Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Gerookte boter uit de Big Green Egg


Ingrediënten

– 500 gram roomboter
– rookmot voor 1,5 tot 2 uur roken
– cold smoke generator  voor koud roken
– 1 klein waxinelichtje
– grof zeezout
Extra nodig: Big Green Egg


Bereidingswijze

1. Vul de cold smoke generator met rookmot voor 1,5 tot 2 uur roken. Dit komt neer op de hele onderzijde en nog een klein hoekje. Kijk anders even op deze link voor een foto daarvan.

2. Verdeel de boter in tweeën. De ene helft mag buiten de koelkast blijven en wordt niet gerookt. De andere helft wordt in kleinere blokjes gesneden en in een schaaltje of bakje geplaatst.

3. De luchtschuif aan de onderkant van de Big Green Egg zet je helemaal open. De margrietschijf (bovenop de BGE) blijft dicht of op een minikiertje.

4. Steek het waxinelichtje voor de cold smoke generator aan en zet hem op de juiste plaats. onder het rookmot. Zodra het rookmot begint te roken kan het waxinelichtje worden verwijderd. Zet de nu rokende cold smoke generator op de conveggtor en plaats een (gietijzeren) rooster in de BGE. Zet hierop je schaaltje met roomboter (en leg er meteen nog meer zuivelproducten naast!).

5. Laat de boter nu 1,5 tot 2 uur in de Big Green Egg staan terwijl de cold smoke generator langzaam (koude) rook afgeeft. De temperatuur mag niet hoger worden dan 20ºC zodat de boter wel zacht wordt maar niet smelt.

6. Haal het schaaltje boter er na 1,5 uur af en meng deze met de andere helft niet gerookte boter. Breng op smaak met wat grof zeezout. Lukt het niet om de boter te mengen met een houten lepel of vork gebruik dan je handen. Door de warmte daarvan wordt de boter snel zachter en is makkelijker te mengen.


Trefwoorden: boter, roomboter, gerookte boter, bge