Geroosterde aubergines met Aziatische tahina

Geroosterde aubergine met Aziatische tahina

” Eet jij elke dag zo lekker?” En: ” Komt dit recept ook op je blog?” Het waren de opmerkingen van vrienden nadat ze deze geroosterde aubergines met Aziatische tahina proefden. Het is dan ook een heerlijk gerecht om te serveren. En dat terwijl dit recept twee jaar eerder nog voor grote frustratie zorgde in mijn keuken. Hoe dat zo kwam?

Nou ik was dus aan het testkoken uit het boek Neni’s Tel Aviv omdat ik daar een review over zou schrijven. En geloof me, er staan genoeg fantastische recepten in het boek. Het grote probleem is alleen dat ze niet kloppen. Waarschijnlijk door een verkeerde vertaling vanuit het Duits.
Ik kan het weten want ik heb dus al foeterend 3 keer het recept voor geroosterde aubergines met Aziatische tahina proberen te maken zoals dat in Neni’s Tel Aviv staat. De smaakcombinatie leek me zo geweldig dat ik het gerecht al bijna kon proeven. Maar de hoeveelheid olie die in het originele recept door de tahin gaat zorgde voor een waterachtige substantie.

En het ergste van alles was; daar gebruikte ik mijn favoriete tahin uit Israel voor. Die sleep ik zelf mee uit Israel omdat hij hier lastiger verkrijgbaar is. Maar goed. Omdat ik dat gerecht niet uit mijn hoofd kon zetten heb ik het helemaal herschreven en alle hoeveelheden aangepast.

Zelfs de hoeveelheid aubergines. Want per persoon een hele aubergine als voorgerecht is best veel. Al ligt het er natuurlijk een beetje aan wat je er nog voor of na eet. In onderstaand recept serveer ik een halve geroosterde aubergine per persoon, maar je kunt ook een hele aubergine serveren en voor de overige ingredi├źnten dezelfde hoeveelheid aanhouden.

Alle garnering en ook de tahin met Aziatische smaakmakers kunnen prima worden voorbereid. Je hoeft dan alleen last-minute de aubergines nog te roosteren. En dat kan prima onder het genot van een biertje naast de BBQ ­čśë Aldus manlief.

Afdrukken

Geroosterde aubergines met Aziatische tahina

Aubergine van de BBQ met Aziatische tahina

Voorgerecht voor 4 personen

Scale

Ingredi├źnten

  • 2 aubergines
  • 1 lente-ui
  • 1 sjalot
  • 1 rode of gele peper, pitjes verwijderd
  • 1 snufje zeezout
  • 1 eetlepel goede olijfolie
  • 8 cherrytomaatjes
  • 3 takjes koriander

Voor de Aziatische tahina: 

  • 50 gram tahina (goede kwaliteit uit plastic pot uit Israel, Jordanie, Libanon of Palestina)┬á
  • 25 ml water
  • sap van 1/2 limoen
  • 1 theelepel knoflook/gemberpuree┬á
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel mirin
  • 1/2 theelepel rijstazijn
  • 1 theelepel suiker
  • 1/2 rode peper┬á

Bereidingswijze

1. Rooster de aubergines in zijn geheel in direct vuur. Dit kan op een gasvlam of rechtstreeks in de kooltjes van een BBQ. Roosteren in de oven kan ook; zet de grillstand aan en rooster tot de buitenkant verbrand is en de binnenkant zacht. Stop de aubergines in een afgedekte kom of plastic zak en laat iets afkoelen. Verwijder vervolgens de schil. 

2. Snijd het groen van de lente-ui, de sjalot en de peper zeer fijn. Snijd de cherrytomaatjes in vieren en pluk de blaadjes van de takjes koriander.

3. Meng voor de tahina met alle ingredi├źnten behalve het water. Pas op het laatst roer je er het water doorheen tot de gewenste dikte is bereikt. Een beetje yoghurtachtig, misschien nog iets dunner.┬á

4. Halveer de aubergines en leg ze op 4 borden. Verdeel de Aziatische tahina er met een lepel overheen en garneer met de overige ingredi├źnten.┬á

Geroosterde aubergine met Aziatische tahin
Geroosterde aubergine met Aziatische tahina

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.