Koken met tropische temperaturen? Met deze 5 tips lukt dat!

koken met tropische temperaturen

Wat ga je in hemelsnaam koken met tropische temperaturen? Of moet je überhaupt niet in de keuken willen staan als het zo warm is? Er was een tijd dat ik met een hittegolf in aantocht zou verwijzen naar mijn ‘Top 10 recepten voor zomerse dagen’. En alhoewel daar nog steeds niets mis mee is ben ik er sinds ik op Curaçao woon toch wat anders naar gaan kijken. Want als koken je hobby is en het is elke dag 30+ graden dan ga je echt niet alle dagen een salade of koude soep eten. Sterker nog: op de Antillen wordt door de locals vooral veel warme soep en stoofpot gegeten.

De BBQ gaat in huize Worstenbrood & Wijn uiteraard vaak aan. Maar ook daar moet toch altijd iets voor voorbereid worden in de keuken. Ik weet nog dat ik thuis in Nederland verschillende keren heb lopen balen op warme dagen. Dan stond manlief buiten met een biertje om de bbq aan te steken en liep ik binnen te puffen op het maken van een salade of spiezen. Uiteindelijk bedacht ik daarvoor deze simpele salade je supersnel in elkaar flanst en die we dan gewoon met wat lamskoteletjes of kippendij van de BBQ opaten. Maar dat is natuurlijk ook geen oplossing voor de rest van het jaar.

Hoe zorg je er dan toch voor dat er lekker, vers en gevarieerd gegeten wordt als de temperatuur stijgt? Ik deel hieronder mijn praktijktips voor het koken met tropische temperaturen:

1. Zorg voor een kookbikini!

Eén van de eerste lessen die ik van buurvrouw Betty meekreeg na aankomst op Curaçao; zorg voor een kookbikini. Bij haar is het trouwens een poetsbikini maar het komt op hetzelfde neer. Tijdens het koken – of poetsen – met tropische temperaturen ga je het gegarandeerd warm krijgen. Misschien zelfs wel lichtelijk oververhit. Ik sta daarom in mijn kookbikini (gewoon een oude bikini die eigenlijk al is afgeschreven om nog met goed fatsoen op het strand te kunnen dragen) én kookschort achter mijn fornuis. Zodra ik klaar ben met het voorbereiden van het avondeten – of soms al eerder als ik oververhit dreig te raken – plons ik even in het zwembad om af te koelen. Ik snap dat niet iedereen de luxe van een zwembad heeft maar een opblaasbadje in de tuin/het balkon of een koude douche heeft hetzelfde effect. Het voordeel: geen bezwete klammige kleren aan je lijf en je bent snel weer afgekoeld. Manlief vraagt zich trouwens nog steeds af waar zijn kookbikini is 😀

2. Zet een kleine ventilator op je aanrechtblad

Liefst zou ik een grote ventilator aan het plafond in de keuken willen laten plaatsen. Maar manlief ziet het niet zitten om daarin te investeren zolang er nog steeds gebreken zijn aan ons huurappartement. De lucht van deze miniventilator op het aanrechtblad blijkt echter een ideale oplossing. Ik sta dus gewoon lekker in de luchtstroom van de ventilator te koken of dingen voor te bereiden.

3. Bereid al eerder op de dag het eten voor

Dit is iets wat ik meteen ben gaan doen vanaf het moment dat we op Curaçao aan kwamen. Niet dat ik dan per se minder zweet maar dan is ’s avonds toch in ieder geval het eten sneller klaar. Het ligt een beetje aan wat je gaat maken. Groenten en vlees kunnen sowieso maar alvast gesneden en gemarineerd zijn. Bij het maken van deze quesadillas (een nieuwe favoriet in huize Worstenbrood & Wijn) maak ik de refried beans en soms ook de guacamole al eerder. Dan is het ’s avonds nog slechts een kwestie van de tortillas beleggen en op een grillplaat of in de pan bakken.

4. Accepteer dat je overhit raakt en doe rustig aan

Ik weet het, het klinkt als een ongelooflijk open deur maar tijdens het koken met tropische temperaturen ga je niet voorkomen dat het zweet over je rug loopt. Zelfs na 3 maanden wonen op Curaçao moet ik mezelf daar nog regelmatig aan herinneren. En als ik het vergeet dan laat mijn lichaam het wel op de een of andere manier weten. Meestal met meerdere bezoekjes aan het toilet. Puur door oververhitting. Dus vergeet dat etentje met 5 gangen en ga voor makkelijk. Ja ja, zelfs ik ga tegenwoordig vaker voor makkelijk en koop kant-en-klare gemarineerde sate’s bij de plaatselijke supermarkt. Paar groenten er bij grillen op de BBQ en klaar is mevrouw stresskip in de tropen.

5. Laat eten bezorgen of ga uit eten

Financieel is dit natuurlijk absoluut géén haalbare kaart als je in een land woont waar het het hele jaar door tropisch warm is. Maar met die paar dagen hittegolf in Nederland kun je er natuurlijk ook voor kiezen om je even niet druk te maken over het binnen krijgen van verse groenten 😉 In plaats van te koken met tropische temperaturen kun je de hitte prima als excuus gebruiken om pizza te laten bezorgen. Of op het dichtstbijzijnde terras van je lokale eetcafé neer te strijken. Het is zeker niet iets wat we dagelijks doen sinds we op Curaçao wonen maar wel vaker dan in Nederland.

Nog wat laatste tips voor het koken met tropische temperaturen

Naast bovenstaande tips voor jezelf is er nog een andere uitdaging bij het koken met tropische temperaturen. En dat is je ingrediënten koel houden. Zorg dus voor genoeg ruimte in je koelkast. En vervelende vliegen houdt je weg met van die handige vliegendeksels. Ik heb er inmiddels al 4 in bezit en kan niet meer zonder. Niet alleen op het aanrecht tijdens de voorbereiding maar ook aan tafel zijn ze onmisbaar.

Mist er volgens jou nog een belangrijke tip? Ik zou het super vinden als je die hieronder in een reactie met me deelt.

P.s. bestel je iets via de linkjes naar Bol.com? Dat zou ik super vinden want daarmee hou ik Worstenbrood&Wijn verder reclamevrij. Je leest er hier meer over.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.