Gerookte kool met BBQ boter

Gerookte rode kool van de BBQ met boter

Of ‘gerookte kool met BBQ boter’ de juiste vertaling is van ‘butter smoked cabbage’ betwijfel ik. Maar dit eenvoudig te bereiden gerecht van de BBQ was wel de onverwachte verrassing tijdens de smokersessie afgelopen zondag met medefoodies Annemiek, Bianca en Renate. Voor grote stukken vlees, gehaktballetjes, stokbrood en smeersels werd al gezorgd door de dames. Ik stond dus voor de uitdaging om nog enige indruk te maken met een salade en een groentegerecht. Aangezien het een smokersessie was vond ik het wel leuk om ook echt een groentegerecht in de smoker te bereiden wat enkele uren nodig had.

Ik vond dit idee voor een hele gerookte kool door te googlen op ‘cabbage + smoker’. En bekeek dit filmpje van Grilla Grills. Het is echt een heel makkelijk recept. Je maakt een opening in een kool en vult die met boter gemengd met een BBQ rub. Die zet je vervolgens enkele uren in een smoker of dichte BBQ. Omdat dat misschien iets te kort door de bocht is heb ik het hieronder wat uitgebreider uitgewerkt.

Je maakt dus een opening bovenin de kool en holt hem voorzichtig uit. Ik begon met een mes om de kool los te maken en schepte er met hulp van een lange lepel de koolpulp uit. Zorg in ieder geval dat je niet door de onderkant heen gaat.

Het vullen van gerookte kool voor op de BBQ

Vervolgens meng je 2 flinke eetlepels BBQ rub door een pakje goede kwaliteit roomboter. Liefst gezouten. Ik gebruikte het recept voor de Piggy Mix BBQ-kruiden uit Smokey Goodness van Jord Althuizen. Je kunt ook gerust een andere BBQ kruidenmix gebruiken, maar ik zou wel zorgen dat je er wat gerookt paprikapoeder en chilipoeder door mengt.

Vervolgens is het dus een kwestie van dat gat in de kool opvullen met de BBQ boter. Het afdekken met een koolblad. Vier uur in een smoker (of dichte BBQ of oven) op ongeveer 120 graden Celcius onafgedekt laten garen. Doe dit op een ring van aluminiumfolie zodat de kool rechtop blijft staan. Daarna nog een dik uur ingepakt in aluminiumfolie verder laten garen.

In de meeste recepten met gerookte kool wordt witte kool gebruikt. Ik had echter nog een mooie rode kool uit mijn moestuin dus gebruikte ik die. Een volgende keer gebruik ik weer een rode kool want die kleur was gewoon heel gaaf. Het is een ideaal bijgerecht bij een BBQ. Wat je makkelijk kunt maken als je toch je smoker lange tijd aan hebt voor een vleesgerecht. Zoals bijvoorbeeld deze spareribs.

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Gerookte rode kool van de BBQ met boter

Gerookte kool met BBQ boter

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Genoeg voor: 810 1x

Omschrijving

Als bijgerecht voor 8 – 10 personen 


Ingrediënten

Scale
  • 1 rode kool
  • 1 pakje (gezouten) roomboter, van goede kwaliteit
  • 2 eetlepels BBQ rub (ik maakte de Piggy Mix BBQ kruiden uit Smokey Goodness)

Extra nodig: aluminiumfolie


Bereidingswijze

1. Maak alvast een ring van aluminiumfolie waar de kool straks op kan liggen zonder het BBQ rooster te raken. 

2. Snijd aan de bovenkant van de rode kool een kapje weg en bewaar eventueel 1 van de buitenste koolbladeren om straks het gat af te dekken. 

3. Laat de roomboter zacht worden en prak er met een vork de BBQ kruiden door totdat het goed gemengd is. 

4. Maak aan de bovenkant een gat in de kool met een mesje ter grootte van ongeveer een 2-Euromunstuk doorsnede. Ga met het mes steeds iets verder naar beneden en lepel met een lepeltje de losgesneden kool eruit. Zorg dat je een stukje van de onderkant vandaan blijft.

5. Vul het ontstane gat op met de boter en dek af met het kapje of een koolblad. Zet de met BBQ boter gevulde hele kool nu op de aluminiumring (zodat hij niet omvalt) in een smoker, gesloten BBQ of eventueel een oven op 120ºC. Laat 4 uur onafgedekt garen.

6. Wikkel de rode kool na 4 uur in aluminiumfolie en laat nog minimaal 1 uur, maar afhankelijk van de grootte misschien nog wat langer, verder garen in de smoker.

7. Let er bij het aansnijden van de kool op dat de boter er uit kan sijpelen. Snijd de kool grof en serveer meteen. 


Gerookte rode kool van de BBQ met boter

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.