Gerookte zalm hotshot met crème van komkommer

gerookte zalm hotshot met creme van komkommer

In juli 2007 volgde ik de Wappaz workshop bij kookstudio Artichaud in Breda. Het was de allereerste keer dat ik daar kookte en toen er een plekje vrij kwam in een van hun vaste kookgroepen heb ik er nog vele jaren heel wat mooie gerechten leren maken. Dit recept van gerookte zalm hotshot met creme van komkommer is waarschijnlijk een van de simpelste uit Tako’s repertoire. Een recept waarvan de ingrediënten in elke supermarkt te koop zijn.  Dat was ook de reden dat ik het mijn moeder, absoluut geen keukenprinses, liet klaarmaken voor ons Kerstdiner dit jaar. Ik heb er van te voren niet bij verteld waar het recept vandaan kwam en ik heb haar er ook niet over horen mopperen. Het stond netjes klaar toen wij aankwamen. Ik hoefde het alleen nog in de amuse glaasjes te scheppen. Haar definitie van ‘kleine’ blokjes komkommer is wel net wat anders als die van Tako; maar dat deed niets af aan de smaak 😉

Overigens zijn Tako’s kookkunsten sinds vorige week te proeven in het nieuwe restaurant wat hij samen met partner Miranda heeft geopend; De jongens van Zand en Klei aan de Veemarktstraat 76 in Breda.  Ik ben er nog niet geweest maar twijfel er geen moment aan dat de kwaliteit hiervan net zo hoog is als dat het bij Artichaud was. Ik ben er inmiddels al een paar keer geweest en het is echt een aanrader in Breda waar je heerlijk kunt eten voor een perfecte prijs-kwaliteit.

Gerookte zalm hotshot met crème van komkommer

Als hapje of amuse voor 10 personen

Ingrediënten:

– 250 gram gerookte zalm
– 100 gram Griekse yoghurt
– 1 sjalotje, fijngesnipperd
– 1 teentje knoflook, gehakt
– gesneden bieslook
– ½ komkommer geschild
– limoensap
– zout en peper
– olijfolie extra vierge
– evt. fijne cress als garneren
Extra nodig: amuseglaasjes

Bereidingswijze:

1. Hak de zalm fijn met een groot mes. Breng op smaak met peper, het sjalotje, limoensap en olijfolie. Laat even intrekken.

2. Halveer de komkommer in de lengte. Verwijder het zaad. Snijd de komkommer in kleine blokjes. Doe de komkommerblokjes in een schone doek en knijp hem uit zodat het overtollige vocht eruit is en het vruchtvlees droger.

3. Vermeng de helft van de komkommer met de yoghurt, doe er een beetje gehakte knoflook bij en breng op smaak met zout, peper en wat limoensap.

4. Doe de andere helft van de komkommerblokjes door de gerookte zalm. En verdeel de gerookte zalm over kleine glaasjes.

5. Maak af met de yoghurtkomkommerdip en garneer verder af met de fijne cress.

Bron: recept van Tako Hoefsloot uit de Wappaz workshop bij Artichaud

gerookte zalm hotshot met creme van komkommer 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.