Gratin van knolselderij en gerookte zalm

Gratin met knolselderij en gerookte zalm

Een gerecht waarvan ik nog voordat het tafel stond al meerdere malen riep ‘Oei wat ruikt dat lekker!’ Eenmaal op tafel kwamen er nog een paar ‘Dit is echt lekker!’ uitroepen uit. De reden voor deze lofuitingen was een gratin van knolselderij en gerookte zalm. En dat is ook meteen de reden dat ik geen fatsoenlijke foto heb. Te snel op 😉 Nou vooruit dan, het feit dat ik eten altijd in de eerste plaats maak om op te eten en niet om te fotograferen speelt ook mee.

In mijn zoektocht naar een recept met gravad lax (gemarineerde rauwe zalm) kwam ik dit recept tegen op de site van Good Food. Sindsdien stond het op mijn to-cook lijstje om nog eens te maken.

Uiteindelijk maakte ik de gratin met knolselderij dus met gerookte zalm. En OMG wat was het lekker. Zo lekker dat ik het recept maar meteen na het opeten daarvan uitwerkte. Om zeker te weten dat ik niets zou vergeten. Want vaak geef ik er toch mijn eigen draai aan en wijkt het net iets af van het originele recept.

Het was de laatste knolselderij uit onze moestuin dit jaar. Dat wordt dus óf knolselderij kopen óf wachten tot volgend jaar.
Op het bed met knoflook na zijn alle moestuin bedden nu leeg en bijna klaar voor het nieuwe seizoen. Alhoewel ik erg uitkijk naar de lente mag de winter met dit soort heerlijke comfort food recepten stiekem nog best wel even blijven. Deze gratin is in ieder geval een blijvertje. For sure.

Gratin van knolselderij en gerookte zalm

Als hoofdgerecht voor 2- 4 personen (afhankelijk van wat je er nog voor of na serveert)

Ingrediënten

  • sap van 1 citroen
  • 500 gram knolselderij, geschild en in vieren verdeeld
  • 1 middelgrote aardappel, geschild en in dunne plakken
  • 200 gram gerookte zalm
  • handje dille, fijngehakt
  • 1 ui, gehalveerd en in dunne ringen
  • 200 ml slagroom
  • peper & zout

Extra nodig: ingevette ovenschaal van 24 x 24 cm (note to self; glazen ovenschaal vierkant)

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 180°C hetelucht of 200°C conventioneel.

2. Snijd de knolselderij in zeer dunne plakken (zo dik als een Engelse Pond of oud 5 gulden muntje) en meng ze in een grote schaal met het citroensap en plakjes aardappel.

3. Maak in de ovenschaal 3 lagen van knolselderij/aardappel met daartussen 2 lagen gerookte zalm/fijngehakte dille/ui/slagroom/peper & zout (flink wat meer peper als zout). Dus: laagje knolselderij/aardappel, laagje van de rest, laagje knolselderij/aardappel, laagje met de rest, laagje knolselderij/aardappel en als laatste peper, zout en slagroom.

4. Schuif de ovenschotel nu eerst 45 minuten in de oven afgedekt met aluminiumfolie. Haal na die tijd de folie er af en bak nog 30 minuten. De bovenkant is dan lichtgebruind en je kunt met een mes makkelijk door de knolselderij glijden.

Geloof me; alsof er een engeltje over je tong …

Serveer met een groene salade (wij aten er een spruitjessalade bij) maar in ieder geval met een glas frisse witte wijn.

Eet smakelijk! En laat zeker een berichtje achter om te laten weten of jij dit net zo lekker vond als ik.

Bron: BBC Good Food magazine

 

Gratin met knolselderij en gerookte zalm

Gratin van knolselderij en gerookte zalm

 

4 Comments

    • He Lilian, wat vervelend. Ik denk echt dat de knolselderij iets te dik is gesneden. Ik gebruik er, met gevaar voor mijn vingertoppen, een mandoline voor. Of je ovenschaal was wellicht iets groter dan die van mij en het stond niet genoeg onder het vocht?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.