Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Flammkuchen van de BBQ

Zelfgemaakte Flammkuchen of Tarte Flambee


Omschrijving

Voor 2 – 4 flammkuchen, afhankelijk van de grootte van je pizzasteen of bakplaat


Ingrediënten

Scale

Voor de bodem

  • 325 gram bloem
  • 1 zakje droge gist
  • 15 ml olijfolie

Voor de topping

  • 8 eetlepels crème fraîche (ik gebruik in dit recept meestal crème fraîche uit Normandië met 38% vet van D’Isigny; verkrijgbaar bij AH)
  • 150 gram gerookt boerenspek, in dunne plakjes (of gerookte spekreepjes)
  • 1 ui, in dunne ringen
  • 200 gram gruyère, geraspt
  • 1 bosje peterselie, fijngehakt

Extra: deegroller, bakpapier


Bereidingswijze

1. Meng voor het deeg de bloem met de gist, 190 gram water, 5 gram zout en de olie. Ik doe dit eerst door het met een lepel door elkaar te roeren en kneed het verder met de hand. Kneed zeker 5-7 min. Laat het deeg een uur rusten onder een vochtige theedoek en bewaar eventueel in de koelkast als je het niet meteen gebruikt.

2. Verwarm de oven of BBQ tot 240ºC. of iets hoger. Rol het deeg met een deegroller heel dun uit op bakpapier. Snijdt het in vier gelijke stukken. Bij gebruik op de pizzasteen in de BGE laat ik het bakpapier er gewoon onder zitten.

3. Verdeel op elk stuk uitgerold deeg 2 eetlepels crème fraîche en bestrooi met versgemalen peper. Beleg het deeg met de plakjes spek, de uienringen en de geraspte gruyère.

4. Zet de flammkuchen circa 10 min in de oven. Strooi er vlak voor het serveren de fijngehakte peterselie over.


Trefwoorden: flammkuchen, tarte flambee, bbq