Recept voor Keshi Yena – een Antilliaanse specialiteit

Als ik één gerecht moest noemen dat typisch Curaçaos is dan is het keshi yena. Meer correct is trouwens typisch Antilliaans, want ook op Aruba en Bonaire is keshi yena een lokale specialiteit. Mijn favoriet vanaf de allereerste keer dat we op vakantie waren op Curaçao. Nog steeds bestel ik dit gerecht waar ik maar kan om zoveel mogelijk vergelijkingsmateriaal te hebben. Het heeft even geduurd maar inmiddels durf ik toch wel te zeggen dat mijn recept voor keshi yena top is.

Er is trouwens sowieso niet één perfect recept omdat het van oorsprong een slavengerecht was. Keshi yena betekent ‘gevulde kaas’ en dat was ook precies wat het ooit was. De leeggegeten korst van een kaas met alle restjes waar de slaven aan konden komen en de korst mee vulden. Het kan toen nooit twee keer hetzelfde recept zijn geweest en ook nu zijn er verschillende variaties te vinden. De meeste met kip maar soms ook met gehakt of rundvlees.

Ik heb inmiddels al heel wat keshi yena’s mogen proeven en vind op Curacao die bij de Gouverneur nog steeds de lekkerste. Daar zitten gedroogde pruimen in de vulling en dat heb ik overgenomen. Een ander restaurant met een erg lekkere keshi yena is Bistro de Suikertuin op Aruba. Die was wat vochtiger dan de meeste keshi yena’s. Voeg dus gerust nog een beetje kookvocht van de kip toe op het eind als je de vulling iets vochtiger wilt hebben.

Keshi yena is een gerecht wat ik graag maak als we eters krijgen op Curaçao. Dat zal over paar jaar weer terug in Nederland niet anders zijn. Het is namelijk helemaal van tevoren klaar te maken tot het moment dat je het in de oven schuift. Je kunt het in een ovenschaal maken, maar ook in eenpersoonspannetjes die ovenbestendig zijn, zoals deze.

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Recept voor Keshi Yena


Omschrijving

Hoofdgerecht voor 4 personen


Ingrediënten

Units Scale
  • 500 gram kippendij (of 500 gram gaar kippenvlees)
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 1 groene paprika, in stukjes
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 rode chilipeper, zonder zaadjes en fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels = 50 gram groene olijven
  • 2 eetlepels = 50 gram rozijnen
  • 2 eetlepels = 50 gram zilveruitjes
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 8 pruimen, ontpit
  • 1 klein blikje tomatenpuree = 70 gram
  • 1 eetlepel piccalilly
  • 1 theelepel Worcestershire saus
  • 1 eetlepel sojasaus of ketjap manis
  • 8 plakken belegen, Goudse kaas
  • evt. een paar druppeltjes pika olie
  • 1 flinke eetlepel boter om in te bakken + extra om in te vetten

Extra nodig: ovenschaal of 4 eenpersoonspannetjes 0f ovenschaaltjes, ingevet


Bereidingswijze

1. Kook de kippendij in ongeveer 15 minuten gaar in 500 ml water met een blokje kippenbouillon. Bewaar een beetje kookvocht. Laat de kip afkoelen en pluk daarna in kleinere stukjes.

2. Smelt de boter in een hapjespan en bak hierin de paprika, ui, chilipeper en knoflook een paar minuten tot ze iets zachter zijn.

3. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe – inclusief de kip – en roer goed door elkaar. Laat nog een paar minuten bakken en breng op smaak met zout en peper. Voeg eventueel nog wat kookvocht van de kip toe, zie intro. 

4. Bekleed de ingevette ovenschaal of eenpersoonspannetjes met de helft van de kaas. Verdeel de vulling erover en bedek met de rest van de kaas. Bak 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.


Notities

Lekker met funchi hasa (gebakken polenta) en banana hasa (gebakken bakbanaan).

Trefwoorden: keshi yena, ovenschotel, Curacao, Aruba

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.