Ik vertrek… naar Curaçao!

WHAAAAAH HET GAAT ECHT GEBEUREN! We kunnen het zelf nog bijna niet geloven, maar manlief en ik gaan in april 2022 emigreren naar Curaçao!

Een onverwachte wending? Een spontane beslissing? Iets wat uit het niets is komen opzetten? Nou niet helemaal. Werken op de Antillen is iets waar manlief al bijna 20 jaar van droomt. Die droom was alleen een beetje op de achtergrond geraakt doordat we ons droomhuis kochten en lange reizen wilden maken. Maar deze kans komt nu op het juiste moment voorbij, en die grijpen we met beide handen aan. Ons huis gaat nergens heen en verre reizen maken zit er met de huidige wereldsituatie voorlopig toch niet in.

Werken op Curaçao

Manlief heeft gesolliciteerd en is aangenomen voor een functie op Curaçao. Het betreft een detachering voor minimaal 3 jaar en maximaal 5 jaar. We komen dus sowieso weer terug naar Nederland.
En wat betekent dat voor mij? Ik ben verplicht om ontslag te nemen bij mijn huidige werkgever. Wat wel heel raar voelt maar wat ook perfect uitkomt met de plannen die ik toch al had om de sprong naar het ondernemerschap te maken. Omdat manlief en ik dezelfde werkgever hebben krijg ik een terugkeergarantie. Of ik daar tegen die tijd gebruik van ga maken durf ik nu nog niet te zeggen, maar het is in ieder geval een heel fijn gevoel om te weten dat ik bij terugkomst ook weer een baan heb als ik dat wil. ‘Maar wat ga jij daar dan doen?’ is een vraag die me de laatste weken al veel gesteld is.

Ondernemen op Birkenstocks

Dit is precies wat ik ga doen! Elke dag in een zomerjurkje en Birkenstocks mijn laptop openklappen om aan mijn onderneming te werken. Dat zal vooral de KookboekAcademie zijn maar uiteraard ga ik ook met nieuwe kookboeken aan de slag. Hoe dat er precies uit gaat zien weet ik nog niet. Want het fysiek uitgeven van een kookboek als je zelf aan de andere kant van de oceaan zit is niet heel praktisch. Maar de online leeromgeving en online 1:1 consults voor de KookboekAcademie zijn prima vanuit een andere tijdzone te doen. Uiteraard ga ik ook lekker verder met podcasten en wie weet pak ik de online bitterballenworkshops weer op 🙂

Of dat ondernemen meteen helemaal soepel gaat betwijfel ik en waarschijnlijk gaat het nog wel een tijdje duren voor ik daar alles weer op de rit heb. Ik dacht namelijk dat ik hier gewoon mijn laptop dicht kon klappen en hem op Curacao weer openklappen. Maar je uitschrijven uit Nederland betekent ook dat je uitgeschreven wordt uit de Kamer van Koophandel. Geen Kamer van Koophandel is ook geen zakelijke bankrekening en geen zakelijke bankrekening is ook geen Mollie-account voor mijn webshop. Kortom; het wordt nog een flinke uitdaging om daar meteen als ondernemer aan de slag te gaan. Het heeft namelijk ook consequenties voor bepaalde verzekeringen en mijn AOW opbouw als ik daar zelf geld verdien. Maar de wil is er in ieder geval en de creatieve ideeën ook. Het woord ‘geduld ‘ staat weliswaar niet in mijn woordenboek maar het woord ‘vervelen’ ook niet 😉

En ons huis dan?

Ons huis – wat echt ons droomhuis is waar we oud willen worden – is nog wel een zorgenkindje. Verkopen is voor ons geen optie en dan blijft er maar één ding over: verhuren. Het zal uiteindelijk ongetwijfeld goedkomen maar onze vrijstaande woning is niet een gemiddelde gezinswoning. Het onderhoud van de tuin is best een dingetje. Heeft een huurder daar zin in of moeten we een tuinman regelen? Wat als iemand niet zorgvuldig met de houtkachel omgaat en ons huis affikt… Ook de mogelijkheid van illegale onderverhuur of een drugslab in de vrijstaande schuur zijn gedachten die ons flink wat stress bezorgen.

We gaan het juridisch zo goed mogelijk proberen dicht te timmeren maar helemaal voorkomen kun je dat natuurlijk nooit. Betrouwbare huurders – liefst voor minimaal 3 jaar – zijn voor ons belangrijker dan de hoogste huurprijs. Maar we kunnen het tegelijkertijd ook niet voor een vriendenprijsje verhuren. Daar zijn onze hypotheek en andere kosten die voor ons als woningbezitter doorlopen te hoog voor. Alle tips voor betrouwbare makelaars of tussenpartijen in Tilburg zijn welkom! Net als ervaringen of tips bij het verhuren van een woning voor langere tijd en hoe we onze bank kunnen overtuigen om daarvoor toestemming te verlenen ook al staat schijnbaar in de hypotheekvoorwaarden dat dat niet is toegestaan…

Vakantie op Curaçao

Wij waren tot een jaar geleden nog nooit op de Nederlandse Antillen geweest. Maar toen in november 2020 onze sabbatical net begonnen was zagen we al onze reisplannen in het coronawater vallen. Het enige wat toen op ‘groen’ stond voor Nederland was Curaçao. Dus boekten we een weekje naar de zon. En denk je nu ‘he, heb ik dat gemist?’ Dat kan kloppen, ik heb er namelijk niets over gedeeld. Mede doordat er toen sprake was van een hoop ‘vakantieshaming’ op social media waar ik geen zin in had. En mede doordat ik nooit deel dat wij op vakantie zijn als er niemand op ons huis past.

Het was zeker geen liefde op het eerste gezicht met het eiland. We hebben er ook een onrealistisch beeld van met Willemstad als een soort van spookstad. Op enkele Nederlandse toeristen na was er namelijk niemand. Ook alle winkels waren dicht. Er was die week weinig zon en we hadden last van flinke plensbuien. De zwaarste buien die er schijnbaar in jaren geweest waren. Dus aan het eind van de vakantie hadden we niet zoiets van ‘laten we weer eens werk gaan maken van die emigratieplannen’.

Wonen op Curacao

We zijn zelf verantwoordelijk voor het vinden van geschikte woonruimte en ik heb er alle vertrouwen in dat we iets gaan vinden wat aan onze woonwensen voldoet. Of dat al lukt vanuit Nederland of pas na aankomst durf ik nog niet te zeggen. Het is toch lastig om een plek waar je een paar jaar gaat wonen te beoordelen vanuit een ander land.

Sowieso gaan we de eerste weken na aankomst in een tijdelijke, gemeubileerde woonruimte wonen. De container met onze spullen vanuit Nederland doet er namelijk zo’n 4- 6 weken over om in Curaçao aan te komen en te worden vrijgegeven. Net als de auto. Onze knaloranje Aygo gaat namelijk ook mee 😀

Wij komen langs!

Vanaf het moment dat we de sollicitatie van manlief zijn gaan delen met familie en vrienden kregen we deze reactie toch wel het meest: ‘Oh wat leuk, wij komen zeker langs!’. Gelukkig hebben manlief en ik al jaren over deze mogelijke stap nagedacht en ook hoe we daar mee om zouden gaan; woonruimte zoeken zonder logeerkamer. Want als iedereen die zegt langs te komen ook daadwerkelijk langskomt en verwacht om bij ons te logeren dan ben ik ongeveer de helft van het jaar ongewild manager van een all-inclusive hotel, taxichauffeur, cateraar én tourguide. Als er iets is waar ik vooraf al stress over had- nog voor manlief überhaupt had gesolliciteerd- dan was het over dit punt. Met als druppel de opmerking van mijn schoonmoeder ‘dat ze dan wel kon komen overwinteren’.

Dat is misschien geen gastvrije instelling – terwijl we dat zeker wel zijn – maar niemand komt vanuit Nederland naar Curaçao voor een lang weekend. Daar is de vlucht te lang en te duur voor. Ik vind het ontzettend leuk en heel erg gezellig om mensen over de vloer te hebben, maar ik ben ook hartstikke hoogsensitief en raak mega-overprikkeld als er te lang andere mensen om me heen zijn. Daarnaast moet manlief 5 dagen werken en kan het voor ons niet elke dag feest zijn qua eten, drinken en leuke dingen doen.

Of we er na een jaar nog steeds hetzelfde over denken kunnen we nu nog niet beoordelen, maar voorlopig houden we alle logeerverzoeken af. En hopen we toch nog af en toe vrienden, familie en kennissen dichtbij te hebben voor een hoop gezelligheid. Want dat gaan we zeker missen. We gaan sowieso op zoek naar betaalbare logeerplekken in de omgeving.

5 maanden tot vertrek

Het duurt nog een kleine 5 maanden tot we ons uitschrijven uit Nederland en inwoners worden van Curaçao. Tot die tijd hebben we een enorme waslijst aan regeldingen om mee aan de slag te gaan. Papierwerk, spullen inpakken, schilderwerk aan het huis, ons huis verhuren en zelf woonruimte zoeken. En niet te vergeten: Papiamentu leren! Natuurlijk kun je in Curaçao prima met Nederlands en Engels uit de voeten maar manlief en ik vinden het allebei belangrijk om ook met locals te kunnen communiceren in hun eigen taal. Een ‘makamba’ zullen we toch wel blijven, maar ik weet zeker dat je meer respect krijgt als je je aanpast en moeite doet om de taal te leren.

Verder willen we nog ontzettend graag een weekje naar Israel op vakantie. Daar zijn we door corona al een paar jaar niet geweest en dat staat heel hoog op ons wensenlijstje. Gezien de huidige covid-situatie is het nog maar de vraag of dat gaat lukken maar zodra het kan zitten we in het vliegtuig.

Zoals het er nu naar uitziet ben ik al ruim voor vertrek vrij omdat ik verplicht ben om alle verlofuren die ik nog heb staan op te nemen. Of ik dan al meteen fulltime ga ondernemen of het juist nog even voor me uitschuif tot we gesetteld zijn weet ik nog niet. Als de reismaatregelen het toelaten zou het ook zomaar kunnen dat ik nog een stukje van de Camino Frances Camino Portugues ga wandelen naar Santiago de Compostella. Dat heb ik mezelf al voorgenomen sinds mijn eerste pelgrimstocht.

Verder genieten we extra van dingen thuis die we straks op Curaçao gaan missen. Zoals de kou in de winter en het lekker voor onze houtkachel kruipen, op de fiets boodschappen doen en op zaterdag kibbeling eten op de markt. En ik ga wat extra tantedagen regelen, want als er iets is wat ik het meeste ga missen dan zijn het mijn nichtjes.

Worstenbrood & Wijn goes Carribean dus! Had jij deze wending zien aankomen? Ik tot 3 maanden geleden in ieder geval niet 🙂 Maar ik heb ongelooflijk veel zin in dit nieuwe avontuur.

38 Comments

 1. Ilona ,
  Wat een geweldig nieuws !
  Deze zag ik niet aankomen , maar jullie droom , fantastisch en samen gaat jullie dit zeker lukken !
  Heel veel suc6 met de voorbereidingen ☺️
  Gr Jacquelien

 2. Joepie! Super fijn dat het gelukt is en doorgaat! Ik ben super blij voor jullie en ook wel een beetje jaloers hoor 😉 Mochten we eindelijk weer eens (normaal) kunnen reizen en als we eindelijk onze jarenlange wens om januari in de zon te zitten eens in vervulling kunnen laten gaan, hoor je wel van me! Tegen die tijd heb je vast genoeg leuke slaapadresjes gevonden 😉 Voor nu veel succes met alle voorbereidingen! Groetjes, Tamara (en Maurice)

 3. Wauw! Maar echt wauw!
  Die had ik zeker niet zien aankomen maar wat een stap en wat een uitdaging!
  Maar jullie gaan dit uiteindelijk helemaal rocken weer!
  Jullie doen het maar weer gewoon.
  Echt geweldig!
  Gelukkig heb ik het bitterballenboek in huis zodat ik vaak aan je kan denken haha maar ik ga natuurlijk weer al jullie avonturen weer volgen!
  En mochten we een keer op curacau belanden want dat is nog een droom van mij dan kom ik wel echt langs, en nee hoef geen logeerbed haha neem mijn eigen villa dan hoor.
  Ik vind het geweldig en ik wens jullie heel erg veel succes met alles regelen en natuurlijk ook heel veel succes daar!
  Ik weet zeker dat het weer helemaal goed gaat komen met jullie daar.
  Toppers!

  Liefs Kelly

 4. Wat ontzettend gaaf en stoer!
  Ik begrijp je helemaal omtrent het hebben van logees. Dan ben je meer aan het entertainen dan wat anders.
  Ik vind het ook ontzettend knap dat je dat hebt uitgesproken.
  Ik wens jullie heel veel voorpret en geniet nog van de tijd in Nederland

 5. Hoi Ilona, te gek voor jullie en dit avontuur met twee handen aanpakken. Kijk nu al uit naar bitterballen en worstenbrood met een tropische twist.
  Ik blijf je volgen.

  Veel succes!

  Groeten Jan

 6. Piep wat fijn meid, als dat jullie droom is, doen!
  Hoop dat alles “lekker loopt” en jullie daar heel gelukkig
  zullen worden, en wat Israel betreft.. de grenzen
  zijn daar momenteel dicht, maar he je hebt nog tijd,

  knuf

 7. Wauw wat gaaf. Geniet, ga van de mensen houden en van het eiland. Meng je onder de lokale bevolking en je ziet al het moois wat het eiland je te bieden heeft.

  Ik heb er zelf anderhalf jaar mogen wonen. En nog altijd heeft het eiland mijn hart gestolen. Ooit ooit ga ik er ook naartoe emigreren.

 8. Oooh heerlijk!!!! Zodra je het recept voor de heerlijkste kipsalade (die voor op brood) hebt uitgedokterd van daar.. hou ik mij aanbevolen! Love Curacao!

 9. Wat een leuk nieuws! Onverwacht? Niet helemaal, tussen de regels (en je stories) door las ik wel een beetje zoiets door al jullie gereis etc. Maar de bestemming, nee die had ik zeker niet geraden!

  Er komt veel kijken bij het emigreren, vooral ook dingen die je goed hebt geregeld en die dan tóch niet lukken. Maar zolang je dat in je achterhoofd houdt, valt het allemaal mee!

  En het lijkt me ook wel anders als je niet volledig gaat emigreren, dat je weet dat je weer terug gaat. Wel lastiger met jullie huis, maar daar komt vast wel een goede oplossing voor. Dat gaat jullie lukken!

  Wat betreft het bezoek, laat ik het zo zeggen: in de 4 jaar hier hebben we maar een klein percentage hier gehad van AL die mensen die zeiden/zeggen langs te komen. Denk dat het met de vluchttijd en kosten naar jullie al helemaal nog minder zijn van de mensen die echt komen. Maar, je weet maar nooit natuurlijk en juist heel goed dat je daar vanaf het begin al duidelijk over bent 🙂

  • Wauw, wat een stap! Heel gaaf voor jullie. Erg herkenbaar van die logeerkamer. Zoveel mensen die me als gratis hotel wilden gebruiken toen ik in Spanje woonde.. Heel benieuwd wat je zelf gaat doen. Je AOW kun je trouwens zelf bijverzekeren, wel stervensduur. Veel succes en plezier met de voorbereidingen!

 10. Super gaaf! Wat knap dat je mee gaat! Mijn schoonbroer woont er en ben er al een paar keer geweest met mijn man, maar ik zeg altijd als ik ergens niet naar zou kunnen/willen emigreren is het Curaçao 🙈 heel veel succes met de voorbereidingen! En over een paar maanden alleen nog maar zomer, nog even hier genieten van de stamppotten en snert 😉

 11. Ik vind het zo leuk voor jullie en tegelijkertijd lees ik met verbazing over allerlei regeldingden die ik niet had verwacht en heb ik lachend gelezen dag jullie een huis nemen waar je geen loges kunt ontvangen. Heel slim maar nee zeggen kan ook en daar zou iedereen begrip voor moeten hebben. Mijn broer woont op Bonaire en ik vergeet nooit dat mijn schoonzus na het eerste jaar zei het lijkt wel of ik werk in mijn eigen B&B want ja iedereen genoot van een goedkope vakantie inclusief vervoer en eten. Moest ik gelijk aan terugdenken toen ik dit las.

  We gaan hopelijk nog lekker samen bitterballen dineren en borrelen voor jullie aan het carribisch avontuur beginnen. Tot gauw 🤗

 12. Jeetje wat een verandering zeg! Mega spannend. Ik ben vaak op Curaçao geweest. Een keer of zes inmiddels. En blue bay is een goede keus om te wonen. Spannend! En heel veel succes de komende maanden.

 13. Wauw wat gaaf Nils en Ilona. Echt iets voor jullie ook. Super stoer dat jullie het gewoon gaan doen. Moest erg lachen over je leuke en eerlijke manier van schrijven😉😂
  Heel veel succes met de voorbereidingen! Liefs

 14. Nooit geweten Ilona dat jouw man ook bij “”onze club”” werkt. Ja dan zal het zeker lukken denk ik. Conta bai ? Jouw verhaal kan zo als colum ergens in geplaatst worden. Ga je nog wel jureren bij het worstenbroodjes festival van Omroep Brabant?
  Geniet nog even van de kerstboom, oud en nieuw, van de mert in Tilburg en stay calm.Alhoewel dat laatste als recept moet worden uitgeschreven door je huisarts. groetjes van de gepensioneerde brigadier/ rechercheur jeugd en zedenzaken. Jos

 15. Wat gaaf en wat spannend. Mijn vader heeft 20 jaar op Curaçao gewoond dus het voelt nog altijd als een tweede thuis als ik daar ben. Wie weet komen we weer een keertje naar de Carib en kunnen we afspreken. Voorlopig
  tot ziens bij de worstenbroodjes workshop (doen het vast ook goed op de Antillen 😉)

 16. Ik had tussen de regels door al wat gelezen. Wat een enorme stap gaan jullie zetten! En wat moeten jullie daar veel voor regelen! Super gaaf en spannend tegelijkertijd!
  En begrijp je ‘geenhotel’-houding helemaal! Wij hebben altijd voor mijn Limburgse familie logeerkamers in huis, maar wil in ons toekomstige ‘oudevandagen’huis daar echt geen rekening meer mee houden. Hoe gezellig loges ook zijn, het blijft een hoop werk ook😉!
  Ga genieten van jullie toekomstplannen! En heus: voor elk probleem(pje) is altijd wel een oplossing te vinden😉
  Wens jullie een prachtige toekomst op een heerlijk en prachtig mooi (uhhh buiten het toeristendeel😉) eiland! ❤️

 17. Wat leuk dat jullie de stap hebben gewaagd om daar te gaan wonen. Wij zitten nu ook in de vergevorderde oriëntatiefase. Je schrijft dat je niet mag werken. Ik zou namelijk als partner wel graag willen werken. Maar als ik het bij jou zo lees is dat dus niet zo makkelijk. Heb je enig idee waar ik hier meer info over kan vinden? En nu ga ik de rest van de blogs over Curaçao lezen 😀

 18. He Marloes, ik mag wel werken hoor als partner. Maar ik zou het liefst willen ondernemen vanuit een Nederlandse onderneming en dat gaat niet als eenmanszaak. Er is een Facebookgroep met informatie voor partners van uitgezonden ambtenaren maar daar wordt je ook niet wijzer van omdat het per land en situatie verschilt. Groetjes Ilona

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.