Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje; ik zat in de consumentenjury!

Consumentenjury Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2022

Denk jij er over om je aan te melden voor de consumentenjury van Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje? Of ben jij misschien wel een thuisbakker of professional die zijn of haar worstenbroodjes mee wil laten dingen naar deze fantastische titel? Ik mocht in 2022 als jurylid in de consumentenjury plaatsnemen en vertel je hoe zo’n beoordeling in zijn werk gaat.

Het was voor mij toch wel een beetje een droom die uitkwam; de hele dag worstenbroodjes eten! Als hobbybakker, maar vooral als geboren Brabantse bourgondiër zijn er weinig dingen in het leven waar ik zo blij van wordt als ‘ons’ worstenbroodje. Het feit dat ik er zelfs mijn blog naar vernoemd heb geeft denk ik wel aan hoe belangrijk worstenbroodjes en waar ze voor staan voor mij zijn. Net als ‘bitterballen bij de borrel’ staat ook ‘de cultuur van het Brabants worstenbroodje’ op de lijst met immaterieel erfgoed. Ik voelde me dan ook zeer vereerd dat ik in de consumentenjury plaats mocht nemen en zag het als een zeer serieuze aangelegenheid.

De 3 categorieën voor Het Lekkerste Brabantse worstenbroodje

Er zijn verschillende categorieën om aan mee te doen en dus ook aan de jury om te beoordelen. Dit zijn:

  • Professionals (voor professionele bakker en slagers uit Brabant)
  • Thuisbakkers (woonachtig in Brabant)
  • Leerling-bakkers van VMBO en MBO (van scholen in Noord-Brabant)

Daarnaast is er sinds dit jaar een nieuwe categorie voor ‘het innovatieve worstenbroodje‘. Die laatste is voor mensen die geen vlees of varkensvlees eten. En er zijn meer mensen die net als ik vinden ‘dat dat geen echte worstenbroodjes zijn’ zoals te lezen is op de website van Immaterieel erfgoed. Maar ik moet eerlijk toegeven dat ik er toch erg door verrast werd. Alhoewel een vulling van biet of noten niets te maken heeft met het traditionele Brabantse worstenbroodje – het heet tenslotte niet voor niets WORSTENbroodje’ – was het absoluut inspirerend om te zien en proeven hoe innovatief er gedacht werd.

Er zijn in totaal 3 rondes om de worstenbroodjes van de professionals, thuisbakkers en leerling-bakkers te proeven. En alle drie die categorieën worden door zowel een 3 koppig vakjury (docenten van het ROC, slagers, bakkers en/of chefs) als een 3 koppige consumentenjury beoordeeld. Ik kan je inmiddels uit eigen ervaring zeggen dat dat een flinke klus is. Waar je ook heel veel liefde voor worstenbroodjes voor moet hebben, want 20 – 25 worstenbroodjes met volle aandacht proeven is een monsterklus.

Worstenbroodjes uit de categorie ‘Innovatieve worstenbroodje’

De 3 verschillende proefrondes voor Het Lekkerste Brabantse worstenbroodje

Ronde 1 heb ik helaas moeten missen omdat de organisatie me de uitnodiging vergat te mailen. Maar de eerste ronde is de voorronde waarin de worstenbroodjes van de professionele bakkers en slagers die zich hebben opgegeven worden geproefd. Zij leveren deze echter niet zelf in maar worden gekocht door een mystery shopper. En dat is niet voor niets. In het verleden is gebleken dat de kwaliteit van winnende worstenbroodjes beduidend minder was in de winkel dan de worstenbroodjes die werden ingeleverd voor de verkiezing.

Ronde 2 is de voorronde voor het keuren van de worstenbroodjes van de leerlingen VMBO, studenten MBO en de thuisbakkers.

Ronde 3 is het finalebakken en jurering van de finalisten uit de eerste 2 rondes. En tevens de jurering van het innovatieve worstenbroodje door een aparte jury. Op deze finaledag worden alle worstenbroodjes ter plaatse gebakken en ingeleverd*. Hier is de jury trouwens niet bij. Sterker nog. De juryleden hebben werkelijk geen idee wie er überhaupt meedoen in deze wedstrijd.

*ik las echter dat dit onderdeel voor de 26e editie in 2023 eruit gaat. Er worden dan alleen nog ingeleverde worstenbroodjes beoordeeld en die van de mysteryshopper.

Hoe gaat het proeven van de worstenbroodjes in zijn werk?

Elke jurytafel krijgt steeds 3 worstenbroodjes van dezelfde deelnemer (anoniem op nummer en niet op naam) geserveerd. Daarvan is er 1 koud en de andere 2 zijn warm. Alle worstenbroodjes worden opgewarmd in de oven op 160 graden tot een kerntemperatuur van 60 graden met een beetje stoom.

De reden dat je er 3 geserveerd krijgt, is dat het worstenbroodje op verschillende manier geproefd en bekeken wordt: hoe zien de boven en onderzijde eruit? Is het worstje gelijkmatig ingerold? Hij wordt zowel in de lengte als in de breedte doorgesneden. En koud is beter te zien hoeveel vet er in het worstje zit.

Alle worstenbroodjes worden beoordeeld op kleur, vorm, vulling en smaak. En krijgen daar per onderdeel punten voor. Die punten worden samen met eventuele opmerkingen van de juryleden ingevoerd op een laptop en verzonden onder het deelnemersnummer.

En ik moet toegeven: een dag als worstenbroodjesproever is behoorlijk zwaar. Zelfs als je van elk worstenbroodje maar een stukje neemt dan heb je er na 20 – 25 stuks toch behoorlijk wat gegeten. Geef jij je dus op als proever zorg dan dat je op een lege maag gaat met goede trek. Daarna nog eten is ook echt niet meer nodig.

Mijn ervaring als jurylid

Als echte worstenbroodjesliefhebber, bourgondiër en Brabander (die combinatie is zo’n beetje een vereiste om deel te nemen) vond ik het een fantastische ervaring om deel uit te mogen maken van de consumentenjury.

Het is superleuk om met andere worstenbroodjesconnaisseurs de inzendingen te beoordelen. Om er met elkaar over te discussiëren welke kruiden er gebruikt zouden zijn. Of een worstje nou juist wel of niet sterk op smaak moet zijn. Hoe donker of licht een worstenbroodje mag zijn. En om te ervaren dat ook onderling uiteraard de smaken verschillen over hoe ‘het lekkerste Brabantse worstenbroodje’ moet smaken. In de uiteindelijke beoordeling gaf de vulling toch vaak de doorslag. In de finaleronde zaten in het deeg van de worstenbroodjes de kleinste verschillen.

Wat me verbaasde was dat er zeker in de eerste twee rondes een paar ronduit vieze worstenbroodjes zaten. Sommige waren gewoon echt niet lekker qua smaak en bij een enkeling leek het zelfs of de worst bedorven was. Daar durfden we niet nog een hapje van te nemen. Bij de laatste finaleronde was dit uiteraard niet het geval. Sterker nog: zulke grote verschillen zitten daar helemaal niet tussen. Verder was ik verbaasd over het ontzettend hoge niveau bij zowel de thuisbakkers als de leerlingbakkers.

Ik kan niet anders zeggen dan dat het een ontzettend integere wedstrijd is die elk jaar georganiseerd wordt door de stichting Het Lekkerste Brabantse worstenbroodje. Aanmelden kan nu weer voor zowel deelnemers als de consumentenjury. Een aanrader! Het is dat ik de komende jaren op Curaçao woon en niet meer mee kan doen. Maar zodra we zijn geremigreerd ga ik zeker nog eens een kansje wagen. Wie weet zelfs nog wel als thuisbakker of met een innovatief worstenbroodje.

Mijn recept voor het lekkerste Brabantse worstenbroodje

Er zijn de laatste weken (richting kerstavond gok ik) weer meer mensen op zoek naar mijn recept voor Brabantse worstenbroodjes. Je vindt het via deze link. Ook vind je mijn 10 ultieme tips om het perfecte worstenbroodje te maken op deze site.

Met mede-consumentenjurylid Martin Senders aka Philipschef

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.