Borrelhapje: groene asperges met serranoham 

Groene asperges met serranoham

Het is al jaren geleden dat ik dit borrelhapje met groene asperges en serranoham voor het eerst maakte. Toen vaak als onderdeel van een tapasmaaltijd. Tegenwoordig vaker als borrelhapje van de BBQ. Uit de oven kan trouwens ook prima.

Ik gebruik hiervoor aspergetips. Maar lange, dunne groene asperges die je door de helft of in drieën snijd zijn een prima vervanger.

Voor het pikante aiolidipje bij dit borrelhapje van groene asperges met serranoham kun je kant-en-klare ailoli gebruiken maar ik maak meestal een mengseltje van mayonaise met geperste knoflook, olijfolie en vers citroensap. Staat in het recept beschreven.

Dit aspergehapje is ideaal van te voren klaar te maken. Stoom of kook de groene aspergetips even voor, rol ze in de serranoham en bewaar tot gebruik in de koelkast.

Er staan – geheel tegen mijn principes in – geen exacte hoeveelheden bij de ingrediënten. Het ligt er maar net aan voor hoeveel mensen je het maakt en hoeveel hapjes je per persoon wilt serveren. Ik gebruikte 1 bakje aspergetips van de Lidl en 1 pakje serranoham van 7 plakjes (gehalveerd) voor onderstaande foto.

Afdrukken

Borrelhapje: groene asperges met serranoham 

Groene asperges met serranoham
Scale

Ingrediënten

  • groene aspergetips 
  • serranoham
  • zwarte peper

Voor de aiolidip: 

  • 4 eetlepels mayonaise
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 eetlepels (Spaanse) extra virgin olijfolie
  • 1 theelepel vers citroensap
  • cayennepeper

Bereidingswijze

1. Snijd de onderste stukjes van de aspergetips en stoom of kook ze 2 minuten voor. 

2. Rol er per 3 of 4 aspergetips een in de lengte gehalveerd plakje serranoham omheen.

3. Maal wat verse zwarte peper over de rolletjes en bak ze in een ovenschaal of op een ovenplaat ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Dek op deze temperatuur de asperges de eerste 5 minuten af met aluminiumfolie. Indien je ze op een lagere temperatuur in oven of indirecte BBQ bakt hebben ze wat langer nodig qua tijd en kun je de aluminiumfolie weglaten. 

4. Meng voor de pikante aioli de mayonaise met de olijfolie en knoflook. Roer als laatste het citroensap erdoor en bestrooi met cayennepeper naar smaak. Serveer ze bij het aspergehapje met serranoham. 

Groene asperges met serranoham

6 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.