De favoriete kookboeken van… Jonah Freud

Heb jij als kookboekenliefhebber nog nooit van Jonah Freud gehoord? Shame on you! Maar lees vooral snel verder. Jonah is eigenaresse van de Kookboekhandel aan de Amsterdamse Haarlemmerdijk. En voor wie daar nog nooit is geweest; het is een waar kookboekenwalhalla met de meest bijzondere exemplaren. Verder is Jonah culinair journalist, schrijft kookboeken, recenceert kookboeken, geeft les in het schrijven van kookboeken en geeft zelf kookboeken uit. Samengevat: als er iemand veel verstand heeft van kookboeken dan is het Jonah Freud wel. Ik was dan ook ontzettend benieuwd naar haar antwoorden op mijn vragen. Je leest ze hieronder 🙂

1. Wat zijn je 3 favoriete kookboeken? En wat maakt deze kookboeken tot jouw favorieten?

Ik heb niet zo zeer favoriete kookboeken als wel favoriete auteurs.

Met stip bovenaan staat Claudia Roden, al haar boeken zijn fijn. Ze schrijft recepten op van bij de mensen thuis. Daardoor leer je koken uit andere culturen.

Ottolenghi is ook favoriet bij mij. Hij kreeg het voor elkaar dat het grote publiek groenten als uitgangspunt namen voor hun maaltijd.

Als ik even niet meer weet wat ik ga koken blader ik altijd even door een boek van Donna Hay. Heeft me nog nooit teleurgesteld.

2. Welke recepten of welk recept zou iedereen zeker eens moeten maken uit deze boeken?

Uit weer een ander boek: Maar iedereen zou een keer zelf gevulde koeken moeten maken uit De Banketbakker. Niks lekkerder dan een warme gevulde koek uit eigen oven.

3. Uit hoeveel kookboeken bestaat jouw verzameling? En waar staan of liggen die boeken?

Ik ben de tel kwijt, maar ik heb er duizenden. Ik woon op een schip en daar heb ik een walk-in closet voor mijn kookboeken. Verder staan ze in mijn winkel en in mijn huis in Frankrijk.

4. Wat maakt dat jij een kookboek koopt?

Ja kookboeken kopen doe ik alleen als ik een zeldzaam exemplaar op een markt zie liggen. Verder heb ik door mijn winkel natuurlijk alle kookboeken dagelijks binnen handbereik.

5. Heb je ook bijzondere exemplaren in je kookboekencollectie?

Vrij veel. O.a. gesigneerde boeken van Alain Ducasse, persoonlijke opdrachten in mijn boeken van Claudia Roden, Ottolenghi en Jamie Oliver enzovoort…..

6. Maak je aantekeningen in je kookboeken?

Een kookboek mag van mij vies worden. Ik maak geen aantekeningen omdat ik zelden een recept letterlijk volg. Meestal lees ik wat en ga dan in de keuken mijn eigen gang.

7. E-book of fysiek kookboek?

Absoluut een fysiek kookboek.

8. Wat is het laatste kookboek dat je hebt aangeschaft?

NvT

9. En welk kookboek of kookboeken staan nog op je verlanglijstje?

Als je een paar duizend kookboeken hebt probeer je hardnekkig om niet nog meer kookboeken te willen. Kortom  een  verlanglijstje heb ik niet, ik heb ze allemaal denk ik altijd. Alleen is er nu bijvoorbeeld het inmaakboek In pot en fles van Odette Schwarz, dat heb ik wel maar dat staat in mijn huis in Frankrijk en ik wil ook graag een exemplaar hier in Amsterdam hebben. Niet te vinden!

10. Heb je verder nog leuke weetjes of dingen die je wilt delen over jouw kookboekenverzameling?

Mijn verzameling beslaat zo’n vijftig jaar kookboeken in Nederland. Omdat ik al 40 jaar kookboeken verkoop, maak en uitgeef ben ik natuurlijk een beetje een Atypische verzamelaar.

Jonah Freud online volgen? Ze is het meest actief op Twitter.

Jonah Freud met kookboeken

2 Comments

  1. Oh wauw! Wat tof dat je Jonah hebt weten te strikken voor deze rubriek. Heel leuk om te lezen! Misschien moet ik toch binnenkort weer eens mijn enige Donna Hay kookboek doorbladeren. Claudia Roden en Ottolenghi heb ik wel nog regelmatig in mijn vingers. 🙂 Heb jij kookboeken van Donna Hay eigenlijk? En doe jij daar wat mee, Ilona?

    • Ha ha strikvraag! Ja ik heb er 1 (Stijlvol tafelen) en ik geloof niet dat ik er ooit iets uit gemaakt heb… Vooral mooi om naar te kijken en te clean voor mij. Al ben ik wel benieuwd naar haar bakboek.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.