Komkommerhapje met garnalencocktail a la Jonnie

Komkommerhapje met garnalencocktail

Wie mij een beetje kent weet dat ik niet aan goede voornemens doe. En al helemaal niet aan calorieën of koolhydraten tellen 😉 Maar omdat ik de flauwste niet ben deel ik speciaal voor degenen die dat wel doen dit koolhydraatarme komkommerhapje met garnalencocktail a la Jonnie. En dan heb ik het natuurlijk over Jonnie Boer.

Niet dat dit komkommerhapje van zijn hand is maar ik heb me voor de garnalencocktail wel laten inspireren door zijn recept. Een tijdje terug hadden manlief en ik Jonnie namelijk in onze keuken. Digitaal welteverstaan. Tijdens een online kookworkshop van de Librije. En daar stond als voorgerecht ‘ Gepofte ui met Noordzee garnaaltjes’ op het menu. Een heel ander gerecht dan wat ik uiteindelijk van dit koolhydraatarme borrelhapje heb gebrouwen.

Maar voor de cocktailsaus – daarvoor gebruik ik al jaren dit recept van Heston Blumenthal – heb ik wat Jonnie-elementen toegevoegd. En dat zijn opgeklopte slagroom en baharat! Echt een mooie combinatie en ik serveer de garnalencocktail dus in komkommerschuitjes.

Dit recept voor komkommerhapjes met garnalen is perfect als onderdeel van een borrelavondje met vishapjes. Nog wat vis- of garnalenbitterballen erbij, een paar gegratineerde oesters en een mooi blikje sardientjes met stokbrood en gezouten boter en je hebt een visfeestje op tafel.

Als amuse serveren kan natuurlijk ook.

Afdrukken
clock clock icon cutlery cutlery icon flag flag icon folder folder icon instagram instagram icon pinterest pinterest icon facebook facebook icon print print icon squares squares icon heart heart icon heart solid heart solid icon
Komkommerhapje met garnalencocktail

Komkommerhapje met garnalencocktail a la Jonnie


Omschrijving

Voor heel veel hapjes, afhankelijk van hoe groot je de schuitjes maakt en hoe vol je ze schept 😉 


Ingrediënten

Scale
  • 11,5 komkommer
  • 200 gram Hollandse garnalen
  • paar kleine cherrytomaatjes of 1 gepliceerde (=ontvelde tomaat) in kleine stukjes
  • 55 gram tomaten ketchup
  • 50 gram mayonaise
  • 1/8 theelepel cayennepeper
  • 6 druppels Worcestershire saus
  • 5 gram citroensap
  • 100 gram slagroom
  • 1/21 theelepel baharat (Jonnie en ik gebruiken zijn Baharatspicemix die in de supermarkt verkrijgbaar is ;))
  • zout en peper

Bereidingswijze

1. Meng de ketchup, mayonaise, cayennepeper, Worcestershiresauce en citroensap door elkaar en breng op smaak met peper en zout.  

2. Klop de slagroom tot yoghurtdikte en meng door de cocktailsaus. Breng het mengsel op smaak met de baharat. Begin met 1/2 theelepel en proef daarna of de saus van jou nog wat gekruider mag smaken. Schep vervolgens de Hollandse garnaaltjes en de stukjes tomaat door de cocktailsaus.*

3. Was de komkommer, snijd over de lengte door de helft en schraap de zaadlijsten eruit met een lepeltje. Snijd een heel klein stukje van de ronding van de komkommer af (wat straks de onderkant is) zodat de schuitjes straks mooi blijven staan en niet omrollen. Snijd de komkommer nu in stukjes van ongeveer 3 centimeter en verdeel de garnaaltjes over de schuitjes. 

4. Garneer met nog een snufje baharat.


Notities

* Dit mengsel kun je prima een dag eerder al maken en tot gebruik in de koelkast laten staan. 

Trefwoorden: garnalencocktail, komkommer, borrelhapje, koolhydraatarm

Komkommerhapje met garnalencocktail

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.