De favoriete kookboeken van … Hilde (BlijBosch)

Oei oei oei, had ik toch gewoon deze nieuwe aflevering van ‘De favoriete kookboeken van …’ al gepubliceerd zonder een introductiestukje. Nu heeft Hilde van den Bosch uit Den Bosch van de blog BlijBosch die ook nog eens Boscholoog is (dit is geen grapje!) misschien helemaal geen introductie nodig. Wie actief is op Instagram heeft ongetwijfeld haar grappige stories al eens voorbij zien komen. Den Bosch = Brabants = Bourgondisch. En dat is denk ik precies wat er voor zorgde dat ik meteen een klik had met Hilde. Daarnaast is ze zo fanatiek aan de slag gegaan als bitterballentestkoker voor Het Bourgondische Bitterballenboek dat ze inmiddels de titel ‘Hoofd Bitterballentestkoker’ draagt ; )

Wij blijken ook nog eens dezelfde kijk te hebben op kookboeken: dat ze een ziel moeten hebben. Na het lezen van haar antwoorden ben ik stiekem jaloers op het ‘Mayonaiseboekje’. Een leuk exemplaar om naar op zoek te gaan op de eerstvolgende boekenmarkt!

1. Wat zijn je 3 favoriete kookboeken?  En wat maakt deze kookboeken tot jouw favorieten? 

Drie! Mag ik er maar drie opnoemen? Uhhhh…nou dan ga ik voor mijn allerlaatste grote favoriet en ontdekking en dat is Opvallende smaken uit een joodse keuken van Emma Spitzer. Vanaf het moment dat ik het boek opensloeg was ik verkocht. Alleen al de cover met mijn lievelingskleur roze is geweldig. Alle recepten met de mooie maar simpele foto’s prikkelen mijn smaakpupillen. Via Instagram heb ik wel eens contact met Emma en dat is dus een hartstikke leuke aardige dame met heel veel liefde voor lekker eten. 

Nu ga ik voor twee series en op één staat alles van Nigella Lawson. Ik adoreer haar echt! Als ik wat somber ben en ik nestel mij in mijn joggingbroek op de bank met een “Nigella” in mijn handen dan ben ik binnen de kortste keren vrolijk gestemd. Haar recepten zijn zo vol met humor en passie geschreven. Een genot om te lezen. Alle boeken zijn geweldig maar als ik er dan één moet noemen kies ik het boek waar ik tot nu toe het meeste uit gemaakt heb en dat is Bij mij aan tafel.  

Op nummer drie staat de zeven-delige serie Topkoks voor thuiskoks. Ik had het geluk dat ik de hele serie gloedje nieuw kon overkopen van iemand voor nog geen twintig euro. Deze serie is ontstaan om het WFP (World Food Program) te ondersteunen. Een gedeelte van de opbrengst van deze boeken gaat naar het schoolvoedselprogramma in Derde wereldlanden van het WFP. In elk boek staan tal van recepten van de allerbeste koks van Nederland die makkelijk thuis te bereiden zijn door jou of door mij. De boeken zijn zo samengesteld dat je er makkelijk een driegangendiner mee kunt maken. Superhandig dus voor een thuisdineetje! Naar mate de delen in de serie door de tijd heen verschenen en succesvoller werden, werd ook de vormgeving wat luxueuzer met een harde kaft en leeslinten. Uit nummer 6 heb ik al een aantal gerechten gemaakt dus mijn keuze valt daar op.   

2. Welke recepten of welk recept zou iedereen zeker eens moeten maken uit deze boeken? 

Uit Opvallende smaken heb ik al enkele gerechten mogen maken. De chik chak salade met heel veel groentes staat hier regelmatig op tafel maar heel hoog op mijn nog te maken lijstje staat de lams-kibbeh met groene tahin. 

Of het echt een recept te noemen is….maar uit Bij mij aan tafel van Nigella Lawson maak ik heel vaak de pittige amandelen. Reuze handig om zelfgemaakte nootjes op tafel te zetten. Als je ze luchtdicht verpakt in zo’n bewaardoosje heb je altijd een lekker knabbeltje bij de hand voor als er visite komt of om natuurlijk zelf op te knabbelen. 

Uit deel 6 van Topkoks van thuiskoks werd ik helemaal geïnspireerd door een heel simpel maar oh zo lekker gerechtje van Estée Strooker; Kiprolletje met rauwe ham en kaas en rucolastampotje. Dat stampotje heb ik nog wat extra ingrediënten meegegeven zoals honing en pijnboompitjes en staat sindsdien hier regelmatig op het menu (het recept staat inmiddels op mijn blog).

3. Uit hoeveel kookboeken bestaat jouw verzameling? En waar staan of liggen die boeken? 

Ik had ze laatst geteld en toen kwam ik maar op een kleine 140 boeken. Maar toen was ik bij mijn moeder en keek nog eens in de “gewone” boekenkast daar vond ik nogal wat boeken die uiteraard een plekje in de “kookboekenkast” verdienen. Het loopt ongeveer tegen de 200 kookboeken aan. En dan heb ik nog niet alle kooktijdschriften meegeteld. 

4.Wat maakt dat jij een kookboek koopt? 

Het is heel wisselend waarom ik een kookboek koop. In bepaalde periodes heb ik rare tics. Dan wil ik bijvoorbeeld van alles weten over terrines maken of hoe ik sous-vide moet gaan koken. Vaak schaf ik dan een boek aan met dat specifieke onderwerp. Op dit moment zit ik in een Japan-fase en schaf ik boeken aan over miso en ramen. Of ik luister naar de “gevaarlijke” kookboekenpodcast van ene zekere Ilona de Wit waarna ik geheid een boek koop die zij aanraad en helemaal als deze ergens voor een prikkie te koop is. 

5. Heb je ook bijzondere exemplaren in je kookboekencollectie? 

Ik heb een heel oud, vies, klein boekje met een ringbandje erdoor heen en dat heet “Het mayonaiseboekje”. Het ligt standaard op mijn bureau. Bang dat ik het kwijtraak want het is echt heel klein. Er staan maar 15 recepten in maar allemaal goddelijk! Uiteraard met veel mayonaise. 

Aan, wie kent dit boek nu niet, De Zilveren Lepel (de Italiaanse kookbijbel) koester ik altijd goede herinneringen. Dit boek sjouw ik al jaren mee en heeft al heel wat verhuizingen en een scheiding overleefd.

Heel trots ben ik zeker ook op mijn gesigneerde exemplaar van Het Bourgondische Bitterballenboek. Uit dit boek heb ik al menig bitterbal gedraaid en (voor)geproefd. 

6. Maak je aantekeningen in je kookboeken?

No way! Dat vind ik echt zonde om erin te schrijven. Ik heb wel eens gewerkt, en dat kom ik nog wel eens tegen in de Zilveren lepel, met kleine post-its bij het recept te plakken met wat ik ervan vond uitgedrukt in sterren. Vijf vond ik heel erg goed. Plus wat aantekeningen over wat er minder of juist meer in moest. Later ben ik begonnen met aantekeningen van kookboeken in notitieboekjes te noteren en nog later ben ik begonnen met mijn eigen blog. 

7. E-book of fysiek kookboek? 

Ik heb echt geen één E-book. Soms krijg je van die downloads ergens gratis bij maar ik weet dan niet waar ik dat ergens op moet slaan en raak het zo weer kwijt. Daarbij werk ik voor de baas hele dagen achter een scherm en ben blij dat ik in mijn vrije tijd niet weer met mijn snufferd tegen zo’n beeldscherm zit aangeplakt. Lang leve de papieren versie! 

8. Wat is het laatste kookboek dat je hebt aangeschaft? 

Echte kaas; de lekkerste ambachtelijke kazen uit Nederland. Gespot bij Bookspot; een hartstikke leuk en informatief boek over Nederlandse kazen. Bij elke beschreven kaas staat een leuk recept. Als groot kaasliefhebber loopt het water in mijn mond bij het lezen en zien van al dat lekkers.  

9. En welk kookboek of kookboeken staan nog op je verlanglijstje? 

Sowieso mis ik nog 1 kookboek van Nigella Lawson en dat is Simply Nigella. Mijn serie is dan helemaal compleet. Verder staat het nieuwste BBQ-boek “Lowlands BBQ” uit de Smokey Goodness-serie van Jord Althuizen op mijn lijstje. Maar ik ben binnenkort jarig en dus heb ik goede hoop dat dat wel goed komt.  

10. Heb je verder nog leuke weetjes of dingen die je wilt delen over jouw kookboekenverzameling?

Onlangs heeft mijn man voor mij boekenplanken gemaakt in mijn thuiskantoortje. Het is nog niet helemaal af en naar mijn zin maar zo zoetjes aan krijgen al mijn kookboeken daar een plekje. 

Soms dan denk ik wat moet ik met al die boeken en er zitten echt flut kookboeken bij. Flut kookboeken zijn kookboeken zonder ziel van anonieme auteurs (mooi beschreven Hilde!) maar zelfs daar heb ik iets mee. Een goed voorbeeld is een kookboek van een welbekend diepvriesaardappelmerk wat in mijn kast staat. Toch haal ik hier inspiratie uit en ontstaan er hele spontane nieuwe recepten in mijn keuken. 

9 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.