Gegrilde kippenvleugels met gemberbier uit No Worries BBQ

Kippenvleugels met gemberbier

Jij weet een man wel op te winden…

Aldus manlief met opgetrokken wenkbrauw en duidelijk niet gecharmeerd van de lik saus op mijn wang en plakkerige vingers terwijl ik kippenvleugels met gemberbier zat te kluiven. Maar ach… who cares. Als je deze ‘grilled chicken wings met ginger beer glaze’ uit het nieuwste boek van Jord Althuizen serveert maalt niemand om oncharmante taferelen aan tafel 😉 Ik heb hem verder ook niet horen klagen want de opmerking dat ze op de Buffalo Wings leken zoals we die jaren terug in de Anchor bar in Buffalo aten was toch echt een compliment.

In plaats van de kippenvleugels direct te grillen boven de kooltjes worden ze in dit recept indirect gegaard. En daarna afgelakt met gemberbier’glaze’ (als iemand er een fatsoenlijk Nederlands woord voor weet dan hoor ik dat graag) wat voor een heerlijk plakkerig laagje zorgt. En waar je dus letterlijk je vingers bij aflikt.

Nog wat extra tips naast het recept van Jord om deze kippenvleugels met gemberbier te maken: Ik gebruikte alleen het borrelgedeelte van de kippenvleugels omdat ik dit het fijnst vind eten. De benodigde hoeveelheid saus en kip is eenvoudig te halveren of juist te verdubbelen. Het Australische gemberbier vond ik bij een grote Albert Heijn vestiging en is ook online te bestellen. Geen sinaasappelmarmelade? Ik verving het door een eetlepel lemoncurd.

Mijn recensie over het boek No Worries BBQ, waar dit recept voor gegrilde kippenvleugels met gemberbier uit afkomstig is, lees je hier. Het is inmiddels het 3e recept voor borrelkip op Worstenbrood & Wijn en absoluut een nieuwe favoriet. De andere twee kiprecepten voor op de BBQ zijn de Perzische kippenvleugeltjes en die in een knoflook-gembermarinade met sesamzaad.

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Kippenvleugels met gemberbier

Kippenvleugels met gemberbier uit No Worries BBQ

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 4.5 from 2 reviews

Ingrediënten

Units Scale

Voor de smokey’s simple rub:

 • 2 eetlepels grof zeezout
 • 2 eetlepels rietsuiker
 • 1 eetlepel gemberpoeder
 • 2 eetlepels gerookte-paprikapoeder
 • 1/2 eetlepel chilipoeder
 • 2 kilo kippenvleugels of alleen het borrelgedeelte

Voor de ginger beer glaze:

 • 750 ml gemberbier (Bundaberg)
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • 1 eetlepel chipotle-tabasco
 • 2 eetlepels sinaasappelmarmelade
 • 1 eetlepel appelciderazijn
 • 1 theelepel grofgemalen zwarte peper
 • 2 eetlepel gembersiroop
 • 1 eetlepel boter
 • zout naar smaak
 • 2 lente-uien, in dunne ringen gesneden

Extra nodig:


Bereidingswijze

1. Bereid een BBQ met deksel voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 160 °C is bereikt.

2. Maak de Ginger Beer Glaze door het gemberbier in een pan in te koken tot circa ¼ van het originele volume. Voeg de overige ingrediënten toe en roer goed tot alles is opgelost en je een gladde gebonden saus hebt.

3. Meng voor de Smokey’s Simple Rub alle ingrediënten en kruid hiermee de chicken wings gelijkmatig aan alle kanten. Leg de wings op het rooster en gaar ze 20-30 minuten, tot ze een kerntemperatuur hebben bereikt van 72 °C. Je meet dit heel eenvoudig met een vleesthermometer.

4. Bestrijk vervolgens de gegaarde wings enkele keren rondom met de Ginger Beer Glaze en laat ze met gesloten deksel nog 5 minuten verder garen, tot de saus op de wings is ingedikt en de wings een kerntemperatuur hebben bereikt van 75 °C. Serveer de chicken wings in een schaal en garneer met de lente-ui.


Dit recept is gepubliceerd met toestemming van de uitgever.

Bewaar dit recept meteen op Pinterest door een van onderstaande afbeeldingen te pinnen!

Borrelkip in hand
Kippenvleugels met gemberbier op de BGE
Borrelkip op de BGE
Kippenvleugels met gemberbier

5 Comments

 1. Door dat ik Bundaberg Gingerbeer zag staan in het recept dacht ik al die moet ik maken. Tijdens onze vakantie in Australië dronk ik regelmatig Bundaberg. Dan kan dit gerecht alleen maar lekker zijn. En inderdaad… ik heb er maar één woord voor. Heerlijk!! Lekker kluiven met z’n tweeën in het lentezonnetje. Turkse salade erbij. Meer heb je niet nodig.


 2. Ohhh nu is het net of ik je vandaag heb nageaapt en ik wist dat ik het recept waarschijnlijk al kende van Jord 😱 maar ik denk dat het bleef hangen in mijn hoofd en heb wel de glaze anders gemaakt ;-). Het is wel echt heel lekker!


Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.