Kookboek waardoor je zin krijgt om te koken: ‘Basque’

Basque kookboek

Basque – Dit kookboek MOET ik hebben!

In de categorie ‘kookboeken waardoor je zin krijgt om te koken’ kan het boek ‘Basque’ van Jose Pizarro niet ontbreken. Het is mij ook niet altijd duidelijk waarom ik het ene kookboek echt meteen wil hebben en er bij sommige wat langer over nadenk. Bij het kookboek ‘Basque, Spaanse recepten uit San Sebastian & omstreken’ duurde dat echter nog geen 5 minuten.  Het was nog maar net, echt net, uitgebracht in september toen ik een aantal dagen eerder was teruggekomen van een weekje vakantie in San Sebastian.

Normaal gesproken zou ik misschien gevallen zijn voor de prachtige kleurige kaft, de naam José Pizarro (een Spaanse chef die al jaren in Londen werkt) of de foto’s van echt puur eten. Dit keer was er geen twijfel mogelijk; ik bladerde door het boek en herkende de namen van de gerechten die ik nog geen week eerder ‘in het echt’ had geproefd. En behalve de gerechten brachten ook de foto’s van de omgeving van San Sebastian mijn verlangen naar deze geweldige culinaire stad terug.

De beslissing was genomen; ik wilde dit boek hebben. NU! Ik bladerde door het net uitgebrachte kookboek bij Gianotten en liep vervolgens door naar mijn favoriete kookboekhandel, 63 Graden in Tilburg, en weer terug. Want zij zouden het boek pas later die week binnen krijgen. Normaal vind ik het helemaal niet erg om er even op te wachten maar dit specifieke kookboek wilde ik echt meteen mee naar huis nemen.

Een stukje herinnering aan San Sebastian

Het gevoel dat het alleen al doorbladeren van Basque me gaf is dat ik de geweldige week, die ik met manlief in San Sebastian had beleefd, nog een beetje langer kon vasthouden met dit boek. Wij hebben daar bij  geweldige pinxtos bars gegeten en een paar van die namen zag ik ook in het boek terug komen. Juan Mari Arzak, van ** restaurant Arzak, schreef het voorwoord. Het restaurant La Cucharara de San Telmo  bij het recept van Tomatensoep met Serranoham en Idiazabal (een Baskische schapenkaas). En Bodega Donostarria bij het recept van wellicht de bekendste pinxto uit San Sebastian; de ‘Gilda’. Dat is een hapje, op een prikker uiteraard, met ansjovis, guindilas (typische ingemaakte pepers), ui, olijven en gekonfijte tonijn.

Dat is dan ook meteen het enige minpuntje dat ik kan noemen over ‘Basque’. Waar vind je in hemelsnaam een potje guindillas in Nederland? Gelukkig heb ik een paar potjes meegenomen uit San Sebastian 😉

Daadwerkelijk uit ‘Basque’ koken

Het grappige is dus dat Guus, van kookboekwinkel 63 Graden in Tilburg, weer gelijk had. Een kookboek is een goed kookboek als je er zin door krijgt om te koken. En dat deed ik. Zodra ik het zag wilde ik er uit koken om het vakantiegevoel nog wat langer vast te houden.

De waarheid is dat ik er tot op heden, ik kocht het boek in september 2016, nog steeds niets uit heb gekookt! Ik heb het verschillende keren doorgebladerd om me aan de foto’s te verlekkeren maar er daadwerkelijk een recept uit koken is er nog niet van gekomen…

Dat ik er nog niet daadwerkelijk uit gekookt hebt wil niet zeggen dat er niet genoeg recepten op mijn to-do lijstje staan 😉

Wat gaat er uit gekookt worden?

Maar daar gaat verandering in komen! Al ruim 10 jaar heb ik met 4 meiden die ik ooit via internet leerde kennen een kookclubje. Ongeveer 3 a 4 keer per jaar koken we samen een avondje met telkens een ander thema. Het thema voor onze volgende kookavond in mei heb ik ingebracht; Pinxtos 😉  Dat lijkt me nou een prima gelegenheid om maar meteen heel veel recepten uit dit mooie kookboek te gaan maken.

Op het menu staan in ieder geval:

De traditionele ‘Gilda’ pinxtos met de guindilla pepers die ik nog in mijn voorraadkast heb staan. Al denk ik dat we voor het gemak de gekonfijte tonijn vervangen door tonijn uit blik.

De Russische salade met garnalen. Dit is echt een recept dat ik nooit zou maken uit een kookboek als ik het niet een paar keer gegeten had. Zo’n simpele combinatie maar goed uitgevoerd echt heerlijk.

De Tortilla de Bacalao, want van deze geweldige zoutige vis kan ik maar geen genoeg krijgen.

Ook de Omelet met aubergine, honing en blauwe kaas mag wat mij betreft niet ontbreken. Alleen al de beschrijving daarvan door Pizarro ‘wij maakten dit in mijn kleine tapasbar José en nu vraagt iedereen wanneer het weer op de kaart komt‘ maakt dat ik hier heel nieuwsgierig naar ben.

En als mede foodie Linda, waar de volgende kookavond plaats vindt, een frituur heeft komen ongetwijfeld ook de Croquetas met spinazie en geitenkaas op tafel.  Want ook al zijn de Spaanse ‘croquetas’ heel anders dan de kroketjes zoals wij die kennen, ze waren een van mijn favorieten uit de vele pinxtos bars die we bezochten in San Sebastian en Bilbao.

En als dessert klinkt het recept van Chocoladepotjes met tejas de toloso me als muziek in de oren. Want wat is er nou lekkerder als krokante, zoete koekjes dippen in een dikke chocoladesaus? Of het moet de suggestie van José Pizarro zijn om een paar druppels extra vierge olijfolie en en paar zoutvlokken toe te voegen aan het chocoladepotje.

Kortom; Basque is echt een kookboek waardoor ik zin krijg om te koken. En dat ga ik binnenkort ook doen. Gelukkig met hulp van 3 andere kookgekken zodat we extra veel recepten kunnen proeven!

Het boek is te koop bij boekwinkels en via Bol.com voor € 24,95

Update 22/5/2017: inmiddels heb ik verschillende recepten uit Basque gekookt en kan ik delen dat de Tortilla met aubergine, blauwe kaas & honing, de Croquetas met spinazie & geitenkaas en de chocoladepotjes met tejas de toloso  als grote favoriet uit de bus kwamen en zeker voor herhaling vatbaar zijn.

Disclaimer: deze recensie is geschreven vanuit mijn eigen enthousiasme over dit kookboek. Ik heb het boek zelf gekocht en vanuit de uitgever is geen enkele invloed uitgeoefend op het schrijven hiervan. De link naar het kookboek is een affiliate link. Voor meer informatie hierover klik hier

 

1 Trackback / Pingback

  1. Tortilla met aubergine, honing & blauwe kaas - Worstenbrood & Wijn

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.