Pita met kikkererwten en harissasaus

Pita met kikkererwten en harissasaus

Manlief en ik zijn geen vegetariërs, maar eten stiekem steeds vaker een dagje geen vlees. En waarom ook niet; er zijn zo ontzettend veel lekkere vegetarische recepten waarbij je het vlees helemaal niet mist. Maar de belangrijkste reden om deze pita met kikkererwten en harissasaus regelmatig te maken is vooral dat het zo snel klaar is. Ideaal dus voor doordeweeks.  

Er zijn weliswaar recepten waarbij verse kikkererwten veel lekkerder zijn, maar voor dit snelle receptje is dat helemaal niet de moeite waard. Gewoon kikkererwten uit blik of pot gebruiken dus, als je ze maar goed afspoelt, zodat je het smaakje van het kikkererwtenvocht kwijt bent. 

Op zoek naar een snelle, vegetarische maaltijd? De pitabroodjes met kikkererwten staan echt binnen 10 minuten op tafel. Kwestie van de ingrediënten voor de harissasaus door elkaar mengen, de pitabroodjes in een broodrooster roosteren en de overige ingrediënten in de pan bakken.

Pita met kikkererwten en harissasaus

Hoofdgerecht voor 2 personen

Ingrediënten: 

  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1/2 theelepel honing
  • 2 theelepels harissa (Marokkaanse peperpasta, evt. te vervangen door sambal)
  • 1 klein teentje knoflook
  • 300 gram gekookte kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 theelepel ras el hanout of baharat kruidenmix
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 4 pitabroodjes
  • peper & zout

Bereidingswijze: 

1. Roer de Griekse yoghurt, mayonaise, honing en harissa door elkaar in een bakje. Pers het teentje knoflook erboven en roer door elkaar. Zet het bakje afgedekt klaar totdat je gaat serveren.

2. Pak een grote hapjespan of wok, voeg de zonnebloemolie toe en zet deze op het vuur. Doe de ui in de pan en fruit deze kort. Voeg daarna de stukjes rode paprika en kikkererwten toe en bak deze een minuut mee. Nu gaan alle specerijen erbij. Bak weer een minuut mee. Als laatste roer je de ketjap manis erdoor en laat je het geheel nog 5 minuten op zacht vuur pruttelen. Voeg eventueel nog een scheutje water toe als het droog kookt. Indien nodig op smaak brengen met peper.

3. Warm intussen de pita’s op in de oven of een broodrooster.

4. Serveer de pita broodjes gevuld met de kruidige kikkererwten en de saus.

Maak er eventueel nog een simpele komkommersalade bij met een beetje suiker en azijn. Of stop wat extra tomaatjes, rucola, spinazie of radijsjes in het pitabroodje.

Bron: Vegatopia, het kookboek

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Pita met kikkererwten en harissasaus

Pita met kikkererwten en harissasaus

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews

Ingrediënten

Scale
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1/2 theelepel honing
  • 2 theelepels harissa (Marokkaanse peperpasta, evt. te vervangen door sambal)
  • 1 klein teentje knoflook
  • 300 gram gekookte kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 theelepel ras el hanout of baharat kruidenmix
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 4 pitabroodjes
  • peper & zout

Bereidingswijze

1. Roer de Griekse yoghurt, mayonaise, honing en harissa door elkaar in een bakje. Pers het teentje knoflook erboven en roer door elkaar. Zet het bakje afgedekt klaar totdat je gaat serveren.

2. Pak een grote hapjespan of wok, voeg de zonnebloemolie toe en zet deze op het vuur. Doe de ui in de pan en fruit deze kort. Voeg daarna de stukjes rode paprika en kikkererwten toe en bak deze een minuut mee. Nu gaan alle specerijen erbij. Bak weer een minuut mee. Als laatste roer je de ketjap manis erdoor en laat je het geheel nog 5 minuten op zacht vuur pruttelen. Voeg eventueel nog een scheutje water toe als het droog kookt. Indien nodig op smaak brengen met peper.

3. Warm intussen de pita’s op in de oven of een broodrooster.

4. Serveer de pita broodjes gevuld met de kruidige kikkererwten en de saus.

Maak er eventueel nog een simpele komkommersalade bij met een beetje suiker en azijn. Of stop nog wat tomaatjes, rucola, spinazie of radijsjes in het pitabroodje voor een frisse touch.


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.