Gratin met zoete aardappel, prei en salie

Gratin met zoete aardappel, prei en salie in ovenschaal

Dit recept van gratin met zoete aardappel, prei en salie heb ik, nadat ik het ontdekte, meteen 2 keer in dezelfde week gemaakt! Er komt werkelijk een heerlijke geur uit de oven door de salie en het is een perfect recept voor bij een stukje vlees van de winter BBQ. Wij aten het de eerste keer samen met een stuk langzaam gegaard buikspek van de BGE.

De tweede keer ook maar toen in een gezelschap van 7 collega’s met nog wat stokbrood en zelfgemaakte kruidenboter.  En gisteravond aten we nog een restje opgewarmd vanuit de vriezer met beer-can-chicken van de BGE. De gratin is helemaal van tevoren klaar te maken. De aardappels in plakjes snijden is nog het meeste werk. Dit kun je trouwens ook prima overlaten aan je keukenmachine met de 2mm schijf. Eenmaal in elkaar geflanst hoef je de gratin met zoete aardappel dan alleen nog maar een uur van tevoren in de oven te schuiven. Ideaal dus als er gasten komen eten.

Tip: maak gewoon de hoeveelheid voor 6 – 8 personen en verdeel de vulling over meerdere kleine ovenschalen. Ik vroor de al afgebakken gratin met ovenschaal en al in, haalde hem ’s ochtends uit de vriezer en warmde hem 30 minuten op in de heteluchtoven op 180ºC.  De eerste 15 minuten met aluminiumfolie er over en de laatste 15 minuten zonder. Hij smaakte nog net zo lekker.

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou ik het super tof vinden als je het recept in de receptkaart beoordeeld met 5-sterren. Dat zorgt dat anderen het recept ook sneller kunnen vinden 🙂

Op zoek naar meer lekkere recepten met zoete aardappel? Probeer dan ook eens:

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Gratin met zoete aardappel, prei en salie in ovenschaal

Gratin met zoete aardappel, prei en salie

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Genoeg voor: 6 -8 1x

Ingrediënten

Units Scale
  • +/- 800 gram zoete aardappel, geschild en in dunne plakjes gesneden
  • +/- 800 gram aardappel, geschild en in dunne plakjes gesneden
  • 4 preien, gehalveerd in de lengte en vervolgens in ringen
  • 4 teentjes knoflook, geperst
  • roomboter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels room + een extra scheutje
  • 2 handen salie blaadjes, grof gehakt (ongeveer 20 à 30 stuks)
  • 300 gram geraspte gruyère kaas, fontina kaas of andere goed smeltende kaas
  • peper & zout

Bereidingswijze

1. Bak de prei en knoflook in een hapjespan met anti-aanbaklaag in een beetje roomboter op matig vuur gedurende 5 minuten of tot ze zacht zijn.

2.  Schep de schijfjes zoete aardappel, de gewone aardappels, olijfolie, room en flink wat zout & peper  in een grote kom en meng voorzichtig door elkaar.

3. Vet een ovenschaal (26 x 34 cm) of twee kleinere ovenschalen in en verdeel hierover de prei,  aardappelmix, salie en kaas in laagjes. Voeg evt. wat extra room toe en eindig met een laagje kaas.

4. Dek de ovenschotel dan losjes af met aluminiumfolie en zet 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C. Daarna verwijder je de folie en laat je de schotel nog verder bakken gedurende 30 minuten of tot de gratin goudbruin en gaar is.


Gratin met zoete aardappel, prei en salie

Voor 6-8 personen als bijgerecht

Ingrediënten

  • +/- 800 gram zoete aardappel, geschild en in dunne plakjes gesneden
  • +/- 800 gram aardappel, geschild en in dunne plakjes gesneden
  • 4 preien, gehalveerd in de lengte en vervolgens in ringen
  • 4 teentjes knoflook, geperst
  • roomboter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels room +  een extra scheutje
  • 2 handen salie blaadjes, grof gehakt (ongeveer 20 à 30 stuks)
  • 300 gram geraspte gruyère kaas, fontina kaas of andere goed smeltende kaas
  • peper & zout

Bereidingswijze

1. Bak de prei en knoflook in een hapjespan met anti-aanbaklaag in een beetje roomboter op matig vuur gedurende 5 minuten of tot ze zacht zijn.

2.  Schep de schijfjes zoete aardappel, de gewone aardappels, olijfolie, room en flink wat zout & peper  in een grote kom en meng voorzichtig door elkaar.

3. Vet een ovenschaal (26 x 34 cm) of twee kleinere ovenschalen in en verdeel hierover de prei, aardappelmix, salie en kaas in laagjes. Voeg evt. wat extra room toe en eindig met een laagje kaas.

4. Dek de ovenschotel dan losjes af met aluminiumfolie en zet 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C. Daarna verwijder je de folie en laat je de schotel nog verder bakken gedurende 30 minuten of tot de gratin goudbruin en gaar is.

Bron: origineel naar Donna Hay uit Nieuwe klassiekers & Peggy’s Pastime (die de room toevoegde)

Gratin met zoete aardappel, prie en salie in ovenschaal met lepel

1 Trackback / Pingback

  1. Achter de schermen bij Worstenbrood & Wijn #1  | Worstenbrood & Wijn

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.