Kisir: Turkse bulgursalade met granaatappelmelasse

Kisir in schaal

Ik maakte al verschillende keren kisir, een Turkse bulgursalade, volgens het recept van Nadia & Merijn. Een heel fijn recept dat bomvol smaak zit en wat mij betreft het ideale bijgerecht bij merquez worstjes of Perzische kippenvleugeltjes van de barbecue. Bij een nieuwjaarslunch op mijn oude werkplek proefde ik echter de kisir van een Turkse collega en daar heb ik meteen meerdere keren van opgeschept. In haar recept zat een ingrediënt wat de kisir nog net even interessanter maakte: augurk!

Dus ging ik aan de slag om met het beste van beide recepten mijn eigen ultieme kisir recept te maken. Het is een heel eenvoudig aan te passen recept. Laat gerust kruiden weg of voeg ze juist toe. Ik had er bijvoorbeeld graag wat dille aan toegevoegd maar dat stond niet in mijn tuin. Wat je echter niet weg moet laten zijn de tomatenpuree (liefst uit de Turkse supermarkt), Turkse paprikapasta en granaatappelmelasse.

Gebruik tenslotte fijne bulgur in plaats van grove. Die hoef je niet te koken maar alleen in kokend water te wellen. En, ook niet onbelangrijk, ga de tomaten – en paprikapasta er niet met een lepel door mengen maar gebruik je handen.

Kisir: Turkse bulgursalade

Voor 2- 3 personen als bijgerecht

  • 250 gram fijne bulgur
  • kokend water
  • flinke handvol verse kruiden bv. peterselie, bieslook, dille, munt en/of dragon, fijngehakt
  • 2 lente-uitjes, fijngesneden
  • 250 gram zoete tomaatjes, fijngesneden
  • 1 komkommer, fijngesneden
  • 1 wortel (+/- 60 gram), geraspt
  • 4 zoetzure augurkjes (+/- 30 gram), fijngesneden
  • 1 volle eetlepel tomatenpuree (liefst van de Turkse supermarkt)
  • 4 eetlepels Turkse paprikapasta (zoet of pittig naar smaak)
  • granaatappelmelasse
  • citroensap
  • olijfolie

Bereidingswijze

1. Doe de fijne bulgur in een schaal en schenk hier kokend water overheen, zoveel dat het net bedekt is. Laat de bulgur staan tot al het vocht is opgenomen. Roer vervolgens los met een vork.

2. Hak alle kruiden fijn, rasp de wortel en snijd de groenten in kleine stukjes als je dit nog niet had gedaan.

3. Kneed met je handen de tomatenpasta en de paprikapasta door de bulgur.

4. Meng de kruiden, lente-ui, tomaat, komkommer, wortel en augurkjes door de salade. Breng op smaak met zout, olijfolie, citroensap en flink wat granaatappelmelasse.

Afdrukken

Kisir: Turkse bulgursalade met granaatappelmelasse

Kisir in schaal

Bijgerecht voor 2 – 3 personen

Scale

Ingrediënten

  • 250 gram fijne bulgur
  • kokend water
  • flinke handvol verse kruiden  bv. peterselie, bieslook, dille, munt en/of dragon, fijngehakt
  • 2 lente-uitjes, fijngesneden
  • 250 gram zoete tomaatjes, fijngesneden
  • 1 komkommer, fijngesneden
  • 1 wortel (+/- 60 gram), geraspt
  • 4 zoetzure augurkjes (+/- 30 gram), fijngesneden
  • 1 volle eetlepel tomatenpuree (liefst van de Turkse supermarkt)
  • 4 eetlepels Turkse paprikapasta (zoet of pittig naar smaak)
  • granaatappelmelasse
  • citroensap
  • olijfolie

Bereidingswijze

1. Doe de fijne bulgur in een schaal en schenk hier kokend water overheen, zoveel dat het net bedekt is. Laat de bulgur staan tot al het vocht is opgenomen. Roer vervolgens los met een vork.

2. Hak alle kruiden fijn, rasp de wortel en snijd de groenten in kleine stukjes als je dit nog niet had gedaan.

3. Kneed met je handen de tomatenpasta en de paprikapasta door de bulgur.

4. Meng de kruiden, lente-ui, tomaat, komkommer, wortel en augurkjes door de salade. Breng op smaak met zout, olijfolie, citroensap en flink wat granaatappelmelasse.

Trefwoorden: kisir, bulgur, salade, vegetarisch

Op zoek naar meer lekkere salades voor bij de BBQ? Kijk dan ook eens naar het recept voor deze zelfgemaakte coleslaw, couscoussalade met bietjes, feta en amandelen of mijn supersnelle salade met zwarte bonen, mais, tomaatjes en avocado

Kisir in schaal
Kisir met merquez worstjes op tafel

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.