Jonnie & Thérèse Thuis

Cover Jonnie en Therese Thuis kookboek

Jullie zijn het niet van me gewend maar dit wordt mijn eerste kookboekrecensie zonder dat ik er eerst uitgebreid uit gekookt heb. Dat gaat nog wel gebeuren hoor! Maar pas in het nieuwe jaar. Ik wilde mijn lezers echter niet laten wachten op deze recensie van Jonnie & Therese Thuis. Daarom deel ik nu alvast mijn eerste indruk en ga ik in januari als eerste aan de slag met het recept voor Indonesische spaghetti 😉

Wat eten Jonnie & Thérèse thuis?

Dat is precies de vraag waar dit kookboek antwoord op geeft. En nee dat is niet elke avond 3 gangen maar het zijn nou ook niet direct recepten om ‘even’ op een doordeweekse avond te maken. Maar ik had ook niet anders verwacht van een driesterrenchef. Er staan in Jonnie & Thérèse Thuis niet echt de gebruikelijke hoofdstukken met voor- hoofd- en nagerechten. Het boek gaat zo’n beetje de seizoenen langs met ijkpunten uit hun priveleven omlijst met persoonlijke verhalen en een hoop info over wijn en andere dranken.

De recepten in Jonnie & Thérèse Thuis

Zoals ik al eerder aangaf, de recepten in Jonnie & Thérèse Thuis zijn niet allemaal geschikt voor een doordeweekse avond. Is het niet om de bereidingswijze die langere tijd nodig heeft dan is het wel om de ingredienten die niet standaard bij de supermarkt verkrijgbaar zijn. Zoals Olde Remeker kaas voor de Tomaat en Olde Remeker uit de oven. Ook gerookte paling is niet in de supermarkt verkrijgbaar. Gelukkig nog wel bij de visboer want het recept voor Pasta, paling en oude kaas staat hoog op mijn to-cook lijstje. Voor de Hazenpeper met Hollandse atjar kun je helaas ook nog niet terecht voor hazenpoulet in de supermarktschappen.

Maar het is wel echt een thuiskookboek waar je prima in je eigen keuken mee aan de slag kunt. Er worden geen lastige bereidingstechnieken gebruikt waar speciale apparaten voor nodig zijn en de meeste recepten zijn voor 4 personen. Zelf ben ik vooral erg gecharmeerd van het hoofdstuk ‘Pintxos’ waarvoor Jonnie een aantal mooie oer-Hollandse pintxos met Nederlandse producten heeft bedacht. Zoals Zwolse stoof met piccalilly, een hapje van Buikspek en gember. En het hapje waar ik zelf erg benieuwd naar ben: Roggebrood, haring en radijs. Een hapje van roggebrood met een flinke laag bieslookcreme, haring, plakjes radijs, aceto-uitjes en geraspte droge worst. Als dat niet geweldig smaakt dan weet ik het ook niet meer. Dit ga ik zeker snel maken.

Dat de recepten van de hand van Jonnie Boer kloppen daar twijfel ik niet aan. En dat ze lekker zijn ook niet. Je moet er soms alleen wat extra tijd voor nemen. Wat basis technieken qua koken kunnen ook geen kwaad. De beschrijving van de recepten zelf is namelijk niet super uitgebreid.

Wijn & Spijs

In een kookboek waar Thérèse Boer haar naam aan verbindt kunnen de wijn & spijs suggesties natuurlijk niet ontbreken. Wat ik daar het leukste aan vind is dat ze heel toegankelijk zijn gehouden. En dat er alternatieven worden geboden om van de specifieke suggestie af te wijken maar dan wel zo dat je snapt waar rekening mee te houden. Zoals bijvoorbeeld bij de suggestie voor een Pinot Blanc uit de Moezel van Markus Moliter bij de Boemboe makreel. Daar wordt uitgelegd waar je naar op zoek bent in een wijn en dat bij dit gerecht ook een rijke soave, Zuid-Afrikaanse chenin of Chileens chardonnay geserveerd kan worden. Kijk. Daar kan ik wat mee. En mijn wijnwinkel ook 😉

Thérèse besteedt ook aandacht aan Nederlandse wijnen. Dat is ook niet zo gek want er is een Nederlanse wijn uitgebracht onder haar naam. ‘Kus van Thérèse’. Waarvan de Solaris wordt geadviseerd bij Kibbeling van gelakte zeeduivel. Deze wijn heb ik zelf nooit geproefd maar de Cabernet Blanc van Nederlandse bodem in diezelfde lijn heeft zoveel indruk gemaakt dat ik hem meteen heb opgeschreven voor in mijn eigen wijngaard. De vooralsnog denkbeeldige wijngaard trouwens maar daarover in 2019 meer.

Naast wijn zijn er ook een aantal fijne bier & spijs suggesties zoals witbier uit Wallonie bij Tomatenbouillon (met gerookte paling, venkel en radijsjes) en een Thai Thai tripel biertje bij de Asia kip op blik.

Conclusie Jonnie & Thérèse Thuis

Voor fans van de Librije (zoals ondergetekende), hobbykoks en iedereen die graag lekkere en verrassende gerechten met bijpassende drankjes op tafel zet is Jonnie & Thérèse Thuis een aanwinst in de kookboekenverzameling.

En voor ik het vergeet, omdat ik normaal gesproken weinig aandacht besteed aan hoe een kookboek eruit ziet. De manier van inbinden is echt top. Het is een hardcover boek maar je kunt hem wel helemaal openslaan zonder dat het boek weer dichtvalt. En de luxe hoes waar hij in geleverd wordt kan gebruikt worden als boekstandaard. Een grappig extraatje maar vooral het feit dat het boek helemaal is open te slaan vind ik een meerwaarde. Niets zo erg als kookboeken die weer dichtvallen tijdens het koken 😉

Jonnie & Thérèse is een uitgave van Wbooks (ISBN nummer 9789462582620) en verkrijgbaar bij boekhandels en via Bol.com voor de verkoopprijs van € 29,95 tot 1 januari en € 39,95 daarna. Koop je het boek via deze link? Dat zou ik heel tof vinden want jij betaalt hetzelfde en Bol.com betaalt mij 6% commissie.

Disclaimer: Dit boek is op mijn verzoek ter recensie toegezonden door de uitgever maar volledig geschreven vanuit mijzelf. Door de uitgever of auteur is geen enkele invloed uitgeoefend op het schrijven hiervan. De link naar het boek is een affiliate link. Voor meer informatie hierover klik hier

Cover kookboek Jonnie & Therese thuis

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.