Hartige courgettemuffins met feta, rauwe ham en amandelen

Hartige courgettemuffins

Na poging 4 van mijn probeersels met hartige courgettemuffins ben ik eindelijk tevreden met het resultaat. Eerdere bakpogingen waren of te nat of er zat te weinig smaak aan of ze plakten aan de bakpapiertjes. Maar nu ben ik dus tevreden; hartige courgettemuffins met fetakaas, rauwe ham, amandelen en basilicum!

Ideaal om mee te nemen als lunch. En je kunt eigenlijk naar hartelust varieren met de ingredienten. Dus vervang amandelen voor hazelnoten, rauwe ham voor plakjes chorizo, fetakaas voor belegen kaas en basilicum voor dragon. Ik noem maar wat. Vegetarisch? Denk dan eens aan geroosterde paprika in plaats van ham. De basis die ik aan hou bestaat uit 200 gram zelfrijzend bakmeel, 1 theelepel bakpoeder, 3 eieren, 150 ml melk en 50 ml zonnebloemolie.

Wat ook ‘mis’ ging bij eerdere pogingen om lekkere, hartige courgettemuffins te bakken is het gebruik van muffinpapiertjes. Niet doen dus. Op de een of andere manier blijft het deeg erg aan de papiertjes plakken en komt het er maar lastig af. Ik verdeel het beslag nu rechtstreeks in siliconen muffinvormen.

Hartige courgettemuffins

Voor 12 courgette muffins

Ingrediënten 

  • 150 ml melk (kan ook karnemelk zijn)
  • 50 ml zonnebloemolie
  • 3 eieren
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • 30 gram amandelen, grofgehakt
  • 80 gram rauwe ham (ik gebruik graag coburgerham)
  • 70 gram fetakaas
  • 1 handje basilicumblaadjes, fijngeknipt
  • 2 courgettes (ongeveer 300 gram), geraspt en uitgeknepen (ik gebruikte 230 gram uitgeknepen courgetterasp)

Extra nodig: siliconen muffin- of cupcakebakvorm

Bereidingswijze 

1. Verwarm de oven voor op 200ºC.

2. Klop met een garde de melk, zonnebloemolie en eieren door elkaar in een grote kom.

3. Gebruik een andere kom om het zelfrijzend bakmeel, bakpoeder en zout door elkaar te mengen.

4. Roer het droge mengsel door de natte ingredienten en voeg vervolgens de ham, courgette, kaas, noten en basilicum erdoor. Meng door elkaar en verdeel het beslag over de muffinvormpjes. Je kunt eventueel ook nog wat gehakte amandelen over het beslag strooien (heb ik voor de courgettemuffins op de foto niet gedaan)

5. Zet ze in de oven en bak 10 minuten op 200ºC. Schakel de temperatuur daarna naar 180ºC en bak ze in nog 20 minuten gaar en goudbruin. Een in het midden gestoken prikker moet er droog uitkomen. Haal de courgette muffins uit de oven en laat ze iets afkoelen voor je ze uit de vormpjes drukt.

Tip: ze zijn, eenmaal afgekoeld, prima te bewaren in de vriezer.

Bron: geïnspireerd op de Courgettemuffins met basilicum en comté uit het boek Joie de Vivre van de Franse Beatrice Peltre en de Courgette-kaasmuffins van Bakmuts.nl

Hartige courgettemuffins

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.