Geroosterde radijsjes (ook voor op de BBQ)

Geroosterde radijsjes

Ik heb er een tijdje over gedaan om dit recept voor geroosterde radijsjes uit te werken. Niet omdat het nou zo lastig is om te maken maar vooral omdat ik het steeds weer net iets anders maak. Altijd op gevoel en ik gebruik de ingredienten die ik in huis heb of die in de moestuin staan.

Maar al met al ben ik toch tot een soort van basisrecept voor geroosterde radijsjes gekomen. Wat namelijk telkens hetzelfde is, is de volgorde van de handelingen en toch ook wel bepaalde ingredienten.

Ik start met het kort aanbakken van de radijsjes in een koekenpan met olie. Zodat ze een mooi bruin kleurtje krijgen. Daarna hak ik wat bladgroen fijn (wat voor groen verschilt dus per keer) en laat de radijsjes verder garen in de oven of BBQ. De laatste 5 minuten voeg ik dan het groen toe samen met een klontje boter, een eetlepel rode wijnazijn en een kneepje honing. Die combinatie (boter/azijn/honing) komt dan weer uit het boek ‘Zes Seizoenen’ wat ik nog steeds graag gebruik.

Afhankelijk van de grootte van de radijsjes snij ik ze door de helft of in stukjes. Of laat ze juist heel. Ook de hoeveelheid komt niet zo nauw. Het ligt er maar net aan hoe groot je pan is of voor hoeveel mensen je kookt. Het ‘groen’ kan zijn; radijsloof (als dat er lekker fris uitziet), uienloof of lente-ui, raapsteeltjes of snijbiet. Het ligt er echt maar net aan wat er in de moestuin staat. En momenteel gaat het niet zo lekker in de moestuin dus moest ik het met radijsloof en raapsteeltjes doen.

Het roosteren van radijsjes maakt dat er een heel andere smaakbeleving ontstaat. Waar radijsjes normaal nogal pittig kunnen zijn lijken ze nu wel zoetig. Het toevoegen van wat honing zal daar ongetwijfeld ook aan bijdragen 🙂

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Geroosterde radijsjes

Geroosterde radijsjes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Genoeg voor: 2 1x

Omschrijving

Voor 2 personen als bijgerecht


Ingrediënten

Scale
  • bosje radijsjes, schoongemaakt
  • handvol ‘groen’ (radijsloof, raapsteeltjes, uienloof, lente-ui, snijbiet)
  • 1 eetlepel (rode) wijnazijn
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 1 eetlepel boter
  • olie om in te bakken
  • peper & zout 

Bereidingswijze

1. Was de radijsjes grondig en halveer grote exemplaren. 

2. Bak de radijsjes een paar minuten aan in wat olie in een koekenpan tot ze een licht gebruind zijn. 

3. Verhit de oven of BBQ op 200 graden en zet hierin de pan met geroosterde radijsjes indien het handvat ovenvast is. Of schep de radijsjes over in een oven- of BBQ schaal en laat ze nog 10 minuten gaar worden. 

4. Voeg de laatste 5 minuten de boter, azijn en honing toe samen met het fijngehakte groen en meng goed door elkaar. 

Breng op smaak met peper en zout en serveer als bijgerecht. 


Geroosterde radijsjes met radijsloof
Geroosterde radijsjes

2 Comments

  1. Heb er eigenlijk nog nooit over nagedacht om radijsjes te roosteren. Ga ik toch eens proberen, mijn moeder is er gek op 🙂

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.