou gaan voor de #vegabijbel aangezien mijn vriend vegetarisch is. Wel zo lief 😉

 47. Super leuke blog! Ik koop altijd mijn kookboeken bij de kringloop, heb nog niet zo’n groot budget. Maar daar kom ik soms ook hele leuke en zelf wat nieuwere kookboeken tegen. Ben benieuwd of ik ook één van deze boeken tegenkom. #vegabijbel

 48. Wat een geweldige actie, fantastische boeken! Iedere week probeer ik iets nieuws, volgens mij hoef ik met zo’n #vegabijbel nergens meer op zoek! Probeer steeds vaker om geen vlees te gebruiken, maar vind het lastig om te variëren.

 49. Mezze van Salma Hage lijkt mij een heerlijk boek om zelf mee aan de slag in de keuken te gaan! #mezze of #vegabijbel

 50. Ik zou héél graag eten koken uit de #vegabijbel, voor mijn beste vriendin : mijn moeder. Haar zicht is nog maar 40% en dat belemmerd je werkelijk in alles. Zelf eten koken, maar ook zoiets simpels als een mooi (kook-) boek lezen is voor mam verleden tijd. Ik help haar dagelijks zoveel ik kan, maar toch merk ik aan mijn moeder dat ze (heel begrijpelijk) niet zo vrolijk is de laatste tijd. Samen ontzettend lekker vegetarisch eten, waar je gelukkig van wordt, lijkt me geweldig!!! Want met haar smaak is niets mis. En ik denk dat ik met de recepten uit dit boek, ons alle twee enorm zou verrassen!

  • He Kirsten wat ontzettend bijzonder dat je moeder ook je beste vriendin is en jij voor haar kookt. Ik zet je op de lijst.

 51. Ohhhh, ik ben dol op kookboeken! Ik doe aan meal planning en eens per week haal ik er weer een tevoorschijn om die week recepten uit te maken! 😊 Ik heb echter nog geen kookboek voor vegetariërs. En hoewel ik niet echt vegetarisch ben, probeer ik wel enorm te minderen met vlees en vis. Ik probeer dit nu hooguit nog 2x per week te eten. Dit boek zou ideaal zijn ter inspiratie wat voor heerlijks ik dan allemaal zou kunnen maken! Ik ben in ieder geval enorm nieuwsgierig!
  😉 #vegabijbel

  • Nog geen vegetarisch kookboek? Er zijn inmiddels heel wat fijne exemplaren op de markt. Leuk dat je meedoet voor de Vegabijbel.

 52. Ik ben flexitarier en eet steeds meer dagen per week vegetarisch, ik kan wel wat nieuwe inspiratie gebruiken. Ik zou dolgraag de #vegabijbel winnen; helemaal na het lezen van je smakelijke recensie!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.