Een kijkje achter de schermen van het bitterballenboek!

En wat vind je er van? Mooie cover en titel? Laat het me vooral weten want ik ben erg benieuwd naar je eerste indruk. Eerder deze maand gaf ik mijn nieuwsbrieflezers al een kijkje achter de schermen (daar kun je je trouwens heel makkelijk voor inschrijven via de balk bovenin). Maar nu lees je dus ook hier alles over de vorderingen van mijn bitterballenboek.

Ik zit sowieso al zelden stil maar de afgelopen maanden heb ik helemaal niet stilgezeten. De eerste teksten werden ingeleverd ter correctie, er stond een fotoshoot gepland, er volgde nog een tweede fotoshoot en er zijn maar liefst 2 vormgevers aan de slag gegaan voor de cover en het binnenwerk.  En jongens wat wordt het ontzettend mooi! Je had vast al uit de titel van deze post en de foto van de cover opgemaakt dat de titel ‘ Het Bourgondische Bitterballenboek’ wordt 🙂 Alleen ‘Bitterballenboek’ of ‘Het bitterballenboek’ vond ik nogal saai. Ook iets met ‘culinair’ of ‘culinaire bitterballen’ viel af omdat het weleens potentiële kopers af zou kunnen schrikken. Als ik iets wil dat mijn boek uitstraalt is het dat het niet alleen lekker is om zelf bitterballen te maken maar dat het ook heel toegankelijk is. Dus gewoon met ingrediënten uit de supermarkt en voor iedereen goed te doen in elke keuken. Ze smaken dan weliswaar als culinaire hoogstandjes maar je hebt er echt geen culinaire skills voor nodig. En tja, bourgondisch. Ik kom uit Brabant. Brabant is bourgondisch. In Brabant zitten veel kroketten- en bitterbalproducenten en zo is het cirkeltje weer rond. Of zoiets. Het past bij mij en het past hopelijk ook bij mijn bitterballen.

De uiteindelijke coverfoto ©Debbie Bodewes

Het idee voor de coverfoto met het mandje en mijn handen is 100% van fotograaf Debbie die bij een bitterballenborrel eerder dit jaar mijn bitterballen ook zo had gefotografeerd. Nu alleen met een andere blouse (uit de kast van manlief getrokken) en van iets verder weg (anders vielen de rode letters weg).  Sowieso is dit hele ‘bitterballenboekidee’ ontstaan tijdens die laatste bitterballenborrel in maart. Morgen staat er weer eentje gepland dus ik ben benieuwd waar dat toe leidt. Wie weet tot een deel 2. Of andere wilde plannen. Een Engelse vertaling heb ik ook al een paar keer voorbij horen komen… Hoe zou dat vertaald worden in het Engels vraag ik me ineens af? ‘ The Bourgondic Bitterballs Book?’ LOL

De foto waar het mee begon. ©Debbie Bodewes

Verder was het nog best een uitdaging om hetzelfde product, wat er aan de buitenkant ook nog eens hetzelfde uitziet, op zoveel manieren te fotograferen dat het toch op elke foto weer een eigen verhaal vertelt. Gelukkig dacht Debbie met me mee en maakten we een gezamenlijk bord op Pinterest met verschillende ideeën qua styling van de bitterballen. Uiteindelijk maakte ik met die plaatjes een soort van draaiboek en dat bleek super fijn om bij de hand te houden.

Ook qua vormgeving gaat er een hele wereld voor me open. Ik kijk nu met heel andere ogen naar kookboeken. Over elk lettertype, elke illustratie, elke kleur en elk lijntje is nagedacht. Nou ja, er is door de vormgever over nagedacht en dan is het aan mij om daar een keus in te maken. En dat is me toch een partijtje lastig!

Met Suzanne van Suus Kookt het binnenwerk doornemen

De precieze publicatiedatum is nog niet bekend maar zal ergens in maart worden. In de eerstvolgende nieuwsbrief, begin november, lees je hoe je toch alvast een exemplaar cadeau kunt vragen aan Sinterklaas of de Kerstman nog voor het überhaupt in de winkels ligt. Tot die tijd moeten er nog een hoop bitterballen gerold en geproefd worden. Ik mis nog 8 smaken. De meeste daarvan zitten overigens al wel in mijn hoofd maar moeten dus nog gemaakt en getest worden.  Wat de grootste uitdaging wordt, en waar ik het meest tegenop zie, is het maken van een basis bitterbal. Die heb ik namelijk nog nooit gemaakt en lijkt me het meest lastig om goed op smaak te krijgen. Vergelijk het maar met een worstenbroodje. En daar ben ik al jaren mee bezig om die te perfectioneren…

Wat ook nog leuk is om te laten zien is hoe zo’n boekcover nou tot stand komt. Hieronder een overzicht met de eerste voorstellen. Zie je hoe we zijn gaan switchen qua kleur, lettertype, gebruikte foto, waar mijn handen zitten, het lijntje en afstand? Zelfs de titel is aangepast.

Ik heb dus een voorlopige keuze gemaakt qua cover maar ik twijfel nog of ik de uiteindelijke versie toch niet van een blauwe rand voorzie. Aan de ene kant vond ik het iets teveel randjes aan de andere kant maakt hem dat hopelijk iets stoerder/mannelijker. Bloggersduo DaNoi had daar weer heel andere ideeën bij en daarvan kreeg ik de suggestie dat om die cover mannelijker te maken ik beter een foto met een lager decolleté kan gebruiken 😉

Het Bourgondische Bitterballenboek cover

Tot zover een blik achter de schermen. Meer nieuws en updates over mijn bitterballenboek volgen in november! Voorbestellen kan vanaf nu via Bitterballenboek.nl

Bang dat je het misschien vergeet? Laat je e-mailadres achter via deze link en ik hou je op de hoogte.

Het Bourgondische Bitterballenboek cover

7 Comments

  1. Ik kijk nu al uit naar je bitterballen boek, komt er ook een bitterbal met een zoete smaak? Of beledig ik de bal hiermee😀 xx sylvia

  2. Super leuk om te zien en lezen hoe de cover tot stand is gekomen Ilona! Ik vind hem fantastisch en inderdaad heel goed bij je passen. En zo gaaf dat je dit wilde plan daadwerkelijk bent gaan uitvoeren. Heel veel succes met de nog 8 resterende smaken.

  3. Hallo Ilona,
    wir in Spanien/ Teneriffa sagen zu jeden – Du – ausser unsere Königin. Verzeih mir,aber mir und meiner Frau verbindet Holland/Niederlande sehr viel. Vor 5 Jahren war es eine schwere Entscheidung, wo unser Heimat sein wird! Deutschland ist nicht mehr Lebenswert, die Niederlande hat leider 4 Jahreszeiten – deswegen haben wir uns für Spanien/Teneriffa Entschieden. Nur 2 Jahreszeiten – Frühjahr und Sommer.Aber wir vermissen Holand sehr.Bitterballen ist eine Lebenseinstellung,ein leben ohne Bitterballen ist möglich, aber Sinnlos!Wir haben 9 Lieblingsrezepte – 3 davon haben wir selber Kreiert ´doofes Wort – Ein Buch über Bitterballen und die Rezepte ist schon lanr fällig! Wir freuen uns draud. Würdes Du uns ein Persönliches Exemplar mit Deiner Unterschrieft uns Zusenden? Wir können es kaum erwarten. Selbstverständlich überweisen wir den Buchpreis. Wir hoffen, das wir eine Antwort auf dieser E-Mail erhalten. Wir senden Dir dann unsere Adresse zu.

    Liebe Grüsse aus Teneriffa
    Horst y Viola

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.