Kookboekrecensie: Het Ultieme Tostiboek

het ultieme tostiboek cover

Nou ben ik altijd al een liefhebber van tosti’s geweest maar sinds Het Ultieme Tostiboek op de deurmat viel ben ik helemaal doorgeslagen. Nog niet eerder maakte ik zoveel verschillende tosti’s als in de laatste 2 weken. En ik ben nog lang niet klaar met tosti’s maken en eten. Wat mij betreft is het dan ook het ultieme comfort food. Of het nou is als ontbijt, lunch of avondeten; ik lust altijd wel een tosti.

Of je daar dan een heus kookboek met meer dan 100 tostirecepten voor nodig hebt? Nee natuurlijk niet. Iedereen kan een tosti maken met waar hij of zij maar zin in heeft. Maar Het Ultieme Tostiboek geeft je net weer wat meer ideeen en inspireert om zelf creatief aan de slag te gaan met verschillende recepten.

Happy Tosti

Het ultieme tostiboek is geschreven door Jasper Kool, mede-oprichter van restaurantketen Happy Tosti met inmiddels 7 vestigingen in Nederland. De tostitenten, tosticlubs en tostibars schieten vandaag de dag als paddestoelen uit de grond. Waar Happy Tosti zich mee onderscheidt is het feit dat de helft van de medewerkers een arbeidsbeperking heeft. En er hangen schommels in hun restaurants!

Eigenaar zijn een van een tosti restaurant is natuurlijk een mooie basis om ons in het ultieme tostiboek van praktische tosti-tips te voorzien. Zoals: hoe dikker het brood, hoe meer beleg je nodig hebt om de smaken goed in balans te houden. Om welke twee redenen een tosti diagonaal gesneden wordt en dat je het beste brood kunt gebruiken dat minimaal 1 dag en maximaal 3 dagen oud is. Zelfs de verschillende grilltechnieken van een tosti komen aan bod. Ook de tip om de kaas altijd bovenop te leggen zodat het tussen de ingredienten door smelt vond ik erg goed. Al moet ik er meteen bij bekennen dat ik dus meestal een dubbele portie kaas gebruik; aan de onder – en de bovenkant 😉

Voor de recepten in het boek wordt  meestal de contactgrill gebruikt. Volgens Jasper is dat niet alleen om mooie grillstrepen op de tosti te krijgen. Door het geribbelde ijzer wordt namelijk makkelijker lucht doorgelaten en kan het vocht langs het brood gaan waardoor hij minder snel aanbrandt. Daar had ik dus serieus nog nooit over nagedacht. Maar het klopt wel. Persoonlijk ben ik een grote fan van in de pan gebakken tosti’s maar hoe meer beleg daar op zit hoe lastiger het is om hem om te draaien en goed gaar te krijgen. De tosti’s die ik uit dit boek testte heb ik dan ook allemaal in de contactgrill gemaakt.

Tosti recepten uit Het Ultieme Tostiboek

Benieuwd naar wat voor recepten er nou in het Ultieme Tostiboek staan? Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken of het staat er in. Van een Tosti gerookte kip en mandarijn tot een Tosti tonijn met avocado. Van een Tosti pastinaakcreme met gember tot een Tosti Chinese bapao. En van een Tosti spruitjes met gorgonzolasaus tot een Tosti spekkoek met kersenchutney.

Wat ik ook erg leuk vind aan de tosti recepten in het boek is het gebruik van verschillende soorten brood als basis. Waar ik normaal geneigd ben om sneetjes zuurdesem of witbrood te gebruiken worden hier  stokbrood, foccacia, ciabatta en een bapao broodje als uitgangspunt gebruikt. In het hoofdstuk zoet worden ook briochebrood, krentenbrood en zelfs een pannenkoek als tosti ‘brood’ gebruikt.

Het boek is trouwens opgedeeld in de hoofdstukken Klassiek, Trendy, Cheffy, Hollands, Spicy, Mediterraan, Werelds, Zoet en Dips & zo. Zelfs heb ik daar eerlijk gezegd niet echt naar gekeken.
Al bladerend door het Ultieme Tostiboek zie je vanzelf een lekker tostirecept staan waar je trek van krijgt.

Amerikaanse tostidog uit het ultieme tostiboek

Amerikaanse tostidog (oftwel de broodje knakworst tosti)

Voor het testen van de recepten begon ik met de Amerikaanse Tostidog. Oftwel een broodje knakworst, op een wit puntje dus, met daarin zuurkool, rode ui, plakken augurk, jong kaas en gebakken uitjes. Het was even zoeken naar de juiste verhouding qua ingredienten. Omdat het broodje niet zo groot was pasten er slechts 2 knakworstjes op in plaats van 3. Maar wat was ‘ie lekker. De volgende keer moet je je broodje knakworst echt even beleggen met een plak kaas en onder een grillijzer leggen.  Ik at ze maar liefst 2 dagen achter elkaar. Met een dipsaus van mayonaise & curry.

Ook bij de de andere tosti’s die ik maakte blijkt het niet een kwestie van 1 op 1 aanhouden van de hoeveelheden in het gegeven recept. Het hangt gewoon een beetje van het brood af wat je gebruikt. Ik proefde nog de Tosti ansjovis en mozzarella, de Tosti gerookte makreel en smeerkaas en de Tosti gekaramelliseerde ui en barbecuekaas.

Voor die laatste tosti zul je eerst de uien moeten karamelliseren. Daarbij viel het me op dat het dus niet altijd handig is dat de ingredienten voor slechts 1 tosti in de ingredientenlijst staan. Want 2 eetlepels gesnipperde ui karamelliseren is natuurlijk helemaal niet handig. Dat zijn te weinig ingredienten in een te grote pan. Bovendien is het veel makkelijker om in 1 keer een grote hoeveelheid te maken zodat je er nog een paar dagen plezier van hebt.

Amerikaanse tostidog uit het ultieme tostiboek

Inspiratie uit Het ultieme tostiboek

Het ultieme tostiboek is voor mij vooral een kookboek dat inspireert om te varieren met verschillende soorten tosti’s. Vanmiddag maakte ik nog een tosti met een croissantje als basis. En daar stond niet eens een recept van in. Maar het is natuurlijk precies wat een kookboek moet doen; zorgen dat je zin krijgt om te gaan koken. Of om tosti’s te maken in dit geval. En daarbij je eigen creativiteit te gebruiken.

Dat is de schrijver maar zeker ook de foodstyler en fotograaf goed gelukt. Waar ik normaal gesproken niet zo’n fan ben van foto’s waarop gerechten er heel anders (en teveel gestyled) uitzien dan in het echt is dat bij tosti’s toch echt wel nodig. Ga maar eens een tosti maken tussen een contactgrill of in een tosti-ijzer en neem er dan een foto van. Dat ziet er natuurlijk niet uit omdat alles geplet is.

De tosti foto’s in het ultieme tostiboek zien er echter stuk voor stuk uit om van te smullen. Ook, of misschien wel vooral daarvan, krijg je zin om elke dag tosti’s te eten 😉

Het Ultieme Tostiboek is een uitgave van Carrera Culinair en verkrijgbaar bij boekhandels en via Bol.com voor de verkoopprijs van € 19,99. Er is ook een digitale versie beschikbaar voor € 9,99.

Disclaimer: Dit boek is op mijn verzoek ter recensie toegezonden door de uitgever maar volledig geschreven vanuit mijn eigen enthousiasme. Door de uitgever of auteur is geen enkele invloed uitgeoefend op het schrijven hiervan. De link naar het boek is een affiliate link. Voor meer informatie hierover klik hier

cover van het ultieme tostiboek

 

 

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.