‘De man die koken kan’; kookboek waardoor je zin krijgt om te koken

Nieuwe rubriek: Kookboeken waardoor je zin krijgt om te koken!

Ik kom er niet zo vaak als ik zou willen, maar dat is puur een stukje zelfbescherming. Zelfbescherming van mijn bankrekening wel te verstaan. Ik heb het over kookboekenwinkel 63 Graden in het centrum van Tilburg.  Het is voor mij onmogelijk om die winkel binnen te lopen en niet met 1 of meerdere kookboeken naar buiten te komen. Ik heb het zelfs weleens gepresteerd om 2 boeken mee te nemen onder het mom ‘dit BBQ boek is voor manlief’.  Terwijl manlief nog nooit een kookboek in heeft gekeken maar gewoon met de recepten aan de slag gaat die ik hem toeschuif 😉

Maar losstaand van de hoeveelheid prachtige kookboeken die in de winkel staan hebben ze een verkoper waar je zelfbescherming voor nodig hebt; Guus! Die man kan met zoveel passie over kookboeken en recepten vertellen dat je meteen alles mee wilt nemen. Ik vond het dan ook erg interessant om te horen waarom mensen (mijzelf inclusief) volgens hem kookboeken blijven kopen ook al hebben ze al een enorme collectie in de kast staan (ahum…) . Volgens Guus gaat het er dan ook niet om dat je perse uit dat kookboek iets gaat koken maar dat het succes van een goed kookboek is dat je zin krijgt om te koken. En dus niet perse uit dat kookboek!

Dat vind ik eigenlijk wel een heel interessante theorie en als ik naar mezelf kijk klopt dat ook wel aardig. En het is meteen een mooie titel voor een nieuwe rubriek op mijn blog.

‘De man die koken kan’ kookboek

En dat brengt me op een kookboek dat vanaf deze week in de winkel ligt ‘De man die koken kan’ van foodblogger Walter Luitwieler. Want wat maakt nou dat ik zin krijg om uit dit kookboek te koken?

Voor mij is dat het idee om restjes buikspek te verwerken met zijn recept voor zelfgemaakte babi pangang saus. Wat een geniaal idee! Wij hebben al verschillende keren geëxperimenteerd met grote stukken buikspek van de BBQ maar aangezien we maar met z’n tweetjes zijn blijft er altijd wel wat over. Ik verwerkte dat tot nu toe in bitterballen maar het idee voor babi pangang maakt dat ik niet kan wachten om weer zo’n stuk spek te gaan bereiden. Voor de restjes dan hè.

Niet voor mensen die lijnen

Wat me meteen opviel is dat het niet het meest ideale kookboek is voor mensen die willen afvallen. Recepten met namen als ‘Toblerone cheesecake‘, ‘Croissant en rozijnenbroodpudding met banaan, chocolade en pecannoten’ en ‘No bake peanutbutter-jelly-chocolatecake’ in het dessert en gebak hoofdstuk klinken al behoorlijk machtig!

En ook bij de hartige gerechten wordt niet op een calorie meer of minder gelet met  ‘Mijn ultieme nachoschotel met cheddarsaus’ en ‘Feestelijk meatloaf in bladerdeeg met champignonsaus’. Maar dat geeft helemaal niets; als het maar lekker is. Zeker als je dit soort ‘gerechten waarbij alleen genieten telt’ bewaart voor de weekenden of zoals Walter het noemt; de bijzondere momenten.

Wat mijn man wil koken

Gezien de titel van het boek was ik wel benieuwd waar mijn man enthousiast van wordt bij het doorbladeren. Gelukkig zitten wij vaak op dezelfde lijn en zodoende gaan we dit weekend aan de slag met het recept voor ‘Heerlijke gevulde bierblik burgers‘. Dat wil zeggen; ik haal de ingrediënten en geef aanwijzingen en manlief steekt de BBQ aan. Of misschien laat ik hem deze keer wel zelf de burgers in elkaar flansen. Er komt tenslotte een bierblikje bij kijken en die kan hij dan meteen mooi opdrinken.

Dat is namelijk zijn idee van gezellig samen koken; met een drankje erbij. En wat maakt dat ik van het recept van de bierblik burgers zin krijg om te koken is omdat ik er nog nooit van had gehoord en ik erg benieuwd ben hoe dat uit gaat pakken. Het idee; een rondje ter grootte van een bierblikje uitdrukken in een flinke burger en vullen met een mengsel van champignons, ui, spek en cheddar.

Over ‘de man die koken kan’

Toegegeven, de reden dat ik benieuwd was naar dit kookboek waren niet alleen de recepten en foto’s die ik via zijn blog en social media voorbij zien komen. Ik was ook benieuwd naar het verhaal achter ‘de man’ zoals hij zichzelf vaak noemt. Waarom? Omdat ik weet dat hij op het moment door een zware tijd gaat met burn-out verschijnselen die mij helaas niet onbekend zijn. Eerlijk is eerlijk, ik vraag me toch altijd af hoe anderen dat doen; én een betaalde baan in loondienst, én een gezin, én alle sociale activiteiten, én het huishouden,  én een foodblog bij houden (wat echt heel veel werk is) én een kookboek schrijven. Want niet alleen de recepten in een kookboek maar ook het verhaal achter de schrijver ervan maakt soms dat een boek mijn interesse heeft.

En wat blijkt; in zijn persoonlijke verhaal in het boek lees ik dat dit niet de eerste keer is dat hij thuis zit. In 2013 is dit eerder gebeurt met een depressie en daar is zijn foodblog uit voortgekomen. Wat erg herkenbaar is om te lezen want ik zeg ook nog steeds dat ik erg blij ben dat die burn-out mij is overkomen. Behalve dat je een stuk kwetsbaarder wordt, en blijft, dwingt het  je namelijk om echt te kijken naar waar je blij van wordt. Zowel voor ‘de man’  als voor mijzelf is dat dus koken. En er over bloggen.

Dat koken ga ik dan ook zeker doen met recepten uit zijn boek. Of ik kijk of ik manlief zo gek krijg om behalve de bierblik burgers ook nog aan de slag te gaan met ‘Krokante varkenshaas’ of ‘Gado gado met gerookte forel en zoete pindasaus met kokos’. Van die recepten en bijbehorende foto’s krijg ik namelijk niet alleen zin om te koken maar ook spontaan trek. En er is niets zo fijn als thuis komen na een lange werkdag bij mijn man die koken kan 😉

De man die koken kan is een uitgave van Aerial Media en verkrijgbaar bij boekwinkels en Bol.com voor € 24,95.

Disclaimer: Dit boek is op mijn verzoek ter recensie toegezonden door de uitgeverij. Deze recensie is geschreven vanuit mijn eigen enthousiasme.  Door de uitgever of auteur is geen enkele invloed uitgeoefend op het schrijven hiervan. De link naar het boek is een affiliate link. Voor meer informatie hierover klik hier.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Voor op de BBQ: Bierblik burgers (eigenlijk meer open gehaktballen met vulling erin) - Worstenbrood & Wijn
  2. De eerste recensies van De man die koken kan - De man die koken kan

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.